Παγκόσμια ημέρα θεάτρου

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στον ετήσιο εορτασμό της διεθνούς θεατρικής κοινότητας και στοχεύει στην υπενθύμιση της ετερότητας της καλλιτεχνικής έκφρασης του θεάτρου καθώς και στην προώθηση του αντίκτυπου που αυτή έχει στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η παγκόσμια ημέρα θεάτρου καθιερώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Στις 27 Μαρτίου κάθε έτους οργανώνονται διάφορες εθνικές και διεθνείς εκδηλώσεις και παραστάσεις σε πάνω από 100 χώρες.

Επιπλέον, στα τέλη του μήνα είθισται να γράφεται ένα μήνυμα αφιερωμένο στο χώρο του θεάτρου από μία προσωπικότητα που σχετίζεται με αυτό, ενώ μεταφράζεται σε πάνω από 20 γλώσσες , διαβάζεται σε όλα τα θέατρα παγκοσμίως και κάνει το γύρο του κόσμου με τη βοήθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το φετινό μήνυμα ανέλαβε να συντάξει ο  Krzysztof Warlikowski (Πολωνός σκηνοθέτης) και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Κριστόφ Βαρλικόφσκι
Κριστόφ Βαρλικόφσκι

Κατά καιρούς, μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει εξέχουσες προσωπικότητες, όπως οι:  Ζαν Κοκτό(1961), Άρθουρ Μίλερ(1962), Πάμπλο Νερούδα(1971), Ρίτσαρντ Μπάρτον(1974),Έλεν Στιούαρτ(1975), Πήτερ Μπρούκ(1988), καθώς και ο Έλληνας Ιάκωβος Καμπανέλλης το 2001, και πολλοί άλλοι.

Παρακάτω συνοψίζονται οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας στο πλαίσιο του εορτασμού της:

Θέατρο  «Τζένη Καρέζη»
09s2f3-thumb-largeΣε συνεργασία με το θίασο που παρουσιάζει το έργο «Τέλος του Παιχνιδιού» του Σάμουελ Μπέκετ,θα τιμήσουν σήμερα το σπουδαίο Ιρλανδό συγγραφέα. Θα προλογίσει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Φαίδων Πατρικαλάκης θα κάνει μια σύντομη εισήγηση. Ο δεύτερος αποτελεί και το σκηνογράφο του έργου, ενώ είναι μελετητής του Μπέκετ τον οποίο και είχε γνωρίσει προσωπικά, κατά το διάστημα που έζησε στο Παρίσι.

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Τέλος του Παιχνιδιού» που θα συμμετέχουν και στην παρουσίασ : Κώστας Καζάκος – Κωνσταντίνος Καζάκος – Γιώργος Μωρόγιαννης – Νίνα Γιαννίδη.

Η παρουσίαση θα διαρκέσει μία ώρα (19:00-20:00) και η είσοδος θα είναι δωρεάν.

“ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ” Δήμου Αθηναίων
Ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Παράσταση της Ζωής Σου», που περιλαμβάνει στο μουσική και χορό καθώς και θεατρική παράσταση (στο δεύτερο μέρος) με τίτλο: «Η Δημοκρατία με το μάτι του Λυγκέα».

Περίληψη του έργου:

Σε μια πόλη ένα χωριό ενός εξωγήινου πλανήτη τη Νέα γη που κατοικείται από ανθρώπινα όντα είναι το πιο διάσημο παλαιό-ημερολογ-ίντιγκο μοναστήρι στο σύμπαν. 

Σε αυτό το μοναστήρι ένας Γέροντας οραματίζεται και βρίσκεις λύσεις στο πρόβλημα των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας της ανεργίας. Μέχρι και το ΟΑΕΔ δίνει τις κάρτες ανεργίας και τις διαβάζει μαζί με τα συγχωροχάρτια! Μέχρι και η αστυνομία εκεί εξομολογείται για τις αμαρτίες της… παίρνει συγχώρεση και συνεχίζει! Μέχρι και το κράτος που αδυνατεί να φτιάξει φυλακές εκεί θα αναζητήσει την λύση. Σε αυτόν το Γέροντα και η Χαρά θύμα κλοπής και ανεργίας θα αναζητήσει ένα κλέφτη που εξαιτίας του έχασε την εργασία της. Ομως τα εμπόδια είναι πολλά… κυρίως ο Έρωτας! Θα ξεπεράσει η Χαρά τα εμπόδια; Ποια είναι η στροφή που θα πρέπει να κάνει η Χαρά για να ικανοποιήσει την μια και μοναδική της επιθυμία. Να βρει το κλέφτη και το κλεμμένο αυτοκίνητο γιατί μόνο έτσι θα κερδίζει μια δουλειά.

Ώρα προσέλευσης: 19:00,στο Γκάζι (Αίθουσα «Νέοι Φούρνοι»).

Διάρκεια: 180΄

Τιμή εισιτηρίου: 10ευρώ

Καταστήματα ΙΚΕΑ

Υπό την αιγίδα της κοινωνικής εταιρείας «Μικροί Γίγαντες», τα καταστήματα ΙΚΕΑ  παρουσιάζουν παιδικές  παραστάσεις που ξεκινούν στις 18:00,  και είναι κατάλληλες για παιδιά από 3 ετών και άνω.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:
theatre-pic

– Κατάστημα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο: Ομάδα Μαρμελάδα, «Λέλο & Στρούθ, διαφορετικοί!!! Φίλοι ή Εχθροί;»
– Κατάστημα ΙΚΕΑ Κηφισός: Ομάδα Θέατρο του Παπουτσιού πάνω στο Δέντρο, «Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι»
– Κατάστημα ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκη: Ομάδα Redicolo, «Ο Κύκλος με την Κούκλα»
– Κατάστημα ΙΚΕΑ Ιωάννινα: Ομάδα Σκοινί – Κορδόνι, «Ο ποιητιτής και… οι μύθοι που σκαρώσαν παραμύθι»
– Κατάστημα ΙΚΕΑ Θεσσαλία: Ομάδα Hippo, «Φουτουρία»