Ψηφιακός Γκρέκο στην Πινακοθήκη

Την ευκαιρία να δουν τα μνημειακά έργα του Γκρέκο που δεν μπορούν να ταξιδέψουν, είτε λόγω μεγέθους είτε γιατί βρίσκονται σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα, θα έχουν οι επισκέπτες της Εθνικής Πινακοθήκης. Στο μοναδικό αυτό αφιέρωμα, με την βοήθεια της πιο εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας, ανασυντίθενται σύνολα, που έργα τους είναι σήμερα διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο.

Με φωτογραφικό υλικό που παραγγέλθηκε ειδικά για το πρόγραμμα, ώστε να διαθέτει την υψηλότερη δυνατή ανάλυση, ο θεατής απολαμβάνει μια οπτικοακουστική περιπλάνηση στα έργα. Σημαντικές λεπτομέρειες επιτρέπουν την εκτίμηση του δημιουργικού οίστρου και του χρωματικού πλούτου του μεγάλου καλλιτέχνη.

Τα έργα προβάλλονται σε οθόνη διαστάσεων 4 x 6 μ., που επιτρέπει να τα δούμε στις φυσικές τους διαστάσεις. Η επεξεργασία της ψηφιακής εικόνας ζωντανεύει την απλή και γλαφυρή αφήγηση. Τα έργα αναλύονται και τοποθετούνται στο καλλιτεχνικό, ιστορικό, κοινωνικό και ιδεολογικό τους πλαίσιο με πλήθος από εικόνες, που συνοδεύουν τα σχόλια.

Η ιδέα, τα κείμενα και η αφήγηση ανήκουν στη Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα και η παρουσίαση επενδύεται με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τον Ελ Γκρέκο και με λειτουργική ισπανική μουσική της εποχής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου στην προσωρινή έδρα της Πινακοθήκης στο Γουδί (Εθνική Γλυπτοθήκη), παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.