Oscars: Η «μαύρη λίστα» της Ακαδημίας-Ποιοι σταρ έχουν αποκλειστεί

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών αντιμετωπίζει πιο σοβαρά τον κώδικα συμπεριφοράς των μελών της καθώς και των παρευρισκόμενων της τελετής απονομής των Όσκαρ.

Πέρυσι, ο Γουίλ Σμιθ αποκλείστηκε από την τελετή αλλά και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις των Όσκαρ για 10 χρόνια, μετά το χαστούκι που έδωσε επί σκηνής στον Αμερικανό κωμικό Κρις Ροκ.

Εκτός όμως από τον Σμιθ, ποιοι άλλοι ηθοποιοί και κινηματογραφιστές απαγορεύθηκαν από τα Όσκαρ επ’ αόριστον λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς τους;

Φυσικά, η απαγόρευση που συζητήθηκε περισσότερο ήταν αυτή του διαβόητου παραγωγού Χάρβεϊ Γουάνστιν. Αποβλήθηκε από την τελετή το 2017 όταν τον κατηγόρησαν για μια σειρά από σεξουαλικές επιθέσεις σε συναδέρφους του και ανθρώπους από τη βιομηχανία ψυχαγωγίας. Στη συνέχεια, η Ακαδημία τον καταδίκασε και τον αποκάλεσε «αποκρουστκό, αντίθετο με τα υψηλά πρότυπα της Ακαδημίας και τη δημιουργική κοινότητα που αυτή εκπροσωπεί».

Ακόμα μια προσωπικότητα του Χόλιγουντ που απαγορεύθηκε από την Ακαδημία το 2018 ήταν ο Μπιλ Κόσμπι. Ο Αμερικανός κωμικός, ηθοποιός και παρουσιαστής καταδικάστηκε επειδή το 2004 νάρκωσε και κακοποίησε σεξουαλικά μια εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ, την Αντρέα Κόνσταντ.

Μάλιστα, όχι μόνο απαγορεύθηκε από τα Όσκαρ αλλά έχασε τον τιμητικό του τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Ταυτόχρονα με την αποβολή του Κόσμπι, αποκλείστηκε και ο σκηνοθέτης Ρόμαν Πολάνσκι. Ο Πολάνσκι βρίσκεται υπό διωγμόν από το 1978, τότε που έφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, αναμένοντας την καταδίκη του για σεξουαλική κακοποίηση ενός 13χρονου κοριτσιού. Ωστόσο, στον Πολάνσκι δεν αφαιρέθηκε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Παρακάτω, ο κινηματογραφιστής Άνταμ Κίμελ («Lars and the Real Girl», «Capote») αποβλήθηκε από την Ακαδημία και του ζητήθηκε να μην παραβρεθεί σε τελετή των Όσκαρ το 2021 όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε συλληφθεί στο παρελθόν καθώς επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο ανηλίκους. Αλλά το πρώτο πρόσωπο από τη βιομηχανία ψυχαγωγίας που απαγορεύθηκε από τα Όσκαρ ήταν ο ηθοποιός Καρμίν Καρίντι. Το 2004, μαθεύτηκε ότι ο Κίμελ διένειμε πειρατικά, αντίγραφα ταινιών που προορίζονταν αποκλειστικά για χρήση από μέλη της Ακαδημίας και συγκεκριμένα για τις ψηφοφορίες. Όταν τα αντίγραφα έφτασαν στο Ίντερνετ, τον απέλυσαν από την Ακαδημία.