Οι βρετανικοί Τimes επιμένουν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Σύντομα, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα - Στα σκαριά η συμφωνία

Οι βρετανικοί Times αναφέρονται με άρθρο τους σήμερα στη συμφωνία που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Πρόκειται περί μπαράζ δημοσιευμάτων για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αφού η Telegraph, το Bloomberg και η La Repubblica αναφέρθηκαν χθες, ταυτόχρονα, στην ίδια συμφωνία. Και, παρότι πηγές του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού διέψευσαν πως υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, τα δημοσιεύματα επιμένουν. «Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής», ανέφεραν χθες πηγές του υπουργείου Πολιτισμού.

«Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου είναι κοντά στην ανακοίνωση»

Οι Times στο άρθρο τους δίνουν τα συγχαρητήριά τους στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και σημειώνουν: «Τα σημάδια δείχνουν ότι ο Όσμπορν, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουν μια συμφωνία, είναι κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού σύμφωνα με τον οποίο τα Μάρμαρα θα επιστραφούν στην Αθήνα με δάνειο αορίστου χρόνου σε αντάλλαγμα για μάλλον συντομότερα δάνεια εκθεμάτων που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η πρόταση αυτή θα παρακάμψει το εμπόδιο που θέτει το ότι οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου έχουν στην κατοχή τους τις ζωφόρους και εμποδίζονται από τον νόμο να τις παραχωρήσουν».

Μάλιστα, οι Times αναφέρουν ότι η συμφωνία αυτή «φέρεται να έχει ήδη καταρτιστεί» και τη χαρακτηρίζουν σαν μια καλή λύση για την αντιπαράθεση που βαραίνει τις κατά τα άλλα καλές αγγλοελληνικές σχέσεις τα τελευταία 40 χρόνια.

Αναφέρεται, επίσης, στο ότι το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποιούσε το Βρετανικό Μουσείο για τη μη επιστροφή των Μαρμάρων, ότι δηλαδή οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι θεματοφύλακες των θησαυρών τους, έχει καταρριφθεί στην πράξη με το άνοιγμα του «υπέροχου» -όπως το χαρακτηρίζουν οι Times- Μουσείου της Ακρόπολης το 2009.

Ειδική αναφορά κάνουν όχι μόνο στην αλλαγή στάσης του Βρετανικού Μουσείου, αλλά και στη δική τους αλλαγή στάσης ως εφημερίδας, μια αξιοσημείωτη κίνηση που έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο από ένα μέσο που κινούνταν πάνω στη σκληρή γραμμή όλα τα προηγούμενα χρόνια ως προς το θέμα αυτό. Σημειώνουν δε ότι ενισχύονται τα ηθικά, πολιτιστικά και διπλωματικά πλεονεκτήματα του επαναπατρισμού.

Και καταλήγουν οι βρετανικοί Times ότι από τη συμφωνία αυτή και «οι δύο πλευρές μπορούν να βγουν κερδισμένες», σημειώνοντας πως στο Βρετανικό Μουσείο παράλληλα με τα δάνεια από την Ελλάδα θα πρέπει να εκτίθενται αντίγραφα των Μαρμάρων του Παρθενώνα για συνεχή έκθεση, τόσο για να τα απολαμβάνουν οι επισκέπτες του όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους.

Φουντώνουν τα δημοσιεύματα που μιλούν για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες φουντώνουν τα δημοσιεύματα σε βρετανικά και σε άλλα διεθνή μέσα που μιλούν για συμφωνία περί επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Από τα τελευταία «χτυπήματα» αυτό του Bloomberg που αναφερόταν σε συμφωνία που θα ανακοινωθεί για μακροχρόνιο δανεισμό των Μαρμάρων στο Μουσείο της Ακρόπολης, τμηματικά και εκ περιτροπής.

Για συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές έκανε λόγο η Telegraph, με το Βρετανικό Μουσείο ακολούθως να βγάζει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Έχουμε δηλώσει δημόσια, επιδιώκουμε ενεργά μια νέα σύμπραξη για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και, καθώς μπαίνουμε σε μια νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται».

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε πρόσφατα στη Βρετανία, όπου είχε συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο, αλλά και, όπως αποκαλύφθηκε από βρετανικά δημοσιεύματα, με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.