Σταμάτης Κόκοτας: Η σχέση με τον Αριστοτέλη Ωνάση και η άγνωστη ιστορία με τη Λαμποργκίνι που του χάρισε

Ο Σταμάτης Κόκοτας μπορεί να έφυγε από τη ζωή στα 85 του χρόνια, όμως το πάθος του για το τραγούδι, η αγάπη του για το κοινό, οι θρυλικές φαβορίτες του και η λατρεία του για τα αυτοκίνητα θα παραμείνουν αναλλοίωτα.

Ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου και με μερικούς από τους σημαντικότερους συνθέτες, μεταξύ αυτών, ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Επίσης, υπήρξε αδελφικός φίλος με τον Αριστοτέλη Ωνάση και είχε άριστες σχέσεις με την Μαρία Κάλλας και την Τζάκι Κέννεντι.

Τα γλέντια στον Σκορπιό και το συρτάκι στην Τζάκι

«Ο Αρίστος με ξεχώριζε και η Μαρία μού έλεγε “τι γλυκά που τραγουδάς Σταμάτη”. Με τη Μαρία δεν ήταν εύκολο να μιλήσει κάποιος, δεν συζητούσαμε πολύ, λίγα πράγματα. Της χάρισα όμως έξι long play δικά μου τα οποία άκουγε κάθε βράδυ, όταν ήθελε να ξεκουραστεί. Χάρηκα που είχα την τύχη να γνωρίσω μια τέτοια κυρία», έχει εξομολογηθεί ο ίδιος.

Mιλώντας στη Lifo έχει χαρακτηρίσει τον Έλληνα κροίσο «παλικάρι». «Ήταν ένας άντρας που ποτέ δεν είχε υπολογίσει τα λεφτά, ποιος ήταν, τι έκανε και τι δεν έκανε. Γινόταν πάντα ό,τι ήθελε η παρέα. Είναι γνωστό ότι την ώρα που τραγουδούσα κι εκείνος καθόταν στο πρώτο τραπέζι απέναντι μου ή ενόσω βρισκόμασταν στον Σκορπιό, σε κάτι λουκούλλεια γεύματα με 50 τραπέζια από κάτω, είχαν υπογραφεί συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων».

 

Πολύ συχνά ο Σταμάτης Κόκοτας τραγουδούσε μπροστά σε τουλάχιστον 30-40 καλεσμένους του, που μπορεί να ήταν από βασιλιάδες και πρωθυπουργούς μέχρι και τραπεζίτες και επιχειρηματίες.

Ο Σταμάτης Κόκοτας το 1968 στα «Δειλινά», στο τραπέζι του Αριστοτέλη Ωνάση

Πολλές φορές ενώ ο Σταμάτης Κόκοτας είχε μόλις επιστρέψει από το μαγαζί ο Ωνάσης έστελνε τον οδηγό του για να τον πάρει για τον Σκορπιό. «Ξυπνήστε τον, είναι το αυτοκίνητο από κάτω, πρέπει να έρθει γιατί έχουμε καλεσμένους στον Σκορπιό».

Επίσης, είναι γνωστή η ιστορία με τον εφοπλιστή, που του έστειλε το ιδιωτικό του ελικόπτερο προκειμένου να πάει στο ιδιωτικό του νησί, και να μάθει συρτάκι στην Τζάκι Κέννεντι.

«Ήμουν ο διασκεδαστής του. Έτυχε να κάνουμε πολλές παρέες με πολύ δύσκολους ανθρώπους, από βασιλιάδες και βάλε. Μέχρι την ημέρα που έφυγε από αυτόν τον κόσμο, ήμασταν οι καλύτεροι φίλοι. Ήταν καλός άνθρωπος, ένας λεβέντης και μισός. Όταν έβλεπε ότι κάποιος με ενοχλούσε, πήγαινε κοντά του και τον έδιωχνε», έχει πει ο Σταμάτης Κόκοτας στο «Πρωινό» για τη σχέση που είχε με τον Ωνάση.

H ιδιαίτερη αγάπη του για τα αυτοκίνητα και η Λαμποργκίνι

Ο Σταμάτης Κόκοτας είχε λατρεία με τα αυτοκίνητα. Οι φωτογραφίες του ως οδηγού αγώνων φιγουράριζαν στα πρωτοσέλιδα. Ο ίδιος έχει εξομολογηθεί: «Μου άρεσε το αυτοκίνητο, η ταχύτητα, έπαιξα όσο ήθελα, τώρα ούτε το καβαλάω».

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε το 1969 μία εκ των 140 συνολικά Lamborghini Miura S, που κατασκευάστηκαν από το 1968 – 1971 και τη δώρισε στον τραγουδιστή.

Λίγα χρόνια αργότερα όμως, ο V12 κινητήρας των 3,9 λίτρων παρουσίασε μηχανική βλάβη, αφαιρέθηκε και στάλθηκε στη Lamborghini για επισκευή.

Η Miura, με τα διακριτικά P400 S, αποθηκεύτηκε στο πάρκινγκ του Χίλτον, όπου και έμεινε μέχρι την έναρξη της μεγάλης ανακαίνισης του ξενοδοχείου το 2003. Τότε μεταφέρθηκε σε άλλο υπόγειο γκαράζ, χωρίς τον κινητήρα, αφού ο V12 παρέμεινε ως έκθεμα στο μουσείο της Lamborghini.

Τον Δεκέμβριο του 2012 το αμάξι, που «δεν χάρισε αναμνήσεις» στον Σταμάτη Κόκοτα όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, άλλαξε χέρια έναντι του ποσού των 320.000 ευρώ στη δημοπρασία «True Greats» του οίκου COYS, ποσό το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί χαμηλό δεδομένης της σπανιότητας του αυτοκινήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ωνάσης πριν δώσει τη Λαμποργκίνι στον Κόκοτα ζήτησε να αλλάξει το χρώμα και το κλασσικό πράσινο να γίνει καφέ σκούρο ενώ τοποθετήθηκαν και αλουμινένια πλαίσια στους αεραγωγούς, ιδιαίτερος λεβιές ταχυτήτων, χειρολαβή κεντρικής κονσόλας και το τιμόνι διακοσμήθηκε με λεπτομέρειες αλουμινίου.