Πλήθος κόσμου «αποχαιρέτησε» την Ειρήνη Παπά

Το «τελευταίο αντίο» είπαν σήμερα στη σπουδαία ηθοποιό Ειρήνη Παπά συγγενείς και φίλοι, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Χιλιομόδι Κορινθίας.

Η Ειρήνη Παπά «έφυγε» την περασμένη Τετάρτη, με την κηδεία της να πραγματοποιείται σήμερα στη γενέτειρά της στο Χιλομόδι. Η ταφή της θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, δίπλα στους αγαπημένους της γονείς. Η οικογένειά της παρακάλεσε αντί στεφάνων τα χρήματα να διατεθούν στο ίδρυμα «Θεοτόκος» για την στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες ή στο Σπίτι του Ηθοποιού.

Η ηθοποιός που γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1926 είχε πει παλαιότερα σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ: «Θέλω να θυμάμαι πάντοτε ότι είμαι από το Χιλιομόδι», με την Ειρήνη Παπά να περνά τα τελευταία χρόνια της ζωής της στο χωρίο της.

Στην κηδεία έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Γιώργος Λιάνης, ο Μανούσος Μανουσάκης, ο Νίκος Βερλέκης, ο Αίας Μανθόπουλος, η δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα, ο Ηλίας Ψινάκης.

Το φετινό καλοκαίρι, στο χωρίο, εγκαινιάστηκε και το θέατρο που η ίδια από σεμνότητα δεν δεχόταν να πάρει το όνομά της. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε πως ήταν πολύ σημαντικό που το θέατρο «Ειρήνη Παπά» εγκαινιάστηκε όσο η 96χρονη, ήταν εν ζωή.

Η κ. Μενδώνη μίλησε για μια «πρέσβειρα του Ελληνισμού»: «Γνωριστήκαμε το 1999 όταν ανέλαβα τη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Πολιτισμού. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μου είπε, ήταν να δώσουμε τα αρχαία θέατρα για να φιλοξενήσουν παραστάσεις, όπως συνέβαινε στην Ιταλία με τα θέατρα της ελληνιστικής περιόδου. Δεν κάμφθηκε όταν κάποιος που ήταν παρών στη συζήτηση επισήμανε πως θα έχουν αντιρρήσεις οι αρχαιολόγοι. “Είστε κι εσείς αρχαιολόγος, να τους πείσετε”, επέμενε» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη. Δέκα χρόνια αργότερα, η Ειρήνη Παπά θα επανερχόταν: «Καλά τα έχετε καταφέρει έως τώρα, αλλά έχετε να κάνετε πολλά ακόμη» της είπε.

«Μου είναι αδύνατον να μιλήσω για την Ειρήνη σε παρελθόντα χρόνο. Είσαι πάντα στο νου μας και την καρδιά μας. Καλό παράδεισο Ειρήνη» είπε συγκινημένος στο δικό του αποχαιρετισμό ο Μανούσος Μανουσάκης.