Στον Χριστόφορο Χριστοφή το βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού Έργου «Κάρολος Κουν» 2020/21

Το Βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού Έργου “Κάρολος Κουν” 2020/21 έλαβε ο διακεκριμένος συγγραφέας και σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφής για το έργο του «Το κάλεσμα του Προμηθέα», που έγραψε και σκηνοθέτησε για το 1821, καθώς και για το σύνολο θεατρικού έργου του μέχρι σήμερα.

Την απόφαση για την βράβευση έλαβε η Επιτροπή Βραβείων Κριτικών Θεάτρου 2020/21 της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, κατά την συνεδρίασή της την 5η Μαρτίου.

Η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών ιδρύθηκε το 1928, είναι ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα πνευματικά σωματεία της χώρας και έχει σκοπό την αμερόληπτη ανάδειξη και στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και της επιστημονικής της τεκμηρίωσης.

Η διοργάνωση αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων και της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και συμβάλλει στην διατήρηση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πρωτεύουσας, την τόνωση της πνευματικής ζωής στην περιφέρεια και τη διεθνή προβολή της ελληνικής δημιουργίας, μέσω ειδικών κατηγοριών τιμητικών διακρίσεων.

Σύσσωμος ο κόσμος του Θεάτρου και της Μουσικής τίμησε το θεσμό και τους βραβευμένους καλλιτέχνες κατά την τελετή  απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2020/21, καθώς και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2020/21, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, στο Θέατρο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Το βραβείο απένειμε στον Χριστόφορο Χριστοφή ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΝΔΑ Ρήγας Αξελός.

Φωτογραφικό υλικό από την παράσταση του εμβληματικού έργου του Χριστόφορου Χριστοφή «Το κάλεσμα του Προμηθέα», από το φωτογραφικό φακό της Σύλβιας Διαμαντοπούλου:

 

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:

ΒΡΑΒΕΙΑ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ»

Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου: Πέτρος Ζούλιας για την παράσταση «Μαρίκα»

Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Έργο: Γιώργος Ψυχογυιός για τον Τυνδάρεω στον «Ορέστη»

Δραματουργίας Ελληνικού Έργου: Χριστόφορος Χριστοφής για το έργο του «Το κάλεσμα του Προμηθέα»

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ

Έπαινοι: Σταύρος Δάλκος, Δανάη Καλαχώρα, Γιάννης Τσίρος

Έπαινος σε Νέο Καλλιτέχνη του Θεάτρου: Αμαλία Κλημοπούλου για την «Χίλντα» και Δημήτρης Μαγγίνας για τον «Έντμοντ»

Βραβείο σε Νέο Καλλιτέχνη του Θεάτρου: Παντελής Φλατσούσης για τις σκηνοθεσίες του: «Ιταλική νύχτα», «Κυψέλη– new kids on the block», «Οι στρατιώτες», «Λάθος χώρα»

Βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου: Σοφία Καραγιάννη για την «Πανούκλα»

Βραβείο Αρχαίου Δράματος: Σάββας Στρούμπος για την «Αντιγόνη»

Βραβείο Θεατρολογικού Συγγράμματος: Ελληνική βιβλιογραφία θεατρικών έργων, διαλόγων και μονολόγων 1900-1940 (Χρυσ. Σταματοπούλου-Βασιλάκου)

Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου: Μαριάννα Κάλμπαρη για τον «Έντμοντ»

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Βραβείο σε Νέο Καλλιτέχνη της Μουσικής: Στάθης Καραπάνος για το «Κοντσέρτο για φλάουτο» του Χατσατουριάν

Βραβείο σε Πολιτισμικό Οργανισμό της Περιφέρειας: Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας

Έπαινος για Δισκογραφική Εργασία: Greek Muse (IRIDA) – Έφη Αγραφιώτη και Μυρσίνη Μαργαρίτη

Βραβείο σε Δισκογραφική Εργασία: From Berlin to Athens. Piano Works by Nikos Skalkottas (BIS) – Λορέντα Ράμου

Βραβείο Μουσικολογικού Συγγράμματος: «Ο ήχος ως υλικό στη σύγχρονη μουσική δημιουργία» (Αναστασία Γεωργάκη) και «Το μουσικό αγαθό. Θεωρίες καλλιτεχνικής αξίας» (Μάρκος Τσέτσος)