Το ISIS μετά την Νιμρούντ ισοπεδώνει και την Χάτρα

Από το ένα στο άλλο έγκλημα κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας βαίνουν οι ακραίοι ισλαμιστές του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε», οι οποίοι μετά την καταστροφή της αρχαίας ασσυριακής πόλης Νιμρούντ στο βόρειο Ιράκ, προχωρούν στην καταστροφή της αρχαίας πόλης Χάτρα, επίσης στο Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Μοσούλη που φτάνουν στο ιρακινό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων οι εξτρεμιστές άρχισαν να καταστρέφουν, το Σάββατο, τα ερείπια της πόλης που μετρά 2.000 χρόνια ζωής.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) στη Μοσούλη είπε σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν ξεκινήσει να καταστρέφουν την τοποθεσία με φτυάρια.  «Η πόλη της Χάτρα είναι πολύ μεγάλη και πολλά αντικείμενα της περιόδου βρίσκονταν προστατευμένα στην τοποθεσία» είπε ο Σαΐντ Μουαζίνι, τονίζοντας ότι οι τζιχαντιστές έχουν ήδη πάρει τον χρυσό και το ασήμι που υπήρχε στη Χάτρα.

Η Χάτρα είναι ερειπωμένη πόλη που βρίσκεται στην περιοχή Αλ-Τζαζίρα του σημερινού βόρειου Ιράκ.  Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, αραβικές φυλές μεταναστεύουν στη βόρεια περιοχή της Μεσοποταμίας και εγκαθίστανται στην περιοχή της μελλοντικής Χάτρα. Το 3ο αιώνα η Χάτρα έχει ιδρυθεί ως πόλη στο βασίλειο των Σελευκιδών.

Υπήρξε σημαντική οχυρωμένη συνοριακή πόλη και άντεξε επανειλημμένες επιθέσεις από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στην πόλη διακρίνονται οι επιρροές της ελληνικής κουλτούρας με άλλες (της Μεσοποταμίας, της Χαναανικής) και είναι προστατευόμενο μνημείο κληρονομιάς της UNESCO.

Η Νιμρούντ, από την άλλη, ιδρύθηκε πριν από 3.300 χρόνια και ήταν άλλοτε πρωτεύουσα της ασσυριακής αυτοκρατορίας. Βρίσκεται στις όχθες του Τίγρη, σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τη Μοσούλη, τη μεγάλη πόλη του βόρειου Ιράκ, η οποία ελέγχεται από τον περασμένο Ιούνιο από το Ισλαμικό Κράτος. Κάποιες από τις αρχαιότητες βρίσκονταν σε μουσεία του εξωτερικού (στο Βρετανικό Μουσείο και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης), αλλά πολλά ανάγλυφα και αγάλματα φτερωτών ταύρων βρίσκονταν στο Ιράκ. Εκτιμάται ότι στο στόχαστρο των τζιχαντιστών τέθηκαν οι φτερωτοί ταύροι.