Η Αθήνα έχασε τα... «Φτερά» της - «Έφυγε» ο Ανδρέας Νομικός, η cult φιγούρα της πόλης (Video)

Έφυγε από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου 6 Νοεμβρίου 2021 ο Ανδρέας Νομικός, ο υπαίθριος μικροπωλητής της Αθήνας, που με την θρυλική cult persona που είχε δημιουργήσει, το κέφι, το χιούμορ και την τόλμη του ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές, κατάφερε να σφραγίσει με το πέρασμά του, την πόλη , πουλώντας απλώς «φτερά και πούπουλα». Ο ευφυής, καλοσυνάτος, γεμάτος χιούμορ Ανδρέας, ήταν το πειραχτήρι του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ‘Ήταν 84 ετών και είχε καταγωγή από τη Λήμνο.

Σύμφωνα με το limnosreport, νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική καθώς τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Στο πλάι του είχε μέλη της οικογένειάς του.

Η θρυλική «φτερού» που με τις φωνές της ξεσήκωνε την Αθήνα | Cretablog

Η αγενής προσφώνηση «φτερού», που ο ίδιος έδειχνε να μην τον απασχόλησε ποτέ…

Σύμφωνα με το mixanitouxronou.gr, ο Ανδρέας Νομικός ήταν από τις πιο γνωστές, cult και αγαπητές φυσιογνωμίες του κέντρου της Αθήνας. Πωλούσε φτερά για ξεσκόνισμα και φώναζε με ψιλή φωνή για να διαφημίσει την πραμάτεια του «φτερά και πούπουλα», μια φράση ειπωμένη με χιούμορ, που έμεινε θρυλική, αλλά όχι πάντα χάριν αστεϊσμού, αφού πολλοί την αναμασούν αγενώς σε βάρος ανθρώπων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η θρυλική τολμηρή ατάκα στους στρατιώτες επί Χούντας

Το 1973 βλέποντας τα τανκς που κυκλοφορούσαν στους δρόμους, η «Φτερού» δεν δίστασε να πάει να πουλήσει φτερά στους φαντάρους των τεθωρακισμένων. «Καλέ παιδιά, τι παίζετε εδώ; τον Άγνωστο Πόλεμο;», ήταν το φαρμακερό σχόλιό του.

Αγαπημένη του στάση ήταν πάντα στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου οι ναύτες περίμεναν στην αφετηρία το λεωφορείο για να πάνε στο Σκαραμαγκά.

Η «φτερού» στα 92 της χρόνια ακόμη οργώνει τους δρόμους της Αθήνας - Enjoy News

Τα σπαρταριστά περάσματά του, σε ελληνικές ταινίες

Ο Ανδρέας Νομικός εμφανίζεται σε περισσότερες από 20 ταινίες του  ελληνικού κινηματογράφου, σε μικρούς ρόλους, κυρίως ομοφυλόφιλων. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι: «Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ», «Καυτά, ψυχρά κι ανάποδα», «Ένας πρωτάρης στο κολέγιο», και «Ράδιο Αρβύλα».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο τρόπος που ντυνόταν και εκφραζόταν καθιερώθηκε σε εποχές που μόνο η υποψία για ομοφυλοφιλία αρκούσε για να στιγματιστεί από τις Αρχές και να «τιμωρηθεί» από τη συντηρητική κοινωνία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είχε τρία παιδιά τα οποία σπούδασε με κόπο, ξεπουλώντας κάθε μέρα με το εμπορικό του δαιμόνια και την cult persona που είχε δημιουργήσει και ενσάρκωνε τα φτερά ξεσκονίσματος.

Πάντως ο πρώην Αντιδήμαρχος Αθηναίων και δημοσιογράφος Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς διαψεύδει τις πληροφορίες ότι ο Ανδρέας Νομικός ήταν παντρεμένος ή ότι είχε παιδιά και σκιαγραφεί το προφίλ του:

«Ο καλός γείτονας, ο νοικοκύρης που αγάπησε τη μάνα του όσο τίποτε άλλο στον κόσμο και τη φρόντισε μέχρι που έκλεισε τα μάτια της, δεν είναι πλέον ανάμεσά μας. Υπήρξε περσόνα της πρωτεύουσας, ένας άνθρωπος μπροστά από την εποχή του. Αφηγείτο ότι κάποτε περπατούσε στο κέντρο και τον είδε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τον ρώτησε λοιπόν: -Ανδρέα τι λέει ο κόσμος για μένα; -Ό,τι και για μένα Κύριε Πρόεδρε, του απάντησε ο ευφυέστατος πωλητής φτερών.

Δημιούργησε το δικό του μύθο. Γράφονται πολλά και ακούγονται ακόμα περισσότερα ανυπόστατα, περί γάμου, περί παιδιών και τα τοιαύτα. Δεν έχει όμως ανάγκη από τέτοια η μνήμη του Ανδρέα. Καταγόταν από τη Λήμνο, είχε έναν αδελφό, κατοικούσε σε ιδιόκτητο διαμέρισμα στην οδό Ηρακλειδών (Γέφυρα Πουλόπουλου) και μέχρι τέλους τον πρόσεξε μια ανιψιά του.

Με την εργασία του, πουλώντας φτερά από παιδί, από τα τέλη της δεκαετίας 1940, έζησε αξιοπρεπέστατα και ρούφηξε τη ζωή, την απόλαυσε μέχρι την τελευταία σταγόνα. Δεινός χιουμορίστας, με συμμετοχή σε 51 ταινίες, πρωινό στέκι την οδό Αιόλου και νυχτερινό στέκι την οδό Ερμού. Εκεί, καθημερινά, χρόνια ολόκληρα, με το διχτυωτό μπλουζάκι, τους καβγάδες με τη Βασίλω, την αποθήκη στην οδό Ήβης και το μαχαίρωμα του 1985… Μια μονογραφία που του οφείλουμε», επισημαίνει ο κ. Σκιαδάς.