Τι αναφέρει στη διαθήκη του ο Μίκης Θεοδωράκης για τον Νίκο Κουρή - Πού αφήνει το σπίτι του στην Ακρόπολη

Σήμερα, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021, δημοσιεύθηκε η διαθήκη (που αποτελείται από μία κύρια και τέσσερις συμπληρωματικές) του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, με ορισμένα σημεία της να έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

Στο περιεχόμενο της διαθήκης του Μίκη Θεοδωράκη γίνεται αναφορά, πέραν των περιουσιακών του στοιχείων, και στα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνικών του έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μega, η πρώτη διαθήκη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη συντάχθηκε το 2011, ενώ η τελευταία τον Απρίλιο του 2021 και η μία συμπληρώνει την άλλη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, κάνει αναφορά και στον Νίκο Κουρή, τον «αυτοαποκαλούμενο Θεοδωράκη» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Τον ευχαριστεί που διαδίδει το έργο του και προτρέπει τους κληρονόμους του να μην του το απαγορεύσουν.

Παράλληλα, ζητά από τους οικείους του να κάνουν μουσείο το σπίτι που διέμενε απέναντι από την Ακρόπολη, ενώ το ΙΧ αυτοκίνητό το το αφήνει σε ένα ίδρυμα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει την επιθυμία το σπίτι όπου ζούσε στην περιοχή της Ακρόπολης και οτιδήποτε υπάρχει μέσα σε αυτό να μετατραπεί σε μουσείο υπό την διαχείριση του κράτους και όχι των μελών της οικογένειάς του. «Ορίζω τα προσωπικά μου αντικείμενα που υπάρχουν στην οικία μου επί της οδού Επιφανούς 1 να παραμείνουν στο σπίτι αυτό εφόσον μετατραπεί σε μουσείο, με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και όχι των σημερινών ιδιοκτητών του» γράφει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «εάν αυτό δεν συμβεί να παραδοθούν στην Μεγάλη Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη όπου έχει δωρίσει και το προσωπικό του αρχείο», αναφέρει χαρακτηριστικά, σύμφωνα το protothema.gr.

Ως εκτελέστρια της διαθήκης του ο Μίκης Θεοδωράκης ορίζει την επί σειρά ετών πιστή γραμματέα του, Ρένα Παρμενίδου. την οποία και εξουσιοδοτεί να ελέγχει το κατά πόσο τηρούνται ή όχι οι επιθυμίες που ο ίδιος έχει εκφράσει στις διαθήκες του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Κουρής υποστηρίζει πως ο Μίκης Θεοδωράκης είναι βιολογικός του πατέρας και σκοπεύει να το αποδείξει με εξέταση DNA.

Από την πλευρά της, η κόρη του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη,  Μαργαρίτα Θεοδωράκη, είχε απευθυνθεί στη δικαιοσύνη και έκανε ασφαλιστικά μέτρα ώστε να μην μπορεί να συστήνεται ως «Νίκος Θεοδωράκης» με το δικαστήριο να εκδίδει προσωρινή διαταγή, η οποία απαγορεύει στον Νίκο Κουρή να χρησιμοποιεί το επίθετο Θεοδωράκης.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Κουρής έστειλε εξώδικο στη Μαργαρίτα Θεοδωράκη και ζητά να επισκεφθούν μαζί έναν πραγματογνώμονα-γενετιστή για να γίνει τεστ DNA και να διαπιστωθεί αν είναι αδέρφια.