Ρίγη συγκίνησης: Οι καλλιτέχνες τίμησαν τον Μίκη Θεοδωράκη μετά το συλλαλητήριο (Video)

Στις δύο το μεσημέρι όπως ακριβώς ήταν προγραμματισμένο έληξε το λαϊκό προσκύνημα για να ξεκινήσει η τελετή για το τελευταίο «αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη. Κανείς από το πλήθος που περίμενε δεν έχει φύγει. Κατάμεστη η πλατεία Μητροπόλεως, παρακολουθεί με συγκίνηση και δέος τις στιγμές…

Πριν από λίγη ώρα το φέρετρο με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στον καθεδρικό ναό της Μητρόπολης Αθηνών μέσα σε χειροκροτήματα από όλους εκείνους που έσπευσαν από νωρίς να βρεθούν στη Μητρόπολη.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-09/feretro-sti-mitropoli.jpg.webp?itok=r8CBFsfC

Λίγο μετά τις 15:00, θα ξεκινήσει η τελετή αποχαιρετισμού, με δέηση που θα ψάλει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο κόσμος αποχαιρετούσε τον κορυφαίο δημιουργό φωνάζοντας «αθάνατος». Επικήδειους σήμερα θα εκφωνήσουν ο Γενικός Γραμματέας, του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μίκης Θεοδωράκης: Στη Μητρόπολη Αθηνών η σορός του - Σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες - Ελλάδα - Athens magazine

Οι Καλλιτέχνες για τον Μίκη…

Nωρίτερα έξω από τη Μητρόπολη, αποτίοντας φόρο τιμής στον μεγάλο μας συνθέτη και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη, έφθασε το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου 2021, το πλήθος των καλλιτεχνών που έλαβαν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Πανελλαδικό Συλλαλητήριο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.09.2021

Αθάνατος…

Μέλη σωματείων καλλιτεχνών, του πανελλήνιου μουσικού συλλόγου, της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας, αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος έφτασαν έξω από τη Μητρόπολη, όπου και τραγούδησαν τραγούδια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη. Φτάνοντας τραγουδούσαν δυνατά “Σώπα όπου να ‘ναι, θα σημάνουν οι καμπάνες”, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης. Μετά τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

Η συγκλονιστικές στιγμές, στο Video:

 

Νωρίτερα οι καλλιτέχνες που συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για την απουσία μέτρων που αφορούν στην υγεία και στον βιοπορισμό τους, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι καλλιτέχνες κατευθύνθηκαν προς το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, όπου παρέδωσαν τα αιτήματά τους και κατέληξαν στη Μητρόπολη Αθηνών για τον τελευταίο χαιρετισμό των στον Μίκη Θεοδωράκη.

Οι καλλιτέχνες ζητούν:

  • Συνέχιση της επιδότησης μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών (και αυτών που γράφτηκαν μετά τις 10/1), από το Ιούνιο και για όσο διάστημα το επάγγελμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.
  • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, το Φόρο Επιτηδεύματος και τα Τέλη Κυκλοφορίας.
  • Αναστολή πληρωμών σε Εφορία, Τράπεζες, Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
  • Να υπολογισθούν τα ένσημα από το επίδομα, μέσω Μητρώου, με βεβαίωση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για κάθε εργαζόμενο, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική κάλυψη όλων, αλλά και η επιδότηση ανεργίας και η παροχή του εποχικού βοηθήματος.
  • Διεύρυνση και όχι συρρίκνωση των Δημόσιων Πολιτιστικών δομών (Δημοτικά Σύνολα, Κρατικές Ορχήστρες).
  • Ενίσχυση και όχι συρρίκνωση της Δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Να ανοίξουν άμεσα με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας όλοι οι χώροι και οι δομές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (Εργαστήρια Δήμων, Σπουδαστήρια Τέχνης).
  • Μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους, κέντρα ενημέρωσης και εμβολιασμού σε μεγάλους χώρους πολιτισμού, ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά τον εμβολιασμό, με ευθύνη του Κράτους και της Εργοδοσίας.
  • Η ανάγκη για διεύρυνση των εμβολιασμών, να μην γίνει αφορμή για κατάργηση εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.
Πανελλαδικό Συλλαλητήριο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.09.2021

Η ώρα της Τελετής Αποχαιρετισμού – Το αντίο της Αθήνας στον Μίκη

Υπενθυμίζεται ότι το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Μίκη Θεοδωράκη θα ολοκληρωθεί στις 14:00, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Τελετή Αποχαιρετισμού, καθώς η κηδεία του θα τελεστεί σύμφωνα με την επιθυμία του, στον Γαλατά Χανίων.

Πλήθος κόσμου στη Μητρόπολη Αθηνών για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη

Από νωρίς σήμερα στη Μητρόπολη έφτασαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η καθηγήτρια ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου Λούκα Κατσέλη, καθώς και νεότεροι σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο σπουδαίος Φοίβος Δεληβοριάς.

 

 

Φωτογραφίες: Sputnik