Σαν σήμερα έγραψε "εγκρίνω" στο μνήμα του, ο Μίκης - Πώς θα τον υποδεχθούν για το αντίο τα Χανιά (Εικόνες)

Μετά την δικαστική απόφαση σήμερα Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021, μία απόφαση, που έβαλε οριστικά τέλος στη διαμάχη για το πώς θα κηδευτεί και θα ταφεί ο μεγάλος συνθέτης και αγωνιστής Μίκης Θεοδωράκης, τα Χανιά ετοιμάζονται να τον υποδεχτούν και να τον αποχαιρετίσουν όπως ακριβώς εκείνος ήθελε.

Οι προετοιμασίες στα Χανιά κορυφώνονται και ήδη ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της τελετής υποδοχής. Ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί στον τόπο πατρικής καταγωγής του, στο χωριό Γαλατάς, δίπλα στον πατέρα και τον αδερφό του.

Κηδεία Μίκη Θεοδωράκη: Ηθελε μόνο τη Μυρτώ στον ίδιο τάφο - Ενέκρινε τα σχέδια του τάφου το 2009 | Reader

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης μετά και την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας πως η κηδεία και η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη πρέπει να γίνουν όπως επιθυμούσε και είχε εκφράσει με συμβολαιογραφική πράξη ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, έγινε γνωστό το πρόγραμμα των όσων θα γίνουν στα Χανιά.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φθάσει στις 7.30 το πρωί της Πέμπτης (09.09.2021) με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας και με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης, θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 12:00.

Η μεταφορά της σορού από την πλατεία της αγοράς στην Μητρόπολη Χανίων θα γίνει με τα πόδια. Στις 13.00 θα μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία.

Εριδες πάνω από τον τάφο του Μίκη | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Σαν σήμερα 7 Σεπτεμβρίου, το 2009, ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης είχε “εγκρίνει” τον τάφο που θα μοιραστεί με τον πατέρα και τον αδελφό του

Μίκης Θεοδωράκης: Αυτό θα είναι το μνήμα του - Φωτογραφία ντοκουμέντο

Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του. Είχε μάλιστα ο ίδιος εγκρίνει το λιτό σχέδιο του μνήματος και το σημείο, με ιδιόχειρο σημείωμά του ήδη από το 2009.

Απλός ο τάφος του Μίκη Θεοδωράκη – Είχε σχεδιάσει ο ίδιος όλες τις λεπτομέρειες | MEGA TV

Στην Κρήτη την ημέρα της κηδείας του τελευταίου των μυθικών Ελλήνων, τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς, θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη και ο πρόεδρος του Παγκρητίου συλλόγου φίλων «Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργος Αγοραστάκης ο οποίος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει όπως ο ίδιος είχε ορίσει με συμβολαιογραφική πράξη του 2020.

Ο Γιώργος Αγοραστάκης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους προσέφυγε στην δικαιοσύνη και, όπως είπε, «η σημερινή απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων αποκαθιστά την νομική και ηθική τάξη». Όπως ακόμα υπογράμμισε ο κος Αγοραστάκης,  η ελληνική δικαιοσύνη τίμησε με την απόφαση της αυτή, την μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

 

Διαβάστε ακόμα: Το δικαστήριο αποφάσισε: Καμία ανάμειξη της οικογένειας στην κηδεία του Μίκη – Θα γίνει όπως εκείνος επιθυμούσε