Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη - Από τις 10:00 έως τις 19:00 σήμερα το λαϊκό προσκύνημα

Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη. Το λαϊκό προσκύνημα στον κορυφαίο δημιουργό θα συνεχιστεί και σήμερα από τις 10:00 ως τις 19:00 και αύριο Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 ως τις 14:00 το μεσημέρι.

Η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει την Τετάρτη στις 15:00, από την Μητρόπολη Αθηνών.

Για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει, με την πολιτική διαθήκη του, να γίνει σεβαστή η ιδεολογία του και οι αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων. Είχε επισημάνει πως φεύγει ως κομουνιστής και ως επιγραφή στο μνήμα του στα Χανιά, έχει ζητήσει να μπει η φράση: “Πολέμησε τον Δεκέμβρη”.

Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί, με πλοίο στα Χανιά.

Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, στην εκκλησία του Γαλατά Χανίων, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε χθες στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα, υπό τον ήχο της μουσικής της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς».

Πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού, περίμενε υπομονετικά και σε κλίμα συγκίνησης, αποτίοντας φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό.

«Αθάνατος» και «Μίκη ζεις εσύ μας οδηγείς» ακούγονταν ανάμεσα από τα χειροκροτήματα.

Από τους πρώτους που έφτασαν στο λαϊκό προσκύνημα ήταν ο γιος του εμβληματικού συνθέτη, Γιώργος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Άννα. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στην Μητρόπολη Αθηνών, ήταν συγκινητικές, με τους θαυμαστές του αείμνηστου συνθέτη να τραγουδούν Μίκη Θεοδωράκη,  όσο περίμεναν να τον αποχαιρετήσουν, κάτι που συνεχίζεται ανά διαστήματα.

Το φέρετρο συνόδευσαν ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος, με την κόρη του Μυρτώ, ο Άγγελος, εγγονός του Μίκη με τον πατέρα του Δημήτρη Παπαγγελίδη.

Σε μία σύντομη, αλλά και περιεκτική δήλωσή του φτάνοντας στη Μητρόπολη, ο γιος του αείμνηστου συνθέτη, επανέλαβε μία και μόνο λέξη, που συνήθιζε να επισημαίνει και ο πατέρας του: Αγάπη, αγάπη, αγάπη…

 

Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinisi