Κασιώτες καπεταναίοι, οι αδικημένοι ήρωες του '21!

Μ’ ένα θεατρικό έργο του συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη, που αναδεικνύει τη μεγάλη προσφορά των καπεταναίων της Κάσου στην Επανάσταση του ’21, ανοίγει ο Δήμος του ηρωικού  νησιού τις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα.

Ο Μάρκος Μαλλιαράκης, ο Θόδωρος Κανταρτζής,  ο Νικόλαος Γιούλιος ή Μπουρέκας, ο Κώστας Αρβανιτόπουλος και οι άλλοι ήρωες της Κάσου «ζωντανεύουν» επί σκηνής το Σάββατο 5 Ιουνίου, στις 9 μ. μ. στην αυλή του Γυμνασίου Λυκείου του νησιού.

Τα πρόσωπα, οι λαμπρές νίκες, το πάθος για την ελευθερία, η καταστροφή, η αδικία, η ανάγκη για δικαίωση σ’ ένα έργο με τίτλο «Κασιώτες Καπεταναίοι-Οι μεγάλοι Άγνωστοι του ‘21»..

Το έργο σκηνοθετεί η Βάνα Πεφάνη και πρωταγωνιστούν δυο γνωστοί ηθοποιοί του θεάτρου και της τηλεόρασης, ο Χρήστος Σαπουντζής και ο Δημήτρης Μαζιώτης και τρεις Κασιώτες που ανέδειξαν το ταλέντο τους μέσα από το Θεατρικό Εργαστήρι Κάσου Γ. Μαρίνος: Η Νικολέτα Σοφίλα -στον ρόλο της Γυναίκας της Κάσου- ο Ηλίας Μαστροπαύλος, ο Γιώργης Ξυδιάρης και οι μουσικοί Νεκτάριος Σταματάκης (λύρα –τραγούδι) και Φανούρης Καραγκιουλμές (λαούτο).

Οι άλλοι συντελεστές είναι στα σκηνικά η Ευαγγελία Ασπρά, στον ήχο ο Δημήτρης Φιλιππής,  στις μακέτες η Ποθητή Καμπούρη και η Ευαγγελία Παραλή. Η είσοδος, φυσικά, ελεύθερη.

Σύνθημα όλων στην Κάσο είναι  «Δώσαμε τόσα πολλά, για αν πάρουμε τόσα λίγα», γιατί έφτασε η στιγμή να διεκδικήσουμε περισσότερες σελίδες στην ιστορία και στα σχολικά βιβλία, αλλά και περισσότερη προσοχή της «κεντρικής διοίκησης» στο αύριο του νησιού μας!   

Η παράσταση θα επαναληφθεί την Τρίτη 8 Ιουνίου στα Πηγάδια της Καρπάθου, με διοργανώτρια την ΚΟΠΑΠ του νησιού και τον Αύγουστο θα παρουσιαστεί πάλι στην Κάσο και τη Ρόδο και  τον Σεπτέμβριο στο Θέατρο Κολωνού, με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. 

Αντώνης Καραγιαννάκης