Συμμετοχή & της Ρωσίας στην ταινία «Καποδίστριας» του Γιάννη Σμαραγδή

Στο ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού, στη Μόσχα, επισφραγίστηκε η συμμετοχή της Ρωσίας στην διεθνή συμπαραγωγή «Καποδίστριας», τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, μετά την απελευθέρωσή της, από τον τουρκικό ζυγό και τέσσερις αιώνες σκλαβιάς.

Πρόκειται για μια μεγάλη συμπαραγωγή Ελλάδας, Ελβετίας, Ρωσίας, ενώ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, (ΑΠΕ – ΜΠΕ), καθοριστική για τη συνεργασία υπήρξε, από τη ρωσική πλευρά, η συμβολή του ειδικού συμβούλου του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Μιχαήλ Σβιτκόι, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα βραβεύτηκε ως εξέχων φιλέλληνας στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και στη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Από την πλευρά της Ελλάδος τη συνεργασία στήριξε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, όπως επίσης, μεταξύ άλλων και ο πρέσβης επί τιμή, Ηλίας Κλής, υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις «Ελλάδα-Ρωσία: Ιστορία 2021».

Επίσης το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), θα εκχωρήσει αφιλοκερδώς το ωριαίο ντοκιμαντέρ «Αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια», που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Σμαραγδής ως προπομπό της διεθνούς ταινίας «Καποδίστριας», η οποία βρίσκεται «στα σκαριά». Ο σκηνοθέτης, ανέλαβε να υποτιτλήσει το ντοκιμαντέρ στα ρωσικά, με δικά του έξοδα.

Πρόθεση του «διάσημου σκηνοθέτη» (όπως αναφέρουν στη Ρωσία τον Γιάννη Σμαραγδή) είναι στη νέα του ταινία «Καποδίστριας», να αναδείξει «την μεγάλη και άγνωστη στην πραγματικότητα, προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά κυρίως να αναδείξει και να βάλει σε κίνηση τον χρωματισμό της ψυχής αυτού του μεγάλου Έλληνα πολιτικού».