«Στα έργα μου υπάρχει η ανθρώπινη οδύνη, αλλά και η αποφασιστικότητα.
Οι άνθρωποι που κινούνται στα έργα μου σηκώνουν το βάρος της σκλαβιάς και της τυραννίας. Αλλά είναι τόσο αλύγιστοι εκφραστικά, που δεν μπορούν παρά να μένουν όρθιοι ως το τέλος. Όρθιοι ακόμα κι όταν πέφτουν. Αυτό είναι το βαθύτερο μήνυμά μου».
Α.Τάσσος
Το εμβληματικό τρίπτυχο του χαράκτη Α. Τάσσου που έγινε γνωστό ως «Επιτάφιος» αν και ο ίδιος το είχε ονομάσει «Λεπτομέρεια Εμφύλιου Πολέμου», κοσμεί εδώ και λίγες μέρες τον σταθμό του Μετρό στη Νίκαια.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μεγέθους ξυλογραφία του, μήκους 2,70 μέτρων που ο Α. Τάσσος φιλοτέχνησε το 1961 και δώρισε ο ίδιος στη Νίκαια το 1964 για τα 20 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς.
Ο δήμος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, έκανε αποδεκτή τη σπουδαία δωρεά το 1965 και το έργο βρισκόταν στο γραφείο δημάρχου Νίκαιας έως το Νοέμβριο του 1967 όταν καταστράφηκε κατά τη περίοδο της δικτατορίας.
Δέκα χρόνια αργότερα ο χαράκτης ξανατύπωσε ένα αντίτυπο και το δώρισε ξανά στον δήμο και έως σήμερα βρίσκεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου.
Το νέο αντίτυπο που εκτυπώθηκε τοποθετήθηκε στη στάση του Μετρό της πόλης.
«Η απόφαση του Α. Τάσσου να δωρίσει δυο φορές στην πόλη ένα από τα σημαντικότερα έργα του, εκτός από τιμή μας έδωσε και το χρέος να το αναδείξουμε ως έναν ζωντανό οργανισμό όπου η τέχνη ενσωματώνεται στη ζωή και λειτουργεί αμφίδρομα με τους περαστικούς, δημότες και επισκέπτες», σημειώνει ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.
«Σε μια εποχή που η κοινωνική απομόνωση είναι έντονη, ο “Επιτάφιος” του Α. Τάσσου δίνει την αφορμή για αναστοχασμό και το ερέθισμα για μια διαφορετική παρατήρηση της καθημερινότητας με τη μνήμη να πρωταγωνιστεί», προσθέτει ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, εκφράζοντας ευχαριστίες στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» και την «Αττικό Μετρό» για τη συνεργία τους, ώστε το έργο να τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο.
Ποιος ήταν ο μεγάλος χαράκτης Α. Τάσσος
Ο Αναστάσιος Αλεβίζος, γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμό του Τάσσος, ήταν διακεκριμένος Έλληνας χαράκτης. Γεννήθηκε στη Λευκοχώρα Μεσσηνίας ανήμερα της εθνικής μας εορτής στις 25 Μαρτίου του 1914 και αποβίωσε στις 13 Οκτωβρίου 1985.
Μικρός παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον Γιώργο Κωτσάκη.
Το 1930, σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών, έγινε δεκτός ως εξαιρετικό ταλέντο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.