Δήμος Αθηναίων: Έτοιμο το πρώτο σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων (Εικόνες)

Κ. Μπακογιάννης: «Το καταφύγιο του Σωκράτη είναι ένα καταφύγιο ψυχής όλων μας. Είναι προϋπόθεση για κάθε σύγχρονη και ταυτόχρονα ανθρώπινη πόλη».

Για κάθε πόλη σφραγίδα πολιτισμού της καθημερινότητας αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο προστατεύεται η ζωή και η υγεία των αδέσποτων και ο Δήμος Αθηναίων έχει θέσει ψηλά τον πήχη. Οι προσπάθειες για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους δεν σταματούν, αλλά συνεχίζουν με πολυεπίπεδες δράσεις και μέρα με τη μέρα διαμορφώνεται ένα πιο ασφαλές περιβάλλον και για τους τετράποδους φίλους που στερούνται την στέγη.

Στο πλαίσιο αυτό, στον Βοτανικό θα λειτουργήσει σύντομα το πρώτο σύγχρονο καταφύγιο του Δήμου. Εκεί έχει ήδη διαμορφωθεί ένας όμορφος και λειτουργικός χώρος προσωρινής φιλοξενίας, χωρητικότητας 90 θέσεων, με άπλετο χώρο προαυλισμού και πλήρη εξοπλισμό, ώστε τα αδέσποτα να ζουν σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες.

PHOTO1

Ο χώρος που φιλοξενούνται φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως, ενώ καθημερινά απασχολούνται πέντε άτομα τόσο για την καθαριότητα, όσο και για την κοινωνικοποίηση των σκύλων. Η τελευταία γίνεται σε συνεργασία με εθελοντές εκπαιδευτές αλλά και απλούς πολίτες που αγαπούν τα ζώα.

Ακόμη, στο καταφύγιο βρίσκεται υπό διαμόρφωση κι ένα δωμάτιο προσομοίωση δωματίου σπιτιού (με έπιπλα, κλ.π), με στόχο την εξοικείωση των σκύλων με το σπιτικό περιβάλλον, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο “έτοιμοι” όταν βρεθεί το παντοτινό τους σπίτι.

Ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων του Δήμου Αθηναίων θα ονομαστεί “Το καταφύγιο του Σωκράτη” στη μνήμη ενός από τους πιο εμβληματικούς αδέσποτους σκύλους του κέντρου της Αθήνας που έχασε τη ζωή του σε ένα τραγικό δυστύχημα. Μάλιστα μέσα στο καταφύγιο έχει δημιουργηθεί από την ομάδα της Urban Act και τον καλλιτέχνη “Life in Colour” ένα πολύ όμορφο γκράφιτι με τον Σωκράτη, ως φόρος τιμής σε όλα τα άστεγα ζώα που βρίσκονται στο δρόμο παρά τη θέλησή τους.

PHOTO3

Κ. Μπακογιάννης: «Το καταφύγιο του Σωκράτη είναι ένα καταφύγιο ψυχής όλων μας. Είναι προϋπόθεση για κάθε σύγχρονη και ταυτόχρονα ανθρώπινη πόλη»

«Το καταφύγιο του Σωκράτη είναι ένα καταφύγιο ψυχής όλων μας. Είναι προϋπόθεση για κάθε σύγχρονη και ταυτόχρονα ανθρώπινη πόλη. Αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια που κάνουμε για να αλλάξουμε τη ζωή των αδέσποτων ζώων στην Αθήνα. Το κάνουμε με πολλές δράσεις φροντίδας και αγάπης αλλά και με δομές όπως αυτή. Η προστασία και η υγεία τους είναι θεμέλιο του πολιτισμού της καθημερινότητας και της υγιεινής σε όλες τις γειτονιές μας», ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μετά την επίσκεψη του στο καταφύγιο ζώων του Δήμου Αθηναίων με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.

PHOTO4
PHOTO5

Επίσης, έχουν δημιουργηθεί οι σελίδες Αστική Πανίδα Δήμου Αθηναίων στο Facebook και Animals_CityofAthens στο Instagram αυξάνοντας τους τρόπους επικοινωνίας του πολίτη με την Υπηρεσία, αλλά και το Μητρώο Εθελοντών όπου έχουν εγγραφεί ήδη 600 εθελοντές.

Τέλος, η δημοτική αρχή υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα τοποθέτησης μικρών σπιτιών για αδέσποτες γάτες, το οποίο σταδιακά εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες γειτονιές της πόλης. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 16 σπιτάκια, αλλά και 60 ταΐστρες και ποτίστρες, έτσι ώστε τα αδέσποτα ζώα να προστατεύονται από το κρύο και να βρίσκουν καθημερινά τροφή και νερό.