Στη Βουλή η ταπισερί «Σχολή των Αθηνών» της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης (Εικόνες & Video)

Την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά την εντυπωσιακή ταπισερί «Σχολή των Αθηνών», ύψους 8 μέτρων, που απεικονίζει το εμβληματικό έργο του Ραφαήλ με το σύνολο των αρχαίων φιλοσόφων της Αθήνας, θα έχουν για έναν μήνα, οι επισκέπτες της Βουλής των Ελλήνων, καθώς το αριστούργημα ήρθε τιμής ένεκεν για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ως παραχώρηση της Γαλλίας, προς έκθεση στο περιστύλιο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στη Βουλή η ταπισερί «Σχολή των Αθηνών» της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

Το έργο που κοσμούσε από το 1879 τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και βρισκόταν μέχρι πρότινος στην οικεία του προέδρου της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, υφάνθηκε το 1785 και είναι επηρεασμένο από τον νεοκλασικισμό.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/medium_article_image/public/2021-03/tapiseri-i-sxoli-ton-athinon-vouli7.jpeg.webp?itok=zYpFqPsa

Η ταπισερί, ένα αριστούργημα του 17ου αιώνα, κοσμεί τον τοίχο της Ολομέλειας της Γαλλικής Βουλής και είναι εμπνευσμένη από τοιχογραφία του Ιταλού ζωγράφου Ραφαήλ, που φιλοτεχνήθηκε από τον μεγάλο αναγεννησιακό ζωγράφο, μεταξύ των ετών 1508 και 1512 και βρίσκεται στο Βατικανό, στη Ρώμη.

Ο ζωγράφος μάλιστα δείχνοντας την αδυναμία του σε αυτό το έργο τοποθέτησε την αυτοπροσωπογραφία του, μεταξύ των Αθηναίων της αρχαιότητας που φιλοτέχνησε.

Ο Ραφαήλ κοιτάει μάλιστα στα μάτια τον θεατή. Μπορείτε να τον δείτε εντός του κύκλου.

Η Υπατία στην διάσημη νωπογραφία του Ραφαήλ "Η Σχολή των Αθηνών" στο Βατικανό. TheSchoolOfAthens | School of athens, Art history, Classical art

Το έργο απεικονίζει ομάδα φιλοσόφων και επιστημόνων που συζητούν, από τον Αρχιμήδη έως τον Πυθαγόρα, ενώ  στο κέντρο δεσπόζουν οι φιγούρες του Πλάτωνα και ττου Αριστοτέλη.

Η «Σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ θα κοσμεί τη Βουλή για έναν χρόνο - Greeks Channel

Η ταπισερί έρχεται προς έκθεση ως τιμητική παραχώρηση της Γαλλικής Δημοκρατίας προς τη χώρα μας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και θα φιλοξενηθεί στο περιστύλιο της Βουλής.

 

Να σημειωθεί ότι στη Βουλή έχει στηθεί επετειακή έκθεση για τη συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση και τη παλιγγενεσία.

Ταπισερί η Σχολή των Αθηνών

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-03/tapiseri-i-sxoli-ton-athinon-vouli8.jpg.webp?itok=rsNeuxBl

Καρέ – καρέ η τοποθέτηση του αριστουργηματικού έργου

Η τοποθέτηση πάντως της ταπισερί δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς χρειάστηκε κοπιώδης προσπάθεια προκειμένου να τηρηθούν οι απαραίτητοι κανόνες προστασίας. Αρχικά κατέφτασε στη βουλή μέσα σε ένα μεγάλο ξύλινο κιβώτιο προκειμένου να κρεμαστεί στη συνέχει με τη βοήθεια σκοινιών πάνω στην ειδική πλατφόρμα που έχει κατασκευαστεί στο περιστύλιο του μεγάρου.

Έτσι, οι βουλευτές που βγαίνουν από την κεντρική είσοδο της Ολομέλειας ή και οι επισκέπτες της έκθεσης, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά, τον… ιδεαλισμό του Πλάτωνα και τον υλισμό του Αριστοτέλη, ταξιδεύοντας στον θαυμαστό αρχαίο ελληνικό κόσμο, μέσα από την αναγεννησιακή ματιά του Ραφαήλ, που φιλοτέχνησε το εμβληματικό αυτό έργο στις αίθουσες που του ανατέθηκαν από το Βατικανό.

Η ανάρτηση του Γιώργου Μυλωνάκη

Ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης ανέβασε στο twitter φωτογραφίες από την άφιξη της ταπισερί στο Κοινοβούλιο σημειώνοντας «Τιμώντας την Ελληνική Επανάσταση η Γαλλική Εθνοσυνέλευση μας παραχώρησε προς έκθεση μια σπάνια ταπισερί του 18ου αιώνα που αναπαριστά τη Σχολή των Αθηνών του Ραφαήλ. Ένα έργο ωδή στην ελληνική σκέψη που έθεσε τα θεμέλια της Δημοκρατίας.Ευχαριστούμε @RichardFerrand @FranceenGrece».

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Βουλής, Ρισάρ Φεράν, είχε αναρτήσει video από την τοποθέτηση της ταπισερί στην Ολομέλεια, μετά από την εκτεταμένη αποκατάσταση της, από την εταιρεία MNGBS.

 

Πηγή φωτογραφιών και video: iefimerida.gr