Κατέθεσε ως μάρτυρας, ο πρ. Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ Πασχάλης Τσαρούχας

Ο κος Τσαρούχας παρέδωσε στον Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο, φακέλους με καταγγελίες, που έγιναν στο ΣΕΗ για υποθέσεις σεξουαλικής βίας στον χώρο του θεάτρου.

Ενώπιον του Εισαγγελέα προσήλθε στις 09:30 το πρωί, σήμερα Τετάρτη, ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου των Ηθοποιών (ΣΕΗ) Πασχάλης Τσαρούχας, ο οποίος κλήθηκε και κατέθεσε ως μάρτυρας, για τις υποθέσεις σεξουαλικής βίας εντός του θεατρικού χώρου που έχουν καταγγελθεί στο πλαίσιο έρευνας του Πειθαρχικού Συμβουλίου, του ΣΕΗ.

Ο κος Τσαρούχας όπως είχε ζητηθεί, παρέδωσε στον Εισαγγελέα κο Κώστα Σπυρόπουλο  το υλικό που έχει συλλέξει το Πειθαρχικό Όργανο του Σωματείου Ηθοποιών για περιπτώσεις έκνομων συμπεριφορών από ανθρώπους του θεάτρου σε βάρος συναδέλφων τους ή άλλων προσώπων.

Εκτιμάται ότι οι καταγγελίες που παραδόθηκαν στον εισαγγελικό λειτουργό είναι εκατοντάδες, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως όλες αφορούν σε σοβαρά περιστατικά ακραίας σεξουαλικής βίας που μπορούν να ελεγχθούν ποινικά κυρίως, ως προς τους χρόνους παραγραφής αλλά και ως προς την δυνατότητα συλλογής επιπλέον στοιχείων.

Σαφέστατα ωστόσο υπάρχει και πλήθος εξαιρετικά σοβαρών καταγγελιών ανάμεσά τους.

«Μας έχει καλέσει ο εισαγγελέας να καταθέσουμε όλους τους φακέλους που έχουμε για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας», δήλωσε ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Πασχάλης Τσαρούχας, εισερχόμενος στο κτίριο της Ευελπίδων.

Ο γνωστός ηθοποιός, μουσικός και συγγραφέας κλήθηκε λόγω της θεσμικής του ιδιότητας να καταθέσει όσα στοιχεία έχει συλλέξει σχετικά με καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, παρενόχληση και προσβλητική συμπεριφορά από ηθοποιούς και σκηνοθέτες, οι οποίες μπορούν να στοιχειοθετήσουν ποινικά αδικήματα.

«Καταθέσαμε με τους φακέλους. Ελπίζουμε για την καλύτερη έκβαση των υποθέσεων. Δεν μπορώ να πω ούτε πόσες υποθέσεις κατέθεσα, ούτε ποιες. Οι καταγγελίες είναι για προσβολή γενετήσιας ελευθερίας. Δεσμευθήκαμε ότι οποιαδήποτε νέο στοιχείο θα το συμπληρώσουμε», δήλωσε εξερχόμενος του κτιρίου της Εισαγγελίας, ο κος Τσαρούχας,  ενώ όπως συμπλήρωσε: «Ο Εισαγγελέας μας ευχαρίστησε και τον ευχαριστούμε και εμείς, για την πρωτοβουλία του, να συνεργαστεί με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και παραμένουμε στην διάθεσή του, για οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε στην τόσο σοβαρή αυτή έρευνα».

Μεταξύ των φακέλων, που παραδόθηκαν στον Εισαγγελέα, από τον Πασχάλη Τσαρούχα σήμερα Τετάρτη, περιλαμβάνονται σαφώς και κάποιοι που αφορούν στην υπόθεση του ήδη κατηγορούμενου ηθοποιού, σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, η απολογία του οποίου ενώπιον της ανακρίτριας, εκκρεμεί.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης με τον συνήγορό του Αλέξη Κούγια, θα παρουσιαστούν στην Ανακρίτρια  στις 12:00 σήμερα, όπως έχει ορισθεί και θα αιτηθούν παράταση, έως αύριο Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, για την απολογία του κατηγορουμένου ηθοποιού και σκηνοθέτη.