MONUMENTA: «Τα κτίρια είναι σαν τους φίλους» - 4 έργα για την αρχιτεκτονική της Αθήνας (Video & app ξενάγησης)

Πόσα κτίρια της περιόδου 1830-1940 διατηρούνται στην Αθήνα; Πού βρίσκονται οι πολυκατοικίες του μοντέρνου κινήματος; Πότε κτίστηκαν τα σπουδαία σχολικά κτίρια του προγράμματος Παπανδρέου; Ποια είναι τα κτίρια που κατασκεύασε ο Επαμεινώνδας Κυπριάδης; Είχε νοσοκομεία η Αθήνα τον 19ο αιώνα; Πού έγινε η παράδοση της πόλης των Αθηνών στους Γερμανούς κατακτητές;

Τις απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος σε τέσσερα έργα που σχεδίασε και υλοποίησε η MONUMENTA το διάστημα 2013-2020, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Καταγραφή, τεκμηρίωση και ανάδειξη κτιρίων 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα», με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Τα έργα όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αφορούν σε ένα πληροφοριακό σύστημα, ένα βιβλίο, ένα ντοκιμαντέρ, καθώς και μία πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα εφαρμογή-ξεναγό, για κινητά τηλέφωνα.

Αποτέλεσμα εικόνας για MONUMENTA,  4 έργα, κτίρια, αρχιτεκτονική της Αθήνας, ντοκιμαντέρ, app ξενάγησης, ιστορικά κτίρια, Αθήνα, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Συγκεκριμένα:

– Το ελεύθερα προσβάσιμο πληροφοριακό σύστημα http://www.docathens.org περιλαμβάνει τα 11.200 καταγεγραμμένα από τη MONUMENTA κτίρια, δηλαδή όσα σώζονται στις επτά δημοτικές κοινότητες της Αθήνας και χρονολογούνται την περίοδο 1830-1940. Φωτογραφίες, σχέδια και πληροφορίες, που συνεχώς αυξάνονται, τεκμηριώνουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά και αποτελούν ένα μοναδικό εργαλείο έρευνας και γνωριμίας με τα κτίρια και την πόλη.

– Το πολυσέλιδο και πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο «Ανιχνεύοντας την αρχιτεκτονική της Αθήνας. Η καταγραφή και η τεκμηρίωση των κτιρίων της περιόδου 1830-1940» αποτελεί ένα τεκμήριο του έργου της καταγραφής κτιρίων που πραγματοποίησε η MONUMENTA, το οποίο δεν περιορίστηκε στην επιτόπια έρευνα, αλλά αναζήτησε και κατέγραψε τις μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν σε αυτά τα κτίρια, των μηχανικών που τα σχεδίασαν και έφερε στο φως δεκάδες αρχεία.

Περιλαμβάνει τρεις ενότητες: α) παρουσίαση των προγραμμάτων καταγραφής και τεκμηρίωσης κτιρίων, τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, τις αξίες της καταγραφής αλλά και της συμμετοχής σε αυτήν, β) κείμενα για την αρχιτεκτονική της Αθήνας και το αστικό πράσινο, γ) φωτογραφίες 1.620 κτιρίων. Το βιβλίο πωλείται.

– Το δεκαπεντάλεπτο ντοκιμαντέρ της MONUMENTA «Τα κτίρια είναι σαν τους φίλους»  παρουσιάζει την προσπάθεια να καταγραφούν όλα τα παλαιά κτίρια της Αθήνας, οι ιστορίες τους, οι αναμνήσεις των ανθρώπων που τα έζησαν, με απώτερο στόχο να στρέψουμε τη ματιά μας σε αυτά και να τα προστατεύσουμε. (Σκηνοθεσία: Νίκος Αναγνωστόπουλος).

Δείτε το:

– Το app της MONUMENTA «Κτίρια της Αθήνας» είναι δωρεάν διαθέσιμο για συσκευές iOS και android. Η δωρεάν και εύκολη σε χρήση εφαρμογή προσφέρει περιηγήσεις και πληροφορίες για τα κτίρια της Αθήνας της περιόδου 1830-1940.

Έτσι ο χρήστης ανά πάσα στιγμή, μπορεί να δει αν βρίσκεται κοντά σε κάποια από αυτά, να αναζητήσει το κτίριο του ενδιαφέροντός του και να σημειώσει τα αγαπημένα. Κτίρια νεοκλασικά, εκλεκτικιστικά, μοντέρνα, κάθε χρήσης, με μικρές και μεγάλες ιστορίες είναι προσβάσιμα στους κατοίκους, τους επισκέπτες, τους περιπατητές της πόλης.

Ήδη δε, σχεδιάζεται και η updated version.

Οδηγίες χρήσης, για να κατεβάσετε  δωρεάν το app για συσκευές apple:

https://apps.apple.com/gr/app/monumenta/id1496321344

Κατεβάστε δωρεάν το app για συσκευές android:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hp.monumenta&hl=en