Αναβαθμίζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας: Προχωράει η μετατροπή του παλαιού Ελαιουργείου

Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας πραγματοποίησε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συνολική αναβάθμιση του χώρου και του μουσείου, ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας, το 2023, όπως έχει ενημερώσει με πρόσφατη ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.

«Είναι σαφές ότι η ευκαιρία που προσφέρεται στην Ελευσίνα -με την ιστορική βαρύτητα που έχει- διά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δεν πρέπει να χαθεί. Και αν η διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι αρμοδιότητα των τοπικών φορέων, η αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου είναι υποχρέωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Εκτός από την προστασία και την αποκατάσταση των μνημείων, προτεραιότητά μας είναι η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση του κοινού. Θα παρακολουθούμε το έργο διαρκώς και συστηματικά.

Οι διαδικασίες πρέπει να επισπευσθούν

Για τους επιπλέον πόρους είμαστε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία μέσω του ΠΕΠ Αττικής ήδη χρηματοδοτεί κάποια από τα υπό εκτέλεση έργα», δήλωσε η κ. Μενδώνη, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, ζήτησε άμεσα από τις υπηρεσίες συγκεκριμένα και αναθεωρημένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν στο χρονικό διάστημα των δύο ετών μέχρι την έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Το σύνθετο έργο ανάδειξης του χώρου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου και τη σύνδεσή του με την Πλατεία Ηρώων, τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών με εργασίες προστασίας και συντήρησης συγκεκριμένων μνημείων, με τακτοποίηση των εκατοντάδων διάσπαρτων μελών -προκειμένου ο χώρος να καταστεί ευανάγνωστος για τους επισκέπτες- με την αποκατάσταση των υφισταμένων διαδρομών και τη δημιουργία περιπάτου για ΑμεΑ, καθώς και την επανέκθεση του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου.