Κιμούλης: Εκτός Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου μετά τις καταγγελίες

Εκτός Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τέθηκε ο ηθοποιός ο Γιώργος Κιμούλης μετά τις καταγγελίες από συναδέρφους του, περί ψυχολογικής, λεκτικής, αλλά και σωματικής βίας που δέχτηκαν από τον ηθοποιό.

Στην ανακοίνωση του Φεστιβάλ αναφέρεται πως «είχε σχεδιάσει να εντάξει στο φετινό του πρόγραμμα την παράσταση ‘Φιλοκτήτης’, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη για το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου».

Ωστόσο, «υπό τη βαριά σκιά των τελευταίων εξελίξεων, και συγκεκριμένα των δημοσιοποιημένων επώνυμων καταγγελιών συναδέλφων του κ. Γ. Κιμούλη για προσβολή της προσωπικότητάς τους, οδηγηθήκαμε στην δυσάρεστη, πλην όμως επιβεβλημένη, απόφαση να μην συμπεριλάβουμε τον συγκεκριμένο ηθοποιό στην ομάδα των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τη φετινή χρονιά».

Μάλιστα, το Φεστιβάλ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως «πρόθεσή μας δεν είναι να δράσουμε τιμωρητικά, ούτε να ούτε να υποκαταστήσουμε τα δικαστήρια. Όμως, θα ήταν ανεύθυνο από πλευράς μας εάν παραβλέπαμε τις σκληρές και επώνυμες μαρτυρίες επαγγελματιών του χώρου μας για αντιδεοντολογικές πρακτικές και συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά τιμούν την Τέχνη και τους ανθρώπους της».

Δείτε την ανακοίνωση:
Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είχε σχεδιάσει να εντάξει στο φετινό του πρόγραμμα την παράσταση «Φιλοκτήτης», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη για το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Υπό τη βαριά σκιά των τελευταίων εξελίξεων, και συγκεκριμένα των δημοσιοποιημένων επώνυμων καταγγελιών συναδέλφων του κ. Γ. Κιμούλη για προσβολή της προσωπικότητάς τους, οδηγηθήκαμε στην δυσάρεστη, πλην όμως επιβεβλημένη, απόφαση να μην συμπεριλάβουμε τον συγκεκριμένο ηθοποιό στην ομάδα των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τη φετινή χρονιά.

Η Καλλιτεχνική Διεύθυνση βρίσκεται σε συνεννόηση με τον παραγωγό και τον σκηνοθέτη της παράσταση, για την εξασφάλιση νέας συμφωνίας για το φετινό πρόγραμμα, με το ίδιο ή με άλλο έργο, με γνώμονα την διασφάλιση των υπόλοιπων μελών του θιάσου.

Πρόθεσή μας δεν είναι να δράσουμε τιμωρητικά, ούτε να ούτε να υποκαταστήσουμε τα δικαστήρια. Όμως, θα ήταν ανεύθυνο από πλευράς μας εάν παραβλέπαμε τις σκληρές και επώνυμες μαρτυρίες επαγγελματιών του χώρου μας για αντιδεοντολογικές πρακτικές και συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά τιμούν την Τέχνη και τους ανθρώπους της.

«Χιονοστιβάδα» καταγγελιών κατά του Γιώργου Κιμούλη
Την αρχή στις καταγγελίες κατά του Γιώργου Κιμούλη έκανε η Ζέτα Δούκα, η οποία παράλληλα άνοιξε και τον δρόμο για το #MeToo του ελληνικού θεάτρου.

Η κ. Δούκα, μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για λεκτική, ψυχολογική, αλλά και σωματική βία από τον ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη. Από εκείνη τη στιγμή, μέχρι και σήμερα οι επώνυμες καταγγελίες περί αδιανόητα κακής συμπεριφοράς του κ. Κιμούλη προς τους συναδέρφους του, αυξάνονται συνεχώς.

Μεταξύ άλλων, μετά τη Ζέτα Δούκα, επίσημα τοποθετήθηκαν και δύο συνάδελφοί της που εργάστηκαν στην ίδια παράσταση με αυτή. Ο λόγος για τον Νίκο Ψαρρά και τη Δώρα Χρυσικού, οι οποίοι, μέσω του δικηγόρου τους, εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων λένε ότι ήταν μπροστά στα περισσότερα από τα περιστατικά που ανέφερε η κα. Δούκα.

Λίγο αργότερα, τη δική της εμπειρία κατέθεσε στα social media και η ηθοποιός Κατερίνα Γερονικολού. «Με φόβισες. Με τρόμαξες… Με έκανες να μην πιστεύω σε μένα. Εσύ, που μου έδωσες τον ρόλο. Να βάζω στοιχήματα με τον εαυτό μου αν θα μπορώ να συνέλθω μετά τη «συνεργασία» μας» έγραψε η ηθοποιός σε ανάρτησή της στο Instagram, στην οποία παραθέτει την αφίσα από την παράσταση «Δον Ζουάν, η Επιστροφή» όπου συνεργάστηκε με τον Γιώργο Κιμούλη.

Στην πολύ κακή συνεργασία της με τον κ. Κιμούλη αναφέρθηκε και η ηθοποιός Ευδοκία Ρουμελιώτη μιλώντας στο MEGA. «Η φήμη αυτού του ανθρώπου προηγείται της παρουσίας του. Όλοι ξέρουμε στον χώρο για τις συμπεριφορές του συγκεκριμένου ανθρώπου» είπε η Ευδοκία Ρουμελιώτη και συμπλήρωσε πως «φοβόμουν να είμαι στο καμαρίνι μου».

«Είναι η χειρότερη συνεργασία μου» είπε η Φαίη Ξυλά, παίρνοντας τη σκυτάλη των καταγγελιών. «Ήταν από τις δύσκολες και ίσως η χειρότερη η συνεργασία μου με τον Γιώργο Κιμούλη. Αλλά από εκεί και πέρα έβαλα τα όριά μου, με αποτέλεσμα βέβαια να έχουμε μια συνεργασία όπου δεν υπήρχε καμία επαφή, δεν μιλούσαμε μεταξύ μας. Διεκπεραιώθηκε η συνεργασία πολύ δύσκολα και φυσικά ψυχοφθόρα, γιατί δεν είναι ευχάριστες αυτού του είδους οι συνεργασίες» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ξυλά.

Ακόμα μια ηθοποιός που κατήγγειλε δημόσια τον κ. Κιμούλη είναι η Τζένη Ιωακειμίδου. «Έζησα πολύ δύσκολες στιγμές. Ένα Σάββατο μάζεψα τα πράγματα από το καμαρίνι μου και έφυγα. Την επόμενη μέρα το θέατρο έμεινε κλειστό» είπε και συμπλήρωσε «ένα Σάββατο μάζεψα τα πράγματα από το καμαρίνι μου και έφυγα. Την επόμενη μέρα το θέατρο έμεινε κλειστό. Με έπεισε να γυρίσω ο κύριος Παυλάκης, επιχειρηματίας του θεάτρου, διαβεβαιώνοντας με ότι θα μου ζητήσει συγνώμη και ότι η επιχείρηση θα έχει έναν δικό της άνθρωπο να παρακολουθεί από κοντά ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι ακραίο. Έτσι και έγινε, μου ζήτησε συγνώμη παρουσία του κ Παυλάκη αλλά και του δικηγόρου του κ Καπερνάρου και δεσμεύτηκε μπροστά τους για μια ομαλή συνεργασία στο μέλλον. Τον πίστεψα και επέστρεψα. Λάθος μου γιατί συνέχισε την ίδια ανάρμοστη συμπεριφορά πιο ύπουλα αυτή τη φορά».