«Πρόσωπα του Ήρωα»: Επετειακές εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ για τα 200 χρόνια από το 1821

Συμμετέχοντας στον εορτασμό της επετείου για τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Πρόσωπα του Ήρωα», η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιείται χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).  


Όπως εξήγησε η διευθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής του ΚΠΙΣΝ Γαβριέλλα Tριανταφύλλη στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου κατά την οποία ανακοινώθηκε το πρόγραμμα, ο συνεκτικός ιστός αυτών των δράσεων είναι η εξερεύνηση της διαδρομής του ήρωα και των μεταβολών της μορφής του από την αρχαιότητα έως και την εποχή μας, συναντώντας το ηρωικό πρότυπο σε διαφορετικές στιγμές μέσα στο άνυσμα του χρόνου, με όχημα πάντοτε την τέχνη.  

Ειδικότερα, ο φετινός προγραμματισμός σχεδιάστηκε με βασικό άξονα την αξιοποίηση των χώρων του ΚΠΙΣΝ και την ανάπτυξη συνεργειών με τους συγγενείς οργανισμούς της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και την επένδυση στην εξωστρέφεια του Οργανισμού.

Αναφερόμενη τόσο στην φυσική όσο και στην ψηφιακή παρουσία του ΚΠΙΣΝ από την αρχή της πανδημίας, η  διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος του ΚΠΙΣΝ, Ελλη Ανδριοπούλου τόνισε πως παρά τις προκλήσεις που όπως είναι φυσικό συνεπάγεται μία τέτοια μετάβαση, αυτή η νέα έκφανση της δραστηριότητας του ΚΠΙΣΝ, ανέδειξε μια μεγάλη ευκαιρία, τη διεύρυνση της γεωγραφικής του εμβέλειας. 

   Αποτέλεσμα εικόνας για «Πρόσωπα του Ήρωα», ΚΠΙΣΝ, 200 χρόνια από το 1821

«Προσεγγίσαμε νέα κοινά εκτός Αθηνών αλλά και εκτός Ελλάδος και νιώσαμε να πετυχαίνουμε ακόμα μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο, αφού πολλοί από τους διαδικτυακούς θεατές μας ενδεχομένως δεν θα είχαν ποτέ την ευκαιρία να απολαύσουν ή να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας από τα απομακρυσμένα χωριά, τα νησιά ή τις περιοχές της ομογένειας όπου ζουν.

Έτσι μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τις 3.233 εκδηλώσεις του 2020, τις 3.233 ευκαιρίες να συναντήσουμε το κοινό μας διαδικτυακά και στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ όταν αυτό ήταν εφικτό. Χρειάστηκε μεγάλη προσαρμοστικότητα και πολλή δουλειά, αλλά η δέσμευσή μας απέναντι στο όραμα και στο κοινό μας ήταν και είναι αμετάκλητη», τόνισε κλείνοντας.