Τα «θαύματα» της καραντίνας

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία και η επιβολή αυστηρών μέτρων προστασίας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά της νόσου, οδήγησαν στην υπολειτουργία ή ακόμη και την πλήρη διακοπή πολλών δραστηριοτήτων, υπήρξαν ορισμένες φωτεινές δημιουργικές εξαιρέσεις.

Αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο κορωνοϊός αποτελεί τροχοπέδη για την εθνική και παγκόσμια οικονομία, δημιουργώντας προσκόμματα στην εκτέλεση ή συνέχιση δημοσίων έργων και καθυστερώντας κάθε προσπάθεια αποκατάστασης ή επιδιόρθωσης, τέτοιες πρωτοβουλίες αποκτούν διπλή αξία.

Ειδικότερα, εν μέσω καραντίνας και αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις και τις παντός είδους εργασίες, υπήρξαν κάποια δυναμικά projects, τα οποία άρχισαν να υλοποιούνται, παρά τις αντιξοότητες, τη συγκεκριμένη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Ένα από αυτά ήταν και η έναρξη ενός έργου ριζικής ανακαίνισης του Ι.Ν. Αγίου Μηνά στη Λευκάδα. Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτήριο και ναό-σύμβολο για το νησί, το οποίο δεσπόζει στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, χαρίζοντας μάλιστα το όνομα του σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

Η παρέμβαση στο εσωτερικό του ναού κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της παλαιότητάς του,  καθώς έχει χτιστεί το 1707, μετά από θαύμα των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου στον σεισμό της 11ης Νοεμβρίου 1704.

Επικεφαλής και υπεύθυνος για το εν λόγω έργο είναι ο προϊστάμενος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, κ. Θέμης Βλαχούλης, του οποίου οι πρωτοβουλίες και ενέργειες έδωσαν την αναγκαία ώθηση για την πρόοδο των εργασιών, όπου  και όποτε χρειάστηκε. Πάρα το γεγονός ότι κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είχαν ανατεθεί στον ίδιο και άλλα έργα, η συμβολή του ήταν και είναι αποφασιστική για την ταχεία ολοκλήρωση του συγκεκριμένου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος Ε.Σ. Ι.Ν. Αγίου Μηνά Λευκάδας, κ. Βασίλειος Κατωπόδης, απηύθυνε τα θερμά συγχαρητήρια όλων των μελών του Ε.Σ. προς τον κ. Βλαχούλη, σημειώνοντας ότι οι εργασίες στον Ι.Ν. Αγίου Μηνά προοδεύουν με ταχείς ρυθμούς, αφού πλέον αρχίζει να απομακρύνεται η εικόνα του ως εργοτάξιο και σταδιακά επανέρχεται η όψη του ναού εσωτερικά.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι ήδη «έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της οροφής και της επένδυσης των τοίχων καθώς επίσης αποκαταστάθηκε το ιερό του ναού και ο γυναικωνίτης». «Συντόμως δε», προσθέτει, «θα αρχίσουν οι χρωματισμοί και η επένδυση του δαπέδου.Με την τοποθέτηση των κεραμιδιών της στέγης που αναμένονται οσονούπω θα απομακρυνθούν όλες οι σκαλωσιές και πλέον ο ναός θα επανέλθει στην κανονική του μορφή ώστε να ξαναγίνει το στολίδι του κεντρικότερου σημείου της πόλης μας».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μεταξύ των σχεδίων που περιλαμβάνει το συνολικό αυτό έργο, συγκαταλέγονται αφενός η απομάκρυνση των υπογείων κάδων που βρίσκονται έμπροσθεν του ναού, επί της οδού Βαλαωρίτου, και αφετέρου οι ετοιμασίες για τη δεύτερη φάση ανάπλασης της πλατείας του Αγίου Μηνά, που θα περιλαμβάνει και το κομμάτι της μικρής πλατείας έναντι του ναού.

Ο κ. Κατωπόδης εκφράζει παράλληλα, εκ μέρους όλων, τις ευχαριστίες του και προς τον δήμαρχο Λευκάδας, κ. Χαράλαμπο Καλό, για την πρωτοβουλία του να εντάξει τα ανωτέρω στις άμεσες προτεραιότητες έργων του Δήμου Λευκάδας, αφού με αυτό τον τρόπο θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή και θα αλλάξει μορφή.

Ο ίδιος ελπίζει να επαναλειτουργήσει ο ναός το ερχόμενο Πάσχα, πράγμα που θα συμβεί αν οι προσπάθειες προς επίτευξη αυτού του στόχου ενταθούν ακόμη περισσότερο. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, από άποψη κόστους, το πιο πιθανό είναι η συνολική του αξία να ξεπεράσει το ποσό της κρατικής χρηματοδότησης που έχει διατεθεί για τον σκοπό αυτό.

Ενόψει αυτής της εξέλιξης, θα ήταν ιδιαιτέρως ωφέλιμο και σημαντικό όσοι έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν, ο καθένας στο βαθμό που μπορεί, σε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου οι εργασίες να περατωθούν άμεσα και ο ναός να επανακτήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την ταυτότητα του, χαρίζοντας την ευλογία του σε ολόκληρο το νησί.

Εικόνες από τις εργασίες που πραγματοποιούνται εντός του Ι.Ν. Αγίου Μηνά: