Εικόνες από το Βρετανικό Μουσείο που προβληματίζουν-Επιχείρηση καθαρισμού των, μέσα στη σκόνη, αγαλμάτων εδώ και τρεις εβδομάδες

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση καθαρισμού του Βρετανικού Μουσείου προκειμένου να  απομακρυνθεί η σκόνη που έχει συσσωρευθεί κατά την περίοδο που αυτό παρέμενε κλειστό εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ομάδες εμπειρογνωμόνων έχουν επιφορτιστεί με τον καθαρισμό των επιφανειών των εκθεμάτων του Μουσείου για την αποφυγή ζημιών από δυνητικά επικίνδυνα σωματίδια σκόνης. Πάνω από 30 μέλη του προσωπικού ξεσκονίζουν πολλές συλλογές εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Independent».

 

Το Βρετανικό Μουσείο έκλεισε εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 και η επαναλειτουργία του αναμένεται στις 27 Αυγούστου.

Η συσσώρευση σκόνης σε αρχαία αντικείμενα προκαλεί μακροχρόνιες ζημιές

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η συντηρήτρια και ειδική για τον καθαρισμό, Φαμπιάνα Πορτόνι, «η συσσώρευση σωματιδίων σκόνης σε αρχαία αντικείμενα προκαλεί μακροχρόνιες ζημιές. Η σκόνη προέρχεται από τη ρύπανση που προκαλείται από την κυκλοφορία των οχημάτων ή από επισκέπτες, οι οποίοι τη μεταφέρουν κατά λάθος στο κτίριο με τα ρούχα ή τις ίνες των μαλλιών τους.

Κατά τη διάρκεια του lockdown, όλες αυτές οι πηγές μειώθηκαν, ωστόσο υπήρχε σκόνη γύρω από το Μουσείο.Ο αποκλεισμός έδωσε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για έναν σε βάθος καθαρισμό.

Για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε πολλά από τα εκθέματα απαιτούνται σκάλες και άλλος εξοπλισμός και πρέπει να το κάνουμε πριν από το άνοιγμα ή μετά το κλείσιμο, οπότε ο χρόνος είναι λίγο περιορισμένος. Αλλά τώρα, επειδή το Μουσείο είναι κλειστό, μπορούμε να περνάμε ώρες καθαρίζοντας και δεν υπάρχει βιασύνη, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία για αυτό».

Το Βρετανικό Μουσείο έως τις 27 Αυγούστου θα συμπληρώσει 163 συνεχείς ημέρες κλειστό. Είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έμεινε κλειστό στην ιστορία του, που μετρά 261 χρόνια.