Πώς ενισχύονται Καλλιτέχνες & Πολιτισμός: Πότε ανοίγουν μουσεία, σινεμά κ.α. - Πότε συνεχίζονται πρόβες & γυρίσματα

Τους πολιτικούς συντάκτες ενημέρωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Για την ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας έχουμε ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα μας, την επιτυχή αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της υγειονομικής κρίσης. Αποδείξαμε ότι οι Έλληνες μπορούμε και πετύχαμε μια νίκη με έπαθλο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Έπαθλο που κερδίσαμε με κόπο και θυσίες. Είναι το άυλο εθνικό κέρδος, το ατομικό απόκτημα που έγινε συλλογικό κτήμα και λέγεται εμπιστοσύνη» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η εμπιστοσύνη λέει πολλά για την ανάπτυξη της οικονομίας, γιατί η εμπιστοσύνη φέρνει επενδύσεις δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο» πρόσθεσε.

Live οι ανακοινώσεις για την στήριξη του Πολιτισμού

«Από την αρχή η κυβέρνηση και το υπ. Πολιτισμού δημιούργησε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης και στον Πολιτισμό. Ο πολιτισμός δεν υπήρξε πότε μια εξαίρεση. Ωστόσο έχει τις ιδιαιτερότητές του», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Όπως ανακοίνωσε επίσημα η Λίνα Μενδώνη στις 18 Μαΐου ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ αρχίζουν ξανά οι πρόβες και τα γυρίσματα.

Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα θερινά σινεμά και στις 15 Ιουνίου ανοίγουν τα Μουσεία.

Στις 15 Ιουλίου αρχίζουν πλέον και τα δρώμενα σε ανοικτούς χώρους.

Περιγράφοντας τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, η κ. Μενδώνη είπε ότι αμέσως μετά το lockdown, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό συμπεριλήφθηκαν και δεν εξαιρέθηκαν από τα μέτρα.

Επίδομα 800 ευρώ και για τους καλλιτέχνες

«Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι όλοι οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις έληξαν πρόωρα», τόνισε η υπουργός.

Μενδώνη: 15 Ιουλίου ξεκινούν τα δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους - Τα ...

Ποιοι καλύπτονται αναδρομικά

Συνεχίζοντας, η υπουργός ανακοίνωσε την αναδρομική επέκταση των δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ και συγκεκριμένα:

  • Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.
  • Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.
  • Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής.

Δημιουργείται Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών

Παράλληλα, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε πως πρόκειται να δημιουργηθεί άμεσα Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών.

Όπως είπε, από 13/5 θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο που θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών.

Η υπουργός Πολιτισμού προανήγγειλε επίσης, την άμεση ψήφιση των διατάξεων κατά της πειρατείας.

Αναφερθείσα στις επιχορηγήσεις στα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι επισπεύτηκε η εκταμίευση και δόθηκαν  20.000 ευρώ στο καθένα

«Οι επιχορηγήσεις στα θέατρα δεν θα ζητηθούν πίσω ακόμα κι αν δεν γίνει δυνατό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις», σημείωσε η υπουργός.

Συγκέντρωση καλλιτεχνών στο Σύνταγμα με πανό και σημαίες (Photos ...

 

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις

Κάλεσμα σε κινητοποίηση για σήμερα στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή, είχαν απευθύνει σωματεία εργαζομένων στις Τέχνες (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα, Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών) με κοινή ανακοίνωσή τους, προς όλους τους χώρους των καλλιτεχνών – δημιουργών, τους εικαστικούς, τους λογοτέχνες, τους χορευτές και χορογράφους, τους τεχνικούς, προς όλα τα σωματεία και τους συλλογικούς φορείς της τέχνης και του πολιτισμού.

«Η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλλε η Κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συμβάλαμε με την Τέχνη μας και με όλες μας τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας. Μείναμε σπίτι, αλλά ΔΕ μείναμε σιωπηλοί!» αναφέρεται στην ανακοίνωση

Η ανακοίνωση καλεί σε κινητοποίηση όλου του χώρου της Τέχνης και του Πολιτισμού με αιτήματα:

-Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα – Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

-‘Αμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.

-Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.

-Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).

-Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.

-Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.