Ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του Πολιτισμού και των καλλιτεχνών

Ο πολιτισμός και οι εργαζόμενοι σε αυτόν, με πρώτους τους καλλιτέχνες είναι από τους κλάδους που εκτιμάται ότι θα υποστούν συντριπτικό χτύπημα από τις επιπτώσεις του κοροναϊού. Ηδη, έχουν ακυρωθεί όλες οι συναυλίες, ενώ και η ασάφεια γύρω από την έλευση τουριστών από το εξωτερικό, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα έσοδα των Μουσείων, αρχαιολογικών χώρων κα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας ειδικού «πακέτου» για την στήριξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων του, κάτι που προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τριτολογία του στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, μιλώντας για «συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες προτάσεις», ώστε να απαλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο του Πολιτισμού από το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι «εκ των πραγμάτων ο συγχρωτισμός σε ανοικτούς χώρους δεν θα μπορεί να γίνει με τις ίδιες διαδικασίες και με τους ίδιους κανόνες που γινόταν πάντα μέχρι σήμερα».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, πάντως, ότι θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού το καλοκαίρι. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Επιστημονική Επιτροπή θα εξετάσει με ποιόν τρόπο και όχι «αν» μπορούν να γίνουν το καλοκαίρι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει ήδη επεξεργαστεί προτάσεις στήριξης του κλάδου, ενώ σχετικά ερωτήματα έχουν τεθεί και στην Επιτροπή Επιστημόνων, η οποία αναμένεται να αποφανθεί σχετικά την ερχόμενη Τρίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την υποργό Πολιτισμού, ενώ μετά τις αποφάσεις της Επιτροπής, την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να συγκαλέσει διυπουργική σύσκεψη για τον Πολιτισμό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού, αλλά και των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, προκειμένου να καταλήξει στο πακέτο στήριξης του κλάδου του Πολιτισμού.

Πηγή: Economico.gr