Παγκόσμια ημέρα των ζώων: Πορεία στην Αθήνα, για εκείνους που δεν έχουν φωνή...

Ο πολιτισμός μίας κοινωνίας φαίνεται, από την συμπεριφορά της, απέναντι σε εκείνους, που είναι στο έλεός της και δεν ευσταθεί «καμία δικαιολογία για την κακοποίηση των ζώων». Αυτό ήταν το σύνθημα, με το οποίο δεκάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν την Παρασκευή πορεία, στο κέντρο της Αθήνας.

Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας των ζώων, που έχει καθιερωθεί να τιμάται στις 4 Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, συγκεντρώθηκαν αρχικά στον πεζόδρομο της Ερμού μπροστά από το κτίριο του συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων και κρατώντας πλακάτ κατευθύνθηκαν προς στο Σύνταγμα.

4575506

4575521

Η πορεία για τα δικαιώματα των ζώων, αποτελεί μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2018 στην Αθήνα, φέρνοντας στη χώρα μας, την Official Animal Rights March, που ξεκίνησε το 2016 στo Λονδίνο.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους, «η πορεία πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε όλο και περισσότερες πόλεις του κόσμου και βρίσκεται υπό την αιγίδα της οργάνωσης Surge.

Στόχος της είναι να καθιερωθεί μία ημέρα κατά την οποία θα βγούμε στους δρόμους όλες και όλοι μαζί και θα δηλώσουμε, με τη φωνή και την παρουσία μας, ότι διεκδικούμε την ελευθερία και την παύση της κακοποίησης και της  εκμετάλλευσης όλων των ζώων από τους ανθρώπους.

4575512

4575520

Η πορεία για τα δικαιώματα των ζώων αποτελεί μία σημαντική αφορμή για να μαζευτούν όλες οι διαφορετικές ομάδες που αγωνίζονται για τα μη ανθρώπινα ζώα και να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στην αδικία που διαπράττεται εις βάρος τους».

4575523

4575536

4575537

Η πορεία διεξήχθη άρτια και ειρηνικά, τιμώντας άλλωστε την πραότητα των πλασμάτων τα οποία μια τέτοια ημέρα τιμά και εκπροσωπεί και η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας, αποκαταστάθηκε άμεσα με την ολοκλήρωσή της.

4575534

4575591

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων καθιερώθηκε από τον Χάινριχ Ζίμερμαν, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 24 Μαρτίου 1925 στο Αθλητικό Παλάτι στο Βερολίνο. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν περισσότερα από 5.000 άτομα.

Αρχικά ωστόσο ήταν προγραμματισμένη για τις 4 Οκτωβρίου, για να ευθυγραμμιστεί με την ημέρα της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, του “Φτωχούλη Του Θεού” και προστάτη όλων των ζώων του πλανήτη, ωστόσο ο χώρος δεν ήταν διαθέσιμος εκείνη την ημέρα.

4575522

4575538

Η εκδήλωση μεταφέρθηκε για τις 4 Οκτωβρίου για πρώτη φορά το 1929. Αρχικά εορταζόταν μόνο στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία.

Κάθε χρόνο όμως ο Ζίμερμαν εργαζόταν ακούραστα για την προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων.

Τέλος, σε ένα Συνέδριο Διεθνούς Προστασίας των Ζώων στη Φλωρεντία της Ιταλίας τον Μάιο του 1931 πρότεινε και πέτυχε την καθιέρωση της 4ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων.

Από το 2003, επικεφαλής και σημαντικός χρηματοδότης είναι το Naturewatch, ένα ίδρυμα για την καλή διαβίωση των ζώων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή – Φωτογραφίες: Πρώτο Θέμα