#1 Νυχτερινή βόλτα στις αθηναϊκές γκαλερί

Στον απόηχο της φετινής Art Athina, της μεγάλης εικαστικής φουάρ που οργανώθηκε για 24η χρονιά στην Αθήνα, πάνω από είκοσι γκαλερί από όσες έλαβαν μέρος διευρύνουν το ωράριό τους μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και ενώνονται νοερά σε μια βραδινή βόλτα: αναδρομική έκθεση του προσφάτως εκλιπόντος Μωρίς Γκανή στην αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή στο Μεταξουργείο, ο «Εγκιβωτισμός» του Γιώργου Λάππα στη γκαλερί Citronne του Κολωνακίου και τα τοπίο των Αλυκών Μεσολογγίου μέσα από τα μάτια της Νάντιας Σκορδοπούλου στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος είναι μερικές από τις επιλογές όσων περπατήσουν στο κέντρο.

#2 «Δαιμονισμένοι» μετά τα μεσάνυχτα

Στο πλαίσιο της Νύχτας Πολιτισμού κάνει πρεμιέρα το ένα από τα δύο ντοστογιεφσκικά έργα που έρχονται αυτήν τη σεζόν στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή. Οι «Δαιμονισμένοι», το περίφημο κοινωνικό και έντονα πολιτικό έργο από την ώριμη περίοδο του συγγραφέα, παρακολουθεί τέσσερα ταραχοποιά πνεύματα, που ως άλλοι δαίμονες επιχειρούν να σπείρουν το κακό σε μια επαρχιακή πόλη και να διασαλέψουν την ηρεμία της. Πέρα από προφητικό για το μέλλον της τσαρικής Ρωσίας, το έργο αποδεικνύεται επίσης πολύ επίκαιρο στο σήμερα. Η παράσταση αρχίζει στις 12 τα μεσάνυχτa

#3 Εμβληματικά έργα τέχνης… αλλιώς

Πικάσο, Μονέ, Σαγκάλ, Βαν Γκογκ, Μιρό. Οι πίνακες των πρωτοπόρων του 19ου και του 20ού αιώνα, εκείνων που άνοιξαν νέους δρόμους στην τέχνη και τη φιλοσοφία της απεικόνισης, πρωταγωνιστούν στο ενδιαφέρον θεατρικό παιχνίδι για ενήλικες που ετοιμάζει η ομάδα Seven Eleven στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στο Παγκράτι. Με slots στις 8 μ.μ. και στις 10 μ.μ., οι επισκέπτες οπλίζουν φαντασία και πνεύμα συνεργασίας ώστε να ανακαλύψουν ιστορίες που κρύβονται πίσω από διαφορετικά ρεύματα και εποχές, προσωπικότητες καλλιτεχνών και τεχνοτροπίες.

#4 Ένα λεωφορείο-χρονοκάψουλα στο Σύνταγμα

Ιστορίες αξιοπερίεργες και απίθανες για την Αθήνα του πρώτου μισού του 19ου αιώνα αφηγείται το Θέατρο Express σε μία από τις παραστάσεις με τις οποίες συμμετέχει το Εθνικό στη φετινή Νύχτα Πολιτισμού. Σε ένα αστικό λεωφορείο, το οποίο παρκάρει στην πλατεία Συντάγματος τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (8 μ.μ. & 9 μ.μ.), το «Ιστορίες καθ’ οδόν» σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη ενώνει ευθυμογραφήματα, σατιρικά ποιήματα, τραγούδια της εποχής και αφηγήσεις ξένων περιηγητών και μας μεταφέρει στα χρόνια σύστασης του ελληνικού κράτους.

#5 Μπες στο ρόλο του ντετέκτιβ

Ο εκπαιδευτικός φορέας Challedu-inclusion στοχεύει στη διάδοση του εκπαιδευτικού παιχνιδιού, με στόχο κυρίως την ένταξη ευάλωτων ομάδων, όπως παιδιά μη τυπικής ανάπτυξης ή παιδιά μεταναστών. Τώρα στήνεται ένα συνεργατικό παιχνίδι ρόλων με κέντρο το μυστήριο. Κάθε παίκτης ενσαρκώνει έναν από τους διάσημους ήρωες ντετέκτιβ –όπως ο Ηρακλής Πουαρό, ο Σέρλοκ Χολμς ή στα, καθ’ ημάς, ο αστυνόμος Μπέκας– και συνδυάζοντας τα στοιχεία, καλείται να εξιχνιάσει το έγκλημα. Ραντεβού στην έδρα τους, στον Νέο Κόσμο (Πυθέου 81, 6 μ.μ. & 8.30 μ.μ.).

#6 Βαλκανική σινε-πρόγευση

Μερικές ημέρες πριν από την έναρξη του 10ου Balkans Beyond Borders Festival, του κινηματογραφικού εγχειρήματος που αναδεικνύει δημιουργούς από χώρες της βαλκανικής προάγοντας τον διαπολιτισμικό διάλογο, οι καλύτερες (και βραβευμένες) ταινίες μικρού μήκους που έχουν περάσει από τα εννιά χρόνια του φεστιβάλ προβάλλονται στην Ταινιοθήκη (10 μ.μ.). Μια άλλη Αθήνα που ακούει στο όνομα «Washingtonia», τέσσερις φίλοι που επανενώνονται και θυμούνται το σοσιαλιστικό παρελθόν της Σερβίας, δύο στρατιές σαλιγκαριών που μάχονται για τον ίδιο σκοπό, η περιποίηση ενός μνήματος και η προσβολή ενός εθνικού ήρωα της Βουλγαρίας από έναν μικρό μαθητή είναι οι ιστορίες που θα δούμε.