Notre Dame - Notre Drame... Όλη η θλίψη της Γαλλίας σε ένα "r" που προστέθηκε στην εμβληματική φράση των Παριζιάνων για την δική τους Παναγία...

Η καταστροφή ενός μνημείου ορόσημου… Η διαφορά, που μπορεί να κάνει ένα και μόνο r… Συγκλονίζει το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας με την παράφραση της Notre Dame

Το σοκ που βιώνει η Γαλλία, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος,  αποτυπώνεται στους τίτλους των εφημερίδων.

“ΝΟTRE DRAME ” (Το δράμα μας ) τιτλοφορείται το αυριανό πρωτοσέλιδο της Liberation, κάνοντας παράφραση της Notre Dame…

Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες… Συγκλονισμένη η Γαλλία, το Παρίσι, ολόκληρος ο κόσμος, παρακολουθεί τις αγωνιώδεις προσπάθειες των εκατοντάδων Γάλλων πυροσβεστών να διασώσουν ό,τι μπορούν από τον καθεδρικό ναό των εννέα αιώνων, καθώς η ξύλινη οροφή έχει ήδη καεί ολοσχερώς και έχει καταρρεύσει, όπως και το ένα κωδωνοστάσιο, ενώ η φωτιά επεκτείνεται ταχύτατα στον έναν από τους δύο πύργους και είναι απολύτως δραματική η ομολογία των πυροσβεστών, που δρουν στο σημείο: «Ίσως δεν καταφέρουμε να τη σβήσουμε».

000_1FO2ZZ

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Παναγίας των Παρισίων, μόλις την Πέμπτη είχαν μετακινηθεί 16 θρησκευτικά αγάλματα που δημιουργήθηκαν πριν από πολλούς αιώνες, προκειμένου τα ίδια να συντηρηθούν και ο χώρος να καθαριστεί.

Σήμερα Μεγάλη Δευτέρα για τους καθολικούς μία καταστροφή ασύλληπτη, για κάθε μορφή Τέχνης και για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Image may contain: sky and outdoor

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Εμμανουέλ Γκρεγκουάρ, η καταστροφή είναι «κολοσσιαία». Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στη διάσωση των έργων τέχνης που κοσμούν για αιώνες την Παναγία των Παρισίων, καθώς πρόκειται για ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της Γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δείτε live από το σημείο:

 

Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ότι οι εργασίες ανακατασκευής σταμάτησαν στις 18:45 το απόγευμα (ώρα Γαλλίας) και μετά από πέντε ή έξι λεπτά, ξέσπασε από άγνωστη αιτία η φωτιά.

000_1FO2Z6

Όπως φαίνεται από τα βίντεο και τις φωτογραφίες, οι φλόγες έχουν τυλίξει τη σκεπή στο πίσω μέρος του γοτθικού καθεδρικού ναού, στο σημείο, όντως, που διεξάγονταν εργασίες.

000_1FO34C

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η στέγη που άρπαξε φωτιά έχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς και έχει καταρρεύσει, ενώ κατέρρευσε και το ένα από τα δύο κωδωνοστάσια.

Η φωτιά έχει ήδη επεκταθεί και στον έναν από τους δύο πύργους, παρά τις προσπάθειες των 400 και πλέον πυροσβεστών που συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης.

000_1FO35Y

Η πυροσβεστική ενημέρωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός πυροσβεστών έχει μπει μέσα στον καθεδρικό ναό, με στόχο να σβήσει τις φλόγες που απειλούν τα έργα τέχνης και να στρέψει το μέτωπο προς το εξωτερικό του ναού.

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν θύματα από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων, ενώ έχει αποκλειστεί περιμετρικά σε μεγάλη ακτίνα η περιοχή γύρω από τον καθεδρικό ναό, στο κέντρο του Παρισιού.