A Jewel Made In Greece:Το ελληνικό κόσμημα γιορτάζει στην Τεχνόπολη

Η μεγαλύτερη γιορτή του ελληνικού κοσμήματος πλησιάζει και όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία να απολαύσουμε τις μοναδικές δημιουργίες των αγαπημένων μας σχεδιαστών. Πρώτη φορά πέρυσι εγκαινιάστηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τον Φεβρουάριο του 2014 η έκθεση «A Jewel Made In Greece» και η προσέλευση των ατόμων ήταν πραγματικά εντυπωσιακή: 7.000 επισκέπτες. Φέτος επανέρχεται στον ίδιο χώρο, στην Αίθουσα «Νέοι Φούρνοι» στις 8 Φεβρουαρίου με πολλές εκπλήξεις.

Το κόσμημα είναι πολιτισμός.  Πόσο μάλλον για την χώρα μας που ιστορία του ξεκινάει από τα αρχαία κιόλας χρόνια.

image (1)

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Enterprise Greece, και του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, με στόχο να εξαχθεί και να παρουσιαστεί σε άλλες χώρες του κόσμου, έχοντας ήδη κερδίσει «εισιτήρια» για τις Βρυξέλλες στο μεγίστης προβολής κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου και για το Dubai στο World Trade Center με τη στήριξη του Enterprise Greece.

Παράλληλα, το καλοκαίρι του 2015 η έκθεση θα φιλοξενηθεί ξανά στο Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi. Η έκθεση ξεκίνησε και υλοποιήθηκε ως ιδέα της εικαστικής σχεδιάστριας Μαίρης Σαμόλη, ενώ την επιμέλειά της έχει η Ιστορικός Τέχνης, Ίρις Κρητικού.

image (4)

Η έκθεση φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά αντίγραφα εκθεμάτων από τα: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Eπιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο, και Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Tα πιστά αντίγραφα από το Εθνικό Αρχαιολογικό, Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο και Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο τα παραχωρεί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων -ΤΑΠ.

image

Το Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει δυναμικά στην Έκθεση και με μία νέα δράση. Το αναμνηστικό μετάλλιο του 2014 δόθηκε σε έξι καλλιτέχνες, που συμμετέχουν στην έκθεση, προκειμένου να εμπνευστούν από αυτό και να επιδείξουν την υψηλή καλλιτεχνική αισθητική τους στη κοσμηματοτεχνία, ενσωματώνοντάς το σε σύγχρονες προσωπικές τους συνθέσεις και δημιουργίες. Σχεδιάζεται επίσης ένα αφιέρωμα σε κοσμήματα που δημιουργήθηκαν για μεγάλες θεατρικές παραστάσεις από τον Ηλία Λαλαούνη και τον Γιάννη Μετζικώφ.

Τιμητικά επίσης συμμετέχουν και: το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου με κοσμήματα- έργα του Γλύπτη, το Λύκειον των Ελληνίδων με κοσμήματα από τις συλλογές του και η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας της Στεμνίτσας.

image (3)

Συμμετέχουν οι σχεδιαστές: Μυρτώ Αναστασοπούλου, Δάφνη Βαλέντε, Λιάνα Βουράκη, Μάριος Βουτσινάς, Ελένη Δασκαλάκη, Μαριλίνα Δεληγιαννοπούλου, Μάξιμος Ζαχαριάδης, Μάγια Ζούλοβιτς, Κατερίνα Ιωαννίδη, Σταυρούλα Καζιάλε, Σπύρος Κανάκης, Μαρία Καπρίλη, Τίνα Καραγεώργη, Ραλλού Κάτσαρη, Απόστολος Κλειτσιώτης, Βάλλυ Κοντίδη, Μαρία Κοντογιωργάκη, Βούλα Καραμπατζάκη, Φωτεινή Κωστούλη , Ιλεάνα Μακρή, Μέλανι Γεωργακοπούλου, Μαρία Μηλίτση, Σαρίνα Μπέζα, Ντόλυ Μπουκογιάννη, Λιάνα Παττίχη, Michael Pelamidis, Μαρία Πετζετάκη, Μαριάννα Πετρίδη, Μαριλού Προκοπίου, Θεόδωρος Σαββόπουλος, Μαίρη Σαμόλη, Πολίνα Σαπουνά Έλλις, Γιάννης Σεργάκης, Χριστίνα Σούμπλη και η Λίνα Φανουράκη.

Info:
A Jewel Made in Greece
Έκθεση Σύγχρονου Δημιουργικού Κοσμήματος,
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Κτίριο «Νέοι Φούρνοι»,
8 έως 15 Φεβρουαρίου 2015.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 12.00-20.00
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210.34.53.548
[email protected] technopolis.gr, www.technopolis-athens.com

Πρόσβαση:
Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο»,
Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

Προτεινόμενα για εσάς