Ο θρύλος του Ασλάν Καπλάν "ζωντανεύει" στο Επί Λέξει

Oι Εκδόσεις Άγρα διοργανώνουν μια διαφορετική παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα-τραγουδοποιού ΘΩΜΑ ΚΟΡΟΒΙΝΗ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΣΛΑΝ ΚΑΠΛΑΝ – ΛΑΪΚΟ ΡΟΜΑΝΤΖΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΤΟΥ 1917 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, στο Βιβλιοπωλείο ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ (Ακαδημίας 32 & Λυκαβηττού, Αθήνα) την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 7.30 μ.μ.

Ομιλητές:
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ, συγγραφέας
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΗΜΕΡΗΣ, κριτικός λογοτεχνίας

Ο συγγραφέας του βιβλίου και τραγουδοποιός θα τραγουδήσει ελληνικά, σεφαραδίτικα
και τούρκικα τραγούδια της εποχής της φωτιάς του 1917.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί ΝΕΝΑ ΜΕΝΤΗ και ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΕΡΜΗΓΚΗΣ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Σαλονίκη, Αύγουστος 1917. Το φλογερό και μοιραίο ρομάντζο ανάμεσα σε έναν Τουρκαλβανό, παλικαρά, καρδιοκατακτητή και ιδιότυπο εκφραστή της λαϊκής δικαιοσύνης, και μια Ισπανοεβραία, πεντάμορφη τραγουδίστρια του καφέ- αμάν, διωγμένη από τους κόλπους της σεφαραδίτικης κοινότητας.
Φωτιά πυρπολεί τις ψυχές και τα σώματα των δύο εραστών εγκλωβίζοντάς τους σ’ έναν στρόβιλο εκρηκτικού πάθους, ενώ την ίδια στιγμή την πόλη κατακαίει η μεγάλη πυρκαγιά.

Ο μυθιστορηματικός φακός παρατηρεί στενά τις συνήθειες και τις αντιδράσεις των κατοίκων της πόλης, τις αναμεταξύ τους σχέσεις, την οικονομία, την πιάτσα, τα διασκεδαστήρια, τους τεκέδες, τα μοναστήρια, τα μπορντέλα. Ανασυστήνει έτσι την ανθρωπογεωγραφία των λαϊκών τάξεων της εποχής, με τις τρεις αλλόδοξες εθνότητες που συνιστούν τη βασική ταυτότητα της πόλης –Έλληνες, Εβραίους και Μουσουλμάνους– να συνυπάρχουν μεταξύ αυτονομίας και αλληλεπίδρασης, ταυτόχρονα με την πολυεθνική, «παρδαλή» Στρατιά της Ανατολής, που η κατοχική της παρουσία οδηγεί τον πληθυσμό σε αναταραχή.