Το «πλοίο του Οδυσσέα» άθικτο 2.400 χρόνια μετά

Το αρχαιότερο μέχρι τώρα άθικτο ναυάγιο εντοπίστηκε από αρχαιολόγους στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, το πλοίο χρονολογείται τουλάχιστον πριν από 2.400 έτη.

Βρίσκεται σε βάθος περίπου 2 χλμ σε άριστη κατάσταση. Σύμφωνα με τον Guardian, το εμπορικό πλοίο των 23 μέτρων, θεωρείται αρχαίο ελληνικό και είναι παρόμοιο με το σκάφος του Οδυσσέα, όπως τουλάχιστον αυτό απεικονίζεται σε αρχαίο αγγείο.

Η ανακάλυψή του έγινε το 2017, αλλά πρόσφατα επιβεβαιώθηκε η ηλικία του. Οι ιστοί, τα πηδάλια και τα κουπιά ήταν σχεδόν άθικτα. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η διατήρησή του οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου σε αυτό το βάθος….

«Ένα πλοίο που επιβιώνει άθικτο από την κλασική περίοδο έως σήμερα και βρίσκεται κάτω από σχεδόν 2 χλμ θαλασσινού νερού ήταν κάτι που ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να είναι εφικτό», δήλωσε ο καθηγητής Τζον Άνταμς. «Θα αλλάξει την αντίληψή μας για τη ναυπηγική και τη ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο», επεσήμανε…. 

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το πλοίο πιστεύεται ότι ήταν εμπορικό και μάλιστα πανομοιότυπο με εκείνο που απεικονίζεται στο περίφημο «Βάζο Σειρήνων» που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ειδικότερα, αυτό το αριστούργημα κεραμικής (φωτογραφία κάτω) που χρονολογείται στο 480-470 π.Χ., απεικονίζει το πλοίο του Οδυσσέα όταν ο ήρωας του Τρωικού Πολέμου δέθηκε στο κατάρτι για να ακούσει το σαγηνευτικό τραγούδι των Σειρήνων, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής στην Ιθάκη, μετά την άλωση της Τροίας. …