Αρχαίο κόμικ ανακαλύφθηκε σε τάφο του 1ου αιώνα μ.Χ. στην Ιορδανία

Ο απίστευτος συνδυασμός εικόνας - κειμένου σε τοιχογραφίες ενός τάφου του 1ου αιώνα μ.Χ., θυμίζει έντονα τα σύγχρονα κόμικ

Ένα σπουδαίο εύρημα ήρθε στο φως από τους αρχαιολόγους της Ιορδανίας, οι οποίοι ανακάλυψαν μια αρχαία μορφή κόμικ πάνω σε έναν τάφο του 1ου αιώνα μ.Χ. στην πόλη Μπάιτ Ρας στη Βόρεια Ιορδανίας, πολύ κοντά στα σύνορα με Συρία και Ισραήλ.

Ο τάφος είχε ανακαλυφθεί το 2016 κατά λάθος, κατά τη διάρκεια οδικών εργασιών. Οι δύο μεγάλοι ταφικοί θάλαμοι αποτελούν, έκτοτε, πεδίο έρευνας για τους αρχαιολόγους.

Τι κι αν η εντυπωσιακή σαρκοφάγος από βασάλτη κλέβει τις εντυπώσεις, η ομάδα του αρχαιολόγου Ζουλιέν Αλικό έκρινε απαραίτητο να ασχοληθεί κυρίως με τις τοιχογραφίες του τάφου, οι οποίες παρουσιάζουν εικόνες της καθημερινής ζωής με έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα.

Οι τοιχογραφίες παρουσιάζουν εικόνες από την καθημερινή ζωή, αλλά και από τον κόσμο των θεών.

Η τεχνική στις περίπου 260 φιγούρες ανθρώπων, θεών και ζώων, κάποιες από τις οποίες συνοδεύονται από περίπου 60 μικρές λεζάντες δίπλα από τα κεφάλια διάφορων χαρακτήρων που περιγράφουν τι λένε και τι κάνουν, θυμίζει έντονα τα σύγχρονα κόμικ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι λεζάντες είναι γραμμένες στα αραμαϊκά, αλλά με ελληνικά γράμματα, κάνοντας τους αρχαιολόγους να μιλούν για έναν σπάνιο συνδυασμό, ο οποίος μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά για την εξέλιξη της γλώσσας των αραμαϊκών.

«Τα περίπου 60 κείμενα είναι στα αραμαϊκά, τη γλώσσα της περιοχής, όμως είναι γραμμένα με ελληνικά γράμματα», εξήγησε ο αρχαιολόγος Ζαν-Μπαπτίστ Ιόν που συμμετείχε στην ανασκαφή.

Λόγω της σπανιότητας του συνδυασμού των δύο αυτών γλωσσών, ο Ιόν πιστεύει ότι οι στιχομυθίες που εντοπίστηκαν μπορούν να βελτιώσουν την κατανόηση της δομής και της εξέλιξης των αραμαϊκών.Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι εν λόγω τοιχογραφίες παρουσιάζουν την κατασκευή της πόλης Καπιτωλίας στην άκρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ωστόσο, αν και ο συνδυασμός εικόνας – κειμένου είναι εκπληκτικός για τους αρχαιολόγους στην Ιορδανία, η παρουσίαση αυτή σε στυλ κόμικ δεν είναι μοναδική. Ακόμη και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έβαζαν λεζάντες σε κάποιες τοιχογραφίες τους προκειμένου να διηγηθούν μια ιστορία.