Μία βραδιά, 50 εκδηλώσεις! Η Αθήνα γιορτάζει σήμερα την "Νύχτα Πολιτισμού" (Αναλυτικό πρόγραμμα)

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, μετά τις 8 το βράδυ και μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, ζούμε τη νυχτερινή Αθήνα… αλλιώς!

Γεμάτη εκδηλώσεις, εκπλήξεις, δρώμενα, γεμάτη πολιτισμό, τέχνες και αφήγηση! Και για να μη… χανόμαστε, κατεβάστε τον συνημμένο χάρτη των εκδηλώσεων και ξεκινήστε την περιήγηση!

Το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και η «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων με μέγα δωρητή το ΙΣΝ, καλούν κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να περιπλανηθούν στην Αθήνα από τη δύση του ήλιου και μέχρι αργά το βράδυ, για ν’ ανακαλύψουν μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις-εκπλήξεις, που αναδεικνύουν με διαδραστικό τρόπο τις συγγένειες Τέχνης και Αφήγησης.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης: «Η Αθήνα και το βιβλίο έχουν φέτος ταυτιστεί κι έχουν συνδεθεί με δημιουργία και χαρά! Από καταξιωμένους ξένους συγγραφείς, όπως ο Ίαν ΜακΓιούαν ή ο Τζέφρυ Ευγενίδης, σκυταλοδρομίες λόγου και περιπλανήσεις στην Αθήνα με Έλληνες συγγραφείς, βιβλία σε κάθε γειτονιά της πόλης με την Κινητή βιβλιοθήκη του δήμου, την Πλανόδια  βιβλιοθήκη για τα δικαιώματα του παιδιού ή τα Βιβλία σε ρόδες, Ποίηση… on the road, λογοτεχνία και ιστορία να συναντώνται στην ‘Αθήνα ελεύθερη’, διεθνή φεστιβάλ ποίησης και συμπόσια συγγραφέων, εργαστήρια με την Εθνική Λυρική Σκηνή και τη Σχεδία, αφηγήσεις για παιδιά, για ηλικιωμένους, για άτομα με αναπηρίες, για πρόσφυγες και μετανάστες… Και τώρα, στις 5 Οκτωβρίου η Νύχτα Πολιτισμού, με 50 εκδηλώσεις σε μια βραδιά, επιβεβαιώνει ότι μέσα από κοινές δράσεις και συνεργασίες εμπνεόμαστε και ωφελούμαστε όλοι!»

Πολιτιστικοί φορείς και οργανισμοί ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται τους «νυχτερινούς» επισκέπτες σε μια νύχτα γεμάτη… θαύματα, τη «Νύχτα Πολιτισμού Athens Culture Net: Τέχνες & Αφήγηση», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο και με τη στήριξη της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων. Με εικαστικά, μουσική, αναγνώσεις ποίησης και πεζογραφίας, κυνήγι θησαυρού, θέατρο, λογοτεχνικά παιχνίδια στον δημόσιο χώρο, απρόσμενες performances. Καταξιωμένοι δημιουργοί διαβάζουν αγαπημένα τους κείμενα σε φημισμένες γωνιές, αρχαιολογικούς χώρους, πλατείες και τοπόσημα της Αθήνας. Την ίδια βραδιά, ειδικά για τη Νύχτα Πολιτισμού, η Art Athina και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης οργανώνουν το Gallery Night με τη συμμετοχή περισσότερων από 20 γκαλερί!

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις: ΜΙΑ ΠΟΛΗ, ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ, 50 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ!

Η Νύχτα Πολιτισμού διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά από το Δίκτυο Πολιτισμού (Athens Culture Net) του δήμου Αθηναίων και τα μέλη του δικτύου – τους σημαντικότερους ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς της Αθήνας. Συμμετέχουν επίσης οργανισμοί, οι οποίοι δεν είναι μέλη του Δικτύου, εκδόσεις, περιοδικά, συγγραφείς και ποιητές!

Και για να φωτίσουμε… και τις μέρες σας, σας καλούμε στις Μέρες Πολιτισμού στο Ζάππειο από τις 3 ως τις 7 Οκτωβρίου!

Με αφορμή τη Νύχτα Πολιτισμού η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων παραχώρησε στο Athens Culture Net τις αίθουσες του Ζαππείου προκειμένου να διοργανώσει ένα πενθήμερο ποικίλων πολιτιστικών δρώμενων με επίκεντρο το βιβλίο, που θα απλώνεται από το πρωί μέχρι το βράδυ! Η ποίηση, το σινεμά, οι αναγνώσεις, η μουσική, και το εκπαιδευτικό παιχνίδι δίνουν λοιπόν ραντεβού στο Ζάππειο από τις 3 έως και τις 7 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Aκτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone

Crime Lab: Στην κουζίνα συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας

Εργαστήρι αστυνομικής λογοτεχνίας και άσκηση/παιχνίδι, κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα συνθέσουν τη δική τους ιστορία αστυνομικής λογοτεχνίας.

19:00 – 21:00, Πεζόδρομος της οδού Σκουφά 64 και Γριβαίων

Aκτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone

Νικήστε το Bιβλιοφάγο!

Υπαίθριο παιχνίδι γνώσεων με θέμα τα βιβλία, το οποίο παίζεται σαν τα επιτραπέζια παιχνίδια. Το

παιχνίδι παίζεται σε δύο ομάδες. Κάθε ομάδα μπορεί να έχει απεριόριστο αριθμό παικτών. Διάρκεια παρτίδας: 1 ώρα. Δήλωση συμμετοχής στο info@freethinkingzone.gr

21:00 – 01:00, Ζάππειο Μέγαρο

Atopos Contemporary visual culture, #TextMe_Lab #FluffyLibrary

#TextMe_FluffyLibrary Εγκατάσταση από την καλλιτέχνιδα του έργου, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου

Καλλιτεχνική Επιμέλεια #TextMe Project: Βασίλης Ζηδιανάκης. Επιμέλεια παράλληλου προγράμματος #TextMe_Lab: Φιλ Ιερόπουλος

20:00 – 23:00, Σαλαμίνος 72, Αθήνα

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου / Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων

Από το κάρβουνο στον ατμό

Ξεναγήσεις για ενήλικες και οικογένειες. Επισκεπτόμαστε τα κτίρια των Φούρνων, το κτίριο του Νέου Υδαταερίου και ανεβαίνουμε στον Πύργο του κτιρίου, το Παρατηρητήριο, απ’ όπου μπορούμε να δούμε το παλιό εργοστάσιο από τα 30 μέτρα. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο τηλέφωνο: 2130109325, Δευ.- Παρ. ώρες: 13:00-17:00.

20:00 & 21:00, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Σημείο συνάντησης: Πωλητήριο Μουσείου

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Γραφή και Ανάγνωση: Ερρίκος Σλήμαν και Αντώνιος

Με οδηγό τη σύγχρονη τέχνη, η έκθεση αυτή εστιάζει στη γραφή και προτείνει νέους τρόπους ανάγνωσης των πλούσιων αρχείων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Με αφετηρία τα μοναδικά ημερολόγια του Ερρίκου Σλήμαν, γραφές του ξακουστού αρχαιολόγου διαλέγονται δυναμικά με εικαστικές γραφές του καλλιτέχνη Αντώνιου. Επιμέλεια: Μαρίνα Κοτζαμάνη.

20:00 – 24:00, Αναγνωστήριο Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Σουηδίας 61, Αθήνα

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Μουσείο Ανθρώπινης Συμπεριφοράς

Ένα ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ …στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους του θεάτρου σε σύλληψη -σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή. Τι μπορεί να συμβεί όταν οι εργαζόμενοι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά αφήνουν τα πόστα τους για να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές και να δοκιμαστούν ως ζωντανά εκθέματα μέσα σε ένα θέατρο μουσείο; Σε μια μοναδική ολονυχτία οι εργαζόμενοι του ΔΘΠ θα δημιουργήσουν τα δικά τους συμβάντα σε όλους τους χώρους του Θεάτρου.

24:00 – 2:00, Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας

Νύχτες Πρεμιέρας, Νύχτες Πολιτισμού

Προβολή της ταινίας «Τα απομεινάρια μιας μέρας», του Τζέιμς Άιβορι (1993).

Με την υποστήριξη του British Council.

23:30-01:44, Ζάππειο Μέγαρο, Αίθουσα 13

ΕΑΤΑ ΑΕ -Πιλοτικό Πρόγραμμα ΠΟΛΗ² – This is Athens του δήμου Αθηναίων

«Νύχτα Πολιτισμού στην πλατεία Θεάτρου»

Οι δημιουργικές ομάδες που επαναλειτουργούν 7 κλειστά καταστήματα της Πλατείας Θεάτρου, μέσω της δράσης «ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ» του ΠΟΛΗ 2, αφηγούνται τη δική τους ιστορία με καλλιτεχνικά δρώμενα, θεματικά εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις και πολλές εκπλήξεις.

Πληροφορίες: 210 3312002-3, comms@polis2.thisisathens.org

20:00 – 24:00, Πλατεία Θεάτρου – Ομόνοια

Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας

«Ο Πρίγκιπας κι ο Φτωχός» του Μαρκ Τουαίην, Ανοιχτή Πρόβα / Preview πριν την Πρεμιέρα

Βραδινή επίσκεψη για όλη την οικογένεια στο νέο «σπίτι» του Μικρού Εθνικού, στην ανακαινισμένη σκηνή του Ισογείου REX. Με ζωντανή μουσική και γοργές εναλλαγές δράσης, ένας δεκαπενταμελής θίασος παρασύρει μικρούς και μεγάλους σε μια συναρπαστική περιπέτεια του Μαρκ Τουαίην σε διασκευή της καταξιωμένης Αγγλίδας συγγραφέα, Jemma Kennedy και σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου, υπεύθυνης του Μικρού Εθνικού. Είσοδος Ελεύθερη με Δελτία Εισόδου τα οποία θα διατίθενται με σειρά προτεραιότητας από τις 20:00 στα ταμεία του ΘΕΑΤΡΟΥ REX

21:30, Ισόγειο του Θεάτρου REX, Πανεπιστημίου 48

Εκδόσεις (.poema..)

«Μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό»

H σημερινή αντίληψη για τον εθνικό ποιητή: η διγλωσσία, το σύνολο έργο, η

καθοριστική παρουσία του στη νεοελληνική γραμματολογία.

Συντελεστές: Κώστας Βούλγαρης – κριτικός λογοτεχνίας, συγγραφέας, Δημήτρης

Δημηρούλης – πανεπιστημιακός και μελετητής, Στέφανος Ροζάνης – δοκιμιογράφος και

σολωμιστής, Βασίλης Ρούβαλης – ποιητής και μεταφραστής. Απαγγελία σολωμικών

αποσπασμάτων: Γιάννος Περλέγκας.

21:30, Ζάππειο Μέγαρο (Περιστύλιο)

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Prometheus 2.0

Έκθεση στην οποία συμμετέχουν 35 καλλιτέχνες με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτά, εγκαταστάσεις, νέα μέσα, δρώμενα και video art: Βασιλική Αντωνοπούλου, Κατερίνα Αντωνοπούλου, Χρύσα Βαλσαμάκη, Σίμης Γκατένιο, Νίκος Γιαβρόπουλος, Δήμητρα Δημοπούλου, Αγγελική Δουβέρη, Μιχάλης Καλλιμόπουλος,Εύα Καλογηροπούλου, Νατάσσα Κοτσάμπαση, Μάρω Κουρή, Δήμητρα Κουστερίδου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μαρίνα Μαλτέζου, Αντρέας Μαράτος, Αναστάσης Παναγής Μελέτης, Αίμη Μελετίου, Ελένη Μουζακίτη, Νίκος Μόσχος, Μάρια Μπαχά, Στράτος Μπιχάκης, Μάρκος Μπλάτσιος, Ισμήνη Μπονάτσου, Κώστας Ντάφλος, Αγγελική Ξηρόκωστα, Νίκος Παπαδημητρίου, Αφροδίτη Παπαδουλή, Μαρία Πάστρα, Μάριος Παύλου, Άντα Πετρανάκη, Μαρία Σεβαστάκη, Φοίβος Σοφοικίτης, Μάρθα Τσιάρα, Βούλα Φερεντίνου, Θοδωρής Χρυσικός.

” N0de” οπτικοακουστική εγκατάσταση-παρουσίαση του Στράτου Μπιχάκη

Δημιουργία-συντονισμός: Nικόλ Λεβέντη, ιστορικός τέχνης, Καλλιόπη Λιαδή, εικαστικός, επιμελήτρια της έκθεσης

20:00 – 2:00, Πειραιώς 206

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Περιφέρεια Αττικής-Κεντρικός Τομέας, Δήμος Αθηναίων, Γενικά Αρχεία του Κράτους, ΕΡΤ

«14 Ιστορίες Αντίστασης» έκθεση

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», με στόχο την ανάδειξη του αντιστασιακού αγώνα των κατοίκων της Αθήνας κατά της γερμανικής κατοχής, μέσα από 14 προσωπικές ιστορίες.

Συντελεστές: επιστημονική επιμέλεια έκθεσης Γιάννης Γκλαβίνας – Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

Εγκαίνια 5/10, 18:00. Tην έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης. Παράταση λειτουργίας έκθεσης έως 00:00. Ειδική ξενάγηση για το κοινό, στις 22:00. Κτήριο 6, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, Πάρκο Ελευθερίας – Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηνών

Ινστιτούτο Θερβάντες

«Λογοτεχνικός κινηματογράφος»

Μια ταινία από την Ισπανία και μια από το Ισημερινό, που αποτελούν μεταφορά λογοτεχνικών έργων στην μεγάλη οθόνη, και πραγματεύονται δυο ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία των δύο χωρών.

19:00 – 23:00, Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών, Ομήρου 14

Ινστιτούτο Πούσκιν

Ο συναρπαστικός κόσμος της ρωσικής γλώσσας

Γνωριμία με τη ρωσική γλώσσα

20:00 – 24:00, Φειδίου 18, Αθήνα

Ιώ Βουλγαράκη

«…Εμένα με κυνηγάει ο τόπος μου…» Μάτση Χατζηλαζάρου | Γράμματα από το Παρίσι στον Ανδρέα Εμπειρίκο

Οι επιστολές της Μάτση Χατζηλαζάρου στον Ανδρέα Εμπειρίκο Εμπειρίκο (« Γράμματα από το Παρίσι στον Ανδρέα Εμπειρίκο, 1946-1947, της Μάτσης Χατζηλαζάρου», επιμ. Χρήστου Δανιήλ, εκδ. Άγρα) ζωντανεύουν μέσα από μια ανάγνωση που συνδιαλέγεται ζωντανά με φλάουτο και κιθάρα στην ιστορική οικία Θεοτοκοπούλου στα Πατήσια. Σκηνοθετική επιμέλεια: Ιώ Βουλγαράκη. Διαβάζει η ηθοποιός Αμαλία Καβάλη. Παίζουν οι μουσικοί: Αλλέγρη Βουλγαράκη

(φλάουτο), Τριαντάφυλλος Μπαταργιάς (κιθάρα).

20:00, Οικία Θεοτοκοπούλου, Θεοτοκοπούλου 34, Πατήσια

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Νύχτα Μυστηρίου: H εξαφάνιση του Τζων Μπαλωμένου

Αινίγματα, ύποπτοι και ένα παιχνίδι μυστηρίου σε μια βραδιά που σας καλεί να περιηγηθείτε στον χώρο του ΚΠΙΣΝ και να δώσετε τη λύση σε μια περίεργη εξαφάνιση. Σενάριο-Ιδέα: Δημήτρης Σίμος (Εκδόσεις Bell) και Βαγγέλης Γιαννίσης (Εκδόσεις Διόπτρα).

4 ωριαία slots με συμμετοχή 50 ατόμων ανά ώρα. (Ώρες έναρξης: 18:50, 19:50, 20:50, και 21:50) Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή στο www.snfcc.org

18:50 – 22:50, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ, Λ. Συγγρού 364

Μανδραγόρας, περιοδικό-εκδόσεις Για την τέχνη & τη ζωή

Νάνος Βαλαωρίτης – Νικόλας Κάλας: ένας διάλογος. Υπερρεαλισμός και επαναστατικότητα στην τέχνη και τη ζωή

Η παράλληλη πορεία του Νάνου Βαλαωρίτη και του Νικόλα Κάλα στα λογοτεχνικά πράγματα της Ελλάδας και του εξωτερικού με άξονα το υπερρεαλιστικό κίνημα. Συντελεστές: Ελισάβετ Αρσενίου,

καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ελένα Κουτριάνου,

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κώστας

Κρεμμύδας, δρ. φιλολογίας, ποιητής, εκδότης του περιοδικού και των εκδόσεων Μανδραγόρας,

Δημήτρης Τζουμάκας, δρ. Πανεπιστημίου Σύδνεϋ, συγγραφέας.

20:00, Polis Art cafe, Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς του Βιβλίου

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά – Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων

Ο Κ.Π. Καβάφης στο Τόκυο

Δύο αρχαίοι πολιτισμοί συναντώνται μέσα από το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή. Η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη ζωντανεύει με animation, έκθεση σχεδίων και αναγνώσεις ποιημάτων στα ελληνικά και Ιαπωνικά. Συντονισμός: Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος, καθηγητής ΕΚΠΑ. Επικεφαλής: Dino Sato, animator. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Ξεναγήσεις διάρκειας 30’ στην έκθεση «Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών» πριν και μετά την εκδήλωση.

20:00, Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Αθήνα

Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Όταν ο Απόλλωνας συνάντησε την Κάισσα

Ομιλία, συναυλία πιάνου και σκακιστικά σιμουλτανέ, όπου θα φωτιστεί η αναπάντεχη σχέση της σκακιστικής σκέψης με τη μουσική σύνθεση και εκτέλεση. Με τον μουσικό και σκακιστή Αχιλλέα Ζωγράφο, τους διεθνείς μετρ Ηλία Κουρκουνάκη και Εύα Κόντου, τον Fide Master Βασίλη Κοτρότσο και την πρωταθλήτρια Ελλάδος Νέων Γυναικών Αμαλία Κουτσίδη. Είσοδος Ελεύθερη. Η συμμετοχή στα σιμουλτανέ θα γίνεται με φόρμα εγγραφής στο www.mmb.org.gr και σε σκακιστικές ιστοσελίδες από τις 18 Σεπτεμβρίου.

20:00 – 24:00, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

NEON

Prosaic Origins

Ο οργανισμός ΝΕΟΝ παρουσιάζει το ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 2018 | Prosaic Origins, του Ανδρέα Λόλη στη Βρετανική Σχολή Αθηνών, σε επιμέλεια Νάγιας Γιακουμάκη.

20:00 – 00:00, Σουηδίας 52

Περιοδικό Ποιητική

Ο έναστρος ουρανός της ποίησης

Δέκα σημαντικοί Έλληνες ποιητές από διαφορετικές γενιές διαβάζουν ποιήματα δικά τους ή άλλων ποιητών. Συντελεστές: Χάρης Βλαβιανός, Μυρσίνη Γκανά, Άννα Γρίβα, Ζέφη Δαράκη, Δήμητρα Κωτούλα, Όλγα Παπακώστα, Στρατής Πασχάλης, Μαρία Τοπάλη, Αντώνης Φωστιέρης, Δήμητρα Χριστοδούλου.

20:00, Ζάππειο Μέγαρο (Περιστύλιο)

Περιοδικό ΦΡΜΚ

Ποίηση στην αιχμή

Η ομάδα του περιοδικού ποίησης ΦΡΜΚ παρουσιάζει μοναδικές περιπτώσεις στη σύγχρονη παγκόσμια ποίηση, ενώ η Παυλίνα Μάρβιν συνομιλεί με τους ποιητές Adrianne Kalfopoulou/Εκδόσεις Μελάνι, Γιάννα Μπούκοβα/Εκδόσεις Ίκαρος, Ελένη Suela Ντούξη/Εκδόσεις Μελάνι, Momchilo Radich, Shaker Ali Moussa, Alicia E. Stallings..

20:00, The Black Duck Garden – Athens City Museum Bistrot, Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλ. Κλαυθμώνος

Περιοδικό-Εκδόσεις ΘΡΑΚΑ

Πριν το βιβλίο

Το περιοδικό Θράκα παρουσιάζει δέκα Έλληνες ποιητές και ποιήτριες της νεότερης γενιάς με ένα ή και περισσότερα βιβλία στο ενεργητικό τους, οι οποίοι θα διαβάσουν ανέκδοτα ποιήματά τους. Θάνος Γώγος (Εκδόσεις Θράκα), Λένα Καλλέργη (Εκδόσεις Γαβριηλίδης), Κωνσταντίνα Κορρυβάντη (Εκδόσεις Μανδραγόρας), Αλέξιος Μάινας (Εκδόσεις Μικρή Άρκτος), Ειρήνη Μαργαρίτη (Εκδόσεις Μελάνι), Ευτυχία Παναγιώτου (Εκδόσεις Κέδρος), Πέτρος Σκυθιώτης (Εκδόσεις Θράκα), Θωμάς Τσαλαπάτης (Εκδόσεις Εκάτη), Μαρία Φίλη (Εκδόσεις Μελάνι), Κατερίνα Χανδρινού (Εκδόσεις Sestina).

20:00, Βιβλιοπωλείο Επί Λέξει, Ακαδημίας 32, Ωδείο Αθηνών

Ωδείο Αθηνών

On Time: Μουσική, Χορός

Μια καλλιτεχνική βραδιά κάλεσμα σε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, ακούγοντας μουσική και χορεύοντας όσο αντέξουμε.

Κράτηση θέσης: 210 7240673, ksotiropoulou@athensconservatoire.gr

20:00 – 24:00+, Ρηγίλλης & Β. Γεωργίου B’ 17-19

Art Athina – Gallery Night

Οι αίθουσες τέχνης σε Αθήνα και Πειραιά, τηρούν κοινό διευρυμένο ωράριο από τις 20:00 ως τις 00:00 γιορτάζοντας την Νύχτα Πολιτισμού!

1. a.antonopoulou.art

Αριστοφάνους 20, Αθήνα, 210 3214 994, www.aaart.gr

Geometry as Caprice

Απόστολος Ντελάκος / Apostolos Ntelakos

 2. Γκαλερί ΑΔ

Παλλάδος 3, Ψυρρή, 210 32 28 785, www.adgallery.gr

Ατομική έκθεση: Manuel Ocampo

Ατομική έκθεση: Mihael Milunovic

3. Αγκάθι Καρτάλος

Μηθύμνης 12 & Επτανήσου, Αθήνα, 210 8640250

Ομαδική έκθεση: Le rouge et le noir

Δημοσθένης Δαββέτας , Κορνήλιος Γραμμένος, Μαριλένα Ζαμπούρα

4. Alma Contemporary Art Gallery

Υψηλάντου 24, Κολωνάκι, 2114003160, www.galleryalma.com

The Black Boxes of Memories, ατομική έκθεση της Ελένης Κάπρου

5. Γκαλερί ΑΡΓΩ

Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι, 210 7249333, www.argo-gallery.gr

Έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Μάρτιν Κράστεβ

6. Art Πρίσμα, σε συνεργασία με το χώρο S.I.L

Aγ. Σπυρίδωνος 3, Πειραιάς, 2104131999, www.galleryartprisma.gr

Aτομική έκθεση Πόπη Γιαννάκη “NO COMMENTS”

7. Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Γλύκωνος 4, Πλ. Δεξαμενής, 210 7213938, www.athensartgallery.gr

Λίζη Καλλιγά «Κολυμβητές II» -Φωτογραφία

8. CAN CHRISTINA ANDROULIDAKI GALLERY

Αναγνωστοπούλου 42, Αθήνα, 210.3390833, www.can-gallery.com

Έφη Χαλιώρη- Ατομική έκθεση

9. Cheapart

Α. Μεταξά 25, Αθήνα, 210 3817517

Performance: I Miss America, του Peter Max Lawrence σε επιμέλεια Macklin Kowal.

10. Chili Art Gallery

Δημοφώντος 13-15, Θησείο, 2107292564, www.chiliart.gr

Ατομική έκθεση της Alexandra Sarah “Noncorporeal Trembling Frequencies”

11. Dépôt Art Gallery

Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι, 210 36 48 174, www.depotgallery.gr

Εικονοποιητές, του Κύκλου Ποιητών

12. Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου

Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα, 2103607598

Παναγιώτης Μπαξεβάνης, A quiet disorder

13. Eleftheria Tseliou Gallery

Ηρακλείτου 3, Αθήνα, 210 3618188, www.tseliougallery.com

Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Room of Punishment

14. Elika Gallery

Ομήρου 27, Αθήνα, 210 3618045, www.elikagallery.com

Ατομική έκθεση: Αλέξανδρος Λάιος

15. ENIA GALLERY

Μεσολογγίου 55, Πειραιάς, 2104619700, www.eniagallery.com

Ομαδική έκθεση: Back to basics: Ζωγραφική / Επιμέλεια: Άρτεμις Ποταμιάνου

16. Γκαλερί Έρση

Κλεομένους 4, Κολωνάκι, 210 72 20 231, www.ersi.gr

Ατομική έκθεση της Χριστιάννας Γαροφαλίδου ‘’Κρίσεις και Συγκρούσεις‘’

17. ΓΚΑΛΕΡΙ 7

Σόλωνος, 20, Αθήνα, 210.3612050, www.gallery7.gr

Έκθεση: Ένας σύγχρονος Αίσωπος

18. Gallery Genesis

Χάρητος 35, Κολωνάκι, 2117100566, www.gallerygenesisathens.com

Ατομική έκθεση: Ιωσηφίνα Κοσμά «Ροές»

19. Εικαστικός Κύκλος Sianti

Β. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα (πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη), 210.7245432, www.ikastikos-kiklos.com

Ομαδική έκθεση

20. Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Αρματολών & Κλεφτών 48, Αθήνα, 210 64 39 466, www.art-tounta.gr

Ατομική έκθεση φωτογραφίας: Αριστοτέλης Ρουφάνης

Ομαδική έκθεση: Ευαγγελία Δημητρακοπούλου, Άλκηστις Μαυροκεφάλου, Κρίστι Μπουτσάι

21. Αίθουσα Τέχνης Καππάτος

Αθηνάς 12, Μοναστηράκι, 210 3217931, www.kappatosgallery.com

Ατομική έκθεση: Ειρήνη Γεωργοπούλου

22. Nitra Gallery

Αλωπεκής 34, Κολωνάκι, 2130436697, www.nitragallery.com

Ομαδική Έκθεση

23. ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ

Ηροδότου 5, Κολωνάκι, 210 8239465, www.peri-technon.com

Έκθεση: ABYSS ILLUMINATION

24. Aίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή

Λεωνίδου 9, 104 37 Αθήνα, 2105233049

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΚΑΝΙΑΣ

#ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΣΚΥΛΑ. ΜΗΝ ΤΑ ΑΓΓΙΖΕΙΣ.#

25. Γκαλερί Σκουφά

Σκουφά 4, Αθήνα, 2103643025

Ατομική έκθεση: Πορεία των κόσμων, Patrick Fabre

26. Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Λεμπέση 4, Ακρόπολη ,11742

211 182 38 18

Ben Fuog, Sonneto

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Ημερομηνία:

Παρ, 05/10/2018 – 20:00 – Σάβ, 06/10/2018 – 02:00