Δύο χρόνια Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου! Τιμώμενο Μουσείο για το 2015 από το ICOM

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου άνοιξε για το κοινό το 2013 με στόχο την ανάδειξη ενός μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα για περίπου 130 χρόνια. Μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια λειτουργίας έχει υποδεχτεί πάνω από  40.000 άτομα σε εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, περιοδικές εκθέσεις, ομιλίες και άλλες δράσεις.

Η επίσκεψη στο Μουσείο περιλαμβάνει ένα μουσειακό περίπατο με 13 στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του εργοστασίου. Μέσα από αυτή τη βόλτα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, να θαυμάσει το μηχανολογικό εξοπλισμό και τα παλαιά μηχανήματα, να ανακαλύψει το ρόλο των επιχειρηματιών και των εργαζομένων του εργοστασίου, να γνωρίσει τις συνθήκες εργασίας και να εξοικειωθεί με έννοιες όπως η βιομηχανική κληρονομιά και αρχαιολογία.

Η συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό συσκευών που σχετίζονται με το φωταέριο (μετρητές, εστίες, θερμοσίφωνες κ.ά.), καθώς και τεκμήρια από το ίδιο το εργοστάσιο.

Ένα μεγάλο μέρος του υλικού αυτού έχει ψηφιοποιηθεί και παρουσιάζεται στο κοινό μέσω της ψηφιακής συλλογής του Μουσείου .

Το Μουσείο διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από προβολές και συνεντεύξεις παλαιών εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής. Εμπλουτίζεται επίσης με αντικείμενα από το ίδιο το εργοστάσιο και διαδραστικές εφαρμογές.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου αποτελεί το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της πρωτεύουσας. Έρχεται να συμπληρώσει το μουσειακό χάρτη της Αθήνας αναδεικνύοντας ένα από τα λίγα σωζόμενα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης.

Το Βιομηχανικό Μoυσείο Φωταερίου είναι μέλος του ICOM (International Council Of Museums), του ERIH (European Route of Industrial Heritage) και του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών.

Φέτος  το ΒΜΦ ανακηρύχθηκε τιμώμενο μουσείο με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2015, από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» (Museums for a sustainable society) και  η εβδομάδα εκείνη του Μαΐου (18-24/5) θα πλαισιωθεί από μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων.

Ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Χειμερινό ωράριο (15/10-15/4)

Τρίτη-Κυριακή:10.00-20.00
Τελευταία είσοδος: 19.00