Το Μουσείο της Ακρόπολης στο top 10 των κορυφαίων του κόσμου - Επισκίασε το Λούβρο

Στη λίστα με τα 10 καλύτερα μουσεία του κόσμου βρίσκεται το Μουσείο της Ακρόπολης σύμφωνα με τα Βραβεία “Travellers Choice Awards” που απονέμει το TripAdvisor.

Η εταιρεία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική πλατφόρμα στον κόσμο, με πάνω από 315 εκατ. χρήστες και πάνω από 500 εκατ. σχόλια για ξενοδοχεία, εστιατόρια, αξιοθέατα, μνημεία, μουσεία και οτιδήποτε σχετίζεται με τουριστικούς προορισμούς, ανέδειξε τα 25 κορυφαία μουσεία του πλανήτη, με τη βοήθεια αλγορίθμου βάση των κριτικών των χρηστών.

Το Μουσείο της Ακρόπολης δεν βρίσκεται απλά στην 25άδα, αλλά φιγουράρει στην 6η θέση της λίστας!

“Το καινούργιο κτίριο είναι τόσο εντυπωσιακό όσο και οι θησαυροί που φιλοξενεί. Ένας διάδρομος με διαφανές, γυάλινο δάπεδο αποκαλύπτει τα ερείπια που φέρνουν στο φως οι τρέχουσες ανασκαφές.” αναφέρει στην κριτική του για το Μουσείο της Ακρόπολης στην διαδικτυακή πλατφόρμα ένα χρήστης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μουσείο της Ακρόπολης αφήνει πίσω του το Μουσείο του Λούβρου (με τον πίνακα της Μόνα Λίζα), την Πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλωρεντίας (με την “Γέννηση της Αφροδίτης” και την “Άνοιξη” του Σάντρο Μποτιτσέλι, όπως και με άλλους πίνακες του αξεπέραστου Ιταλού ζωγράφου), το Εθνικό Μουσείο του Άμστερνταμ και το Μουσείο Βαν Γκογκ (με τα έργα του Ολλανδού ζωγράφου Βαν Γκογκ), το Μουσείο Πολεμιστών Κιν και Αλόγων Τερακότα την Κίνα (με τον εντυπωσιακό πήλινο στρατό), καθώς και το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο – το Ερμιταζ στην Αγία Πετρούπολη.

Η διάκριση μπορεί για μερικούς να φαντάζει “μικρή”, ωστόσο αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στην πλατφόρμα οι χρήστες αναρτούν από ευχαριστίες μέχρι παράπονα που μπορούν να αποτρέψουν κάθε δυνητικό επισκέπτη στο να πραγματοποιήσει ταξίδι προς τον εκάστοτε προορισμό.

Και αν αναρωτιέστε ποια μουσεία συνθέτουν την “χρυσή” 25άδα, αυτά είναι:

  1. Musée d’Orsay – Παρίσι, Γαλλία
  2. Mνημείο 11ης Σεπτεμβρίου (The National 9/11 Memorial & Museum) – Nέα Υόρκη
  3. Μητροπολητικό Μουσείο Τέχνης (The Metropolitan Museum of Art) – Νέα Υόρκη
  4. Βρετανικό Μουσείο (The British Museum) – Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
  5. Μουσείο Πράντο (Prado National Museum) – Μαδρίτη, Ισπανία
  6. Μουσείο Ακρόπολης (Acropolis Museum) – Αθήνα, Ελλάδα
  7. Μουσείο του Λούβρου (Louvre Museum) – Παρίσι, Γαλλία
  8. Εθνικό Μουσείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (The National WWII Museum) – Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα
  9. Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας (National Museum of Anthropology) – Πόλη του Μεξικό, Μεξικό
  10. Μουσείο Πολεμικών Καταλοίπων (War Remnants Museum – Nha Trung Bay Τoi Ac Chien Tranh) – Πόλη Χο Τσι Μιν, Βιετνάμ
  11. Εθνική Πινακοθήκη (National Gallery) – Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
  12. Μουσείο Βάσα (Vasa Museum) – Στοκχόλμη, Σουηδία
  13. Πινακοθήκη Ουφίτσι (Galleria degli Uffizi) – Φλωρεντία, Ιταλία
  14. Εθνικό Μουσείο (Rijksmuseum) – Άμστερνταμ, Ολλανδία
  15. Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ και Χειμερινό Ανάκτορο (The State Hermitage Museum) – Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
  16. Μουσείο Βαν Γκογκ (Van Gogh Museum) – Άμστερνταμ, Ολλανδία
  17. Ινστιτούτο Τέχνης Σικάγου (The Art Institute of Chicago) – Σικάγο, Ιλινόις
  18. Αιγυπτιακό Μουσείο του Τορίνο (Egyptian Museum of Turin) – Τορίνο, Ιταλία
  19. Μουσείο Νέας Ζηλανδίας (Museum of New Zealand – Te Papa Tongarewa) – Γουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία
  20. Μουσείο Λάρκο (Museo Larco) – Λίμα, Περού
  21. Μουσείο Γενοκτονίας Tuol Sleng (Tuol Sleng Genocide Museum) – Πνομ Πεν, Καμπότζη
  22. Μουσείο Πολεμιστών Κιν και Αλόγων Τερακότα (The Museum of Qin Terra-cotta Warriors and Horses) – Σιάν, Κίνα

  23. Μουσείο Χρυσού (Museo del Oro) – Μπογκοτά, Κολομβία
  24. Μνημείο Ολοκαυτώματος Yad Vashem (Yad Vashem – The World Holocaust Remembrance Center) – Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
  25. Κρατική Πινακοθήκη Σάο Πάολο (Pinacoteca do Estado de Sao Paulo) – Σάο Πάολο, Βραζιλία

Ας κάνουμε μία εικονική περιήγηση στα εν λόγω μουσεία, βλέποντας και τι έγραψαν οι χρήστες του TripAdvisor στην πλατφόρμα:

 

1) Musée d’Orsay

“Όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι. Προκαλεί δέος. Ξεκίνησα από κάτω και μετά από πολλές ώρες κατέληξα στον τελευταίο όροφο. Το κτίριο αποτελεί το τέλειο φόντο της τέχνης που εκτίθεται.”

 

2) Mνημείο 11ης Σεπτεμβρίου

“Η πιο δραματική στιγμή του 21ου αιώνα χαράχτηκε ανεξίτηλα στη συλλογική συνείδηση της Αμερικής: 11 Σεπτεμβρίου, 2001. Δέκα χρόνια αργότερα, στο σημείο όπου κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου προς τιμήν όλων όσων χάθηκαν εκείνη τη μέρα, σε μια μελαγχολική τελετή. Οι επισκέπτες σίγουρα θα συγκινηθούν και θα βιώσουν έντονα συναισθήματα στο Μνημείο και το Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου.”

 

3) Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης

“Απίστευτα εντυπωσιακό με εξαιρετικές συλλογές από μια εκπληκτική γκάμα επίπλων, έργων τέχνης, πανοπλιών, αρχιτεκτονικών και μουσικών έργων. Το ίδιο το κτίριο είναι μαγευτικό και ό,τι υπάρχει στο εσωτερικό του είναι πραγματικά παγκόσμιας κλάσης.”

 

4) Βρετανικό Μουσείο

“Το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή εκθεμάτων από όλους τους παγκόσμιους πολιτισμούς, αρχαίους και σύγχρονους.”

 

5) Μουσείο Πράντο

“Αμέτρητα αριστουργήματα, πολύ λίγος χρόνος. Προσπαθήστε να τα δείτε όλα, όπως κάνουν συνήθως οι τουρίστες, ή χαλαρώστε και απολαύστε τα λίγα που θα σας αγγίξουν.”

 

6) Μουσείο Ακρόπολης 

“Το καινούργιο κτίριο είναι τόσο εντυπωσιακό όσο και οι θησαυροί που φιλοξενεί. Ένας διάδρομος με διαφανές, γυάλινο δάπεδο αποκαλύπτει τα ερείπια που φέρνουν στο φως οι τρέχουσες ανασκαφές.”

 

7) Μουσείο του Λούβρου

“Κρατήστε τουλάχιστον μία γεμάτη μέρα για να θαυμάσετε ίσως μία από τις καλύτερες συλλογές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης που προσφέρεται στο κοινό.”

 

8) Εθνικό Μουσείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

“Πρόκειται για να ένα απολύτως σύγχρονο μουσείο με διαδραστικά εκθέματα, υπέροχες εκθέσεις και απίστευτη διαρρύθμιση.”

 

9) Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας

“Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική πλαισιώνει μία ποικιλία εξαιρετικών γλυπτών, τοιχογραφιών, ανάγλυφων παραστάσεων και τεχνουργημάτων που αποκαλύπτουν πολλά για τη ζωή στην περιοχή πριν από την Ισπανική κατάκτηση.”

 

10) Μουσείο Πολεμικών Καταλοίπων, Βιετνάμ

“Παρότι πολλά από τα εκθέματα είναι ανατριχιαστικά, είναι σημαντικό να μην ξεχαστεί ο πόλεμος. Αυτό το μουσείο λειτουργεί ως αποκαλυπτική και θλιβερή υπενθύμιση της φρίκης ενός πολέμου της σύγχρονης ιστορίας.”

 

11) Εθνική Πινακοθήκη, Λονδίνο
“Έχει τύχει να περάσω ολόκληρη την ημέρα εδώ πάνω από μία φορά και ποτέ δεν βαρέθηκα ούτε απογοητεύτηκα από αυτήν την υπέροχη συλλογή.”

 

12) Μουσείο Βάσα 
“Νιώθεις σαν να ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο. Μία τραγωδία που συνέβη πριν από 400 χρόνια αποκαλύπτει συναρπαστικά μυστικά για τη ναυτική ζωή και την κατασκευή των πλοίων εκείνης της εποχής.”

 

13) Πινακοθήκη Ουφίτσι 

Η καλύτερη συλλογή προαναγεννησιακών και αναγεννησιακών εκθεμάτων”

 

14) Εθνικό Μουσείο Άμστερνταμ

“Σε ένα κτίριο του παλιού κόσμου το όποιο έχει ανακαινιστεί, το μουσείο εκθέτει εκατοντάδες έργα μεγάλων δασκάλων της τέχνης.”

 

15) Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ και Χειμερινό Ανάκτορο

“Όλη η ομορφιά του κόσμου σε ένα μουσείο. Σου επιτρέπει να ταξιδέψεις νοερά σε μέρη και σε εποχές που πάντα σ’ ενδιέφεραν.”

 

16) Μουσείο Βαν Γκογκ

“Υπέροχο. Η παρουσίαση των έργων είναι πολύ προσεγμένη και αποκαλύπτει την ανθρώπινη πλευρά του Βαν Γκογκ – εκείνη του εργατικού, αφοσιωμένου καλλιτέχνη με το βασανισμένο μυαλό.”

 

17) Ινστιτούτο Τέχνης Σικάγου
“Επισκέπτομαι το Σικάγο εδώ και 40 χρόνια και σε κάθε επίσκεψη πηγαίνω σε αυτό το μέρος. Πάντα υπάρχει κάτι ενδιαφέρον. Πίνακες ζωγραφικής από κάθε εποχή, έργα από όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες.”

 

18) Αιγυπτιακό Μουσείο του Τορίνο 
“Αξίζει να το επισκεφθείς!!!!”

 

19) Μουσείο Νέας Ζηλανδίας 

“Αυτό το μουσείο καταπιάνεται με ό,τι μπορείς να φανταστείς: με τη φυσική και πολιτιστική ιστορία της Νέας Ζηλανδίας, την τέχνη, τη γεωλογία, τη γεωγραφία, τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας.”

 

20) Μουσείο Λάρκο

“Το μουσείο φιλοξενεί τόσα εκθέματα, που εύκολα μπορεί να χαθεί κανείς στις αίθουσές του. Εκτός από την εκπληκτική συλλογή, εδώ θα βρείτε και έναν εντυπωσιακό κήπο.”

 

21) Μουσείο Γενοκτονίας Tuol Sleng

“Ένα ανατριχιαστικό ταξίδι στην ιστορία των Κμερ”

 

22) Μουσείο Πολεμιστών Κιν και Αλόγων Τερακότα

“Το τεράστιο υπόστεγο με τους λάκκους όπου στέκονται οι πήλινοι πολεμιστές, καθένας από αυτούς μοναδικός – οι αρχαιολόγοι εν ώρα εργασίας – μία αλησμόνητη εμπειρία.”

 

23) Μουσείο Χρυσού 

“Η συλλογή θα σας αφήσει άφωνους: εντυπωσιακά αγάλματα, κοσμήματα, νομίσματα και άλλα πολύτιμα αρχαία αντικείμενα, που παρουσιάζονται με πλήρη τεκμηρίωση.”

 

24) Μνημείο Ολοκαυτώματος Yad Vashem

“Αν και αυτό το μέρος δεν είναι ευχάριστο, επιβάλλεται να το επισκεφθεί κανείς. Όλοι πρέπει να δουν και να καταλάβουν πόσο καθημερινό και συνηθισμένο ήταν το πρόσωπο του κακού.”

 

25) Κρατική Πινακοθήκη Σάο Πάολο

“Μια ωραία πινακοθήκη με σημαντικά έργα βραζιλιάνων καλλιτεχνών και μη. Αξίζει να την επισκεφτεί κανείς!”