Ο Εμίρ Κουστουρίτσα θα κάνει ταινία το «Ένας ήρωας του καιρού μας»

Το σχέδιο του να σκηνοθετήσει το ρωσικό κλασικό μυθιστόρημα του Μιχαήλ Λέρμοντοφ «Ένας ήρωας του καιρού μας», ανακοίνωσε ο διάσημος σέρβος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μουσικός Εμίρ Κουστουρίτσα.

Ο πολύ γνωστός και στην Ελλάδα καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους ρώσους κλασικούς και όπως λέει, ετοιμάζεται να εκδώσει ένα βιβλίο με βάση τα έργα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι «Ο ηλίθιος» και «Έγκλημα και τιμωρία», ενώ τα επόμενα χρόνια προτίθεται να διασκευάσει για τον κινηματογράφο περισσότερα έργα Ρώσων κλασικών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της ρωσικής εφημερίδας Isvestia, αποσπάσματα της οποίας αναδημοσιεύει το Ria Novosti, o Κουστουρίτσα δηλώνει λάτρης των Ρώσων κλασικών. Ειδικά για τον Λέρμοντοφ, τονίζει ότι όταν διάβασε το μυθιστόρημα «Ένας ήρωας του καιρού μας» συνειδητοποίησε ότι το θέμα του βιβλίου είναι πάντα σύγχρονο – επαναλαμβάνεται συνεχώς στη Ρωσία.

Ωστόσο η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Λέρμοντοφ δεν θα γίνει σύντομα καθώς ο Κουστουρίτσα βρίσκεται στη διαδικασία πραγματοποίησης ενός άλλου μεγάλου σχεδίου. Τον Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσει το νέο του βιβλίο στο οποίο μεταφέρει όλους τους χαρακτήρες από τον «Ηλίθιο» και το«Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι στη σύγχρονη Κίνα. Το βιβλίο αυτό, όπως λέει, έχει ήδη αρχίσει να το διασκευάζει για τον κινηματογράφο.

«Είμαι βέβαιος, λέει, ότι σήμερα στην Κίνα υπάρχει ένα πρόβλημα ηθικής… Υπάρχει μια τεράστια αλλαγή και αυτό δημιουργεί μια σκηνή στην οποία αναπτύσσονται τέτοιες μεγάλες ιστορίες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ιστορίες που αναφέρονται στα βιβλία του Ντοστογιέφσκι», δηλώνει και χαρακτηρίζει τον Ρώσο κλασικό τον μεγαλύτερο συγγραφέα στη Ρωσία. Κληθείς δε να τον συγκρίνει με τον άλλο μεγάλο ρώσο συγγραφέα, τον Λέοντα Τολστόι, ο Κουστουρίτσα εκφράζει την άποψη ότι αυτό που δεν του αρέσει στον Τολστόι είναι ότι είχε αρχίσει να πιστεύει ότι ήταν θεός. Δεν ήταν μάρτυρας στη ζωή όπως ο Ντοστογιέφσκι, λέει.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα είναι από τους ελάχιστους σκηνοθέτες που έχει βραβευτεί δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών. Η πρώτη φορά ήταν το 1985 με την ταινία «Ο Μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές» και η δεύτερη ήταν δέκα χρόνια αργότερα, το 1995, για το «Underground», μία από τις πιο διάσημες ταινίες του. Εξάλλου το 1978 η ταινία με την οποία έκανε το ντεμπούτο του – «Θυμάστε την Ντόλυ Μπελ;» κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι για το καλύτερο πρώτο έργο στο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας.

Στην αρχή του 21ου αιώνα ο Εμίρ Κουστουρίτσα επέλεξε να παίζει παρά να σκηνοθετεί, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια γύρισε μόνο τρεις μεγάλου μήκους ταινίες. Ωστόσο ένα από τα πιο δυνατά έργα του είναι το ντοκιμαντέρ που γύρισε το 2008 «Μαραντόνα» που αφηγείται τη ζωή του μεγάλου Αργεντινού ποδοσφαιριστή Ντιέγκο Μαραντόνα.

Το 2011 χρίσθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής και το 2016 τιμήθηκε με το ρωσικό Βραβείο της Φιλίας.

Πηγή: Izvestia, Ria Novosti, left