Στoν Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μουσικής" το πλήρες Αρχείο Νίκου Σκαλκώτα

 

Mετά από συμφωνία με το Ίδρυμα Αιμιλίου Χουρμουζίου –Μαρίκας Παπαϊωάννου

Μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας μεταξύ του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και του Ιδρύματος Αιμιλίου Χουρμουζίου-Μαρίκας Παπαϊωάννου, στο οποίο ανήκει το Αρχείο Νίκου Σκαλκώτα, το πλήρες αρχείο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη περιέρχεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ώστε μετά την επεξεργασία του από τα εξειδικευμένα στελέχη της Βιβλιοθήκης, να τεθεί στη διάθεση των μελετητών και να αναδειχθεί το έργο του συνθέτη.

Το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης, στο οποίο έχουν ήδη αποθησαυριστεί 36 αρχεία σημαντικών Ελλήνων συνθετών και καλλιτεχνών, αποτελεί τον ιδανικό χώρο για τη φύλαξη και διάσωση του πολύτιμου αυτού υλικού, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αυτόγραφες παρτιτούρες, πρώτες εκδόσεις, ηχογραφήσεις, ψηφιοποιημένα αντίγραφα έργων, βιβλιογραφία, δημοσιεύματα και άλλα αντικείμενα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συμφωνία δεν περιέχει οικονομικό αντάλλαγμα, δεδομένου ότι αποβλέπει στην κοινή επιδίωξη των δύο φορέων για την ανάδειξη του έργου του Ν. Σκαλκώτα και τη βέλτιστη επεξεργασία και αξιοποίηση του μοναδικού αρχείου του, το οποίο αποτελεί εθνική παρακαταθήκη της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς.

Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής έχει και στο παρελθόν εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τον μεγάλο συνθέτη. Πρόσφατα μάλιστα (στις 13/2/2018), διοργάνωσε μία μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής για την αναβίωση δύο θεωρούμενων χαμένων έργων του Ν. Σκαλκώτα, με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή και σολίστ τους Γιώργο Δεμερτζή (βιολί) και Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο). Αντίγραφα των δύο αυτών χειρόγραφων έργων, των οποίων ο Σύλλογος έχει αποκτήσει τα δικαιώματα, φυλάσσονται επίσης στο Αρχείο της Μουσικής του Βιβλιοθήκης.

Για το 2019, έτος κατά το οποίο θα εορταστούν τα 70χρονα από το θάνατο του συνθέτη (1904-1949), ο Σύλλογος προγραμματίζει σειρά τιμητικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χουρμουζίου-Παπαϊωάννου και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για τις οποίες θα υπάρξει, σύντομα, νεότερη ενημέρωση.