"Ο απατεώνας" του Χαβιέρ Θέρκας φέρνει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με την εικόνα της

Από τις εκδόσεις «Πατάκης» κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Χαβιέρ Θέρκας «Ο απατεώνας», σε μετάφραση Γεωργίας Ζακοπούλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο Ενρίκ Μάρκο είναι ένας ενενηντάχρονος Βαρκελoνέζος που παρίστανε τον επιζώντα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και ο οποίος, µέχρι τον Μάιο του 2005, που αποκαλύφθηκε η απάτη του, είχε διατελέσει τρία χρόνια πρόεδρος της ισπανικής ένωσης επιζώντων, είχε παραχωρήσει δεκάδες συνεντεύξεις στον τύπο και στην τηλεόραση, είχε δώσει εκατοντάδες διαλέξεις σε σχολεία, είχε τιµηθεί µε πολλές σηµαντικές διακρίσεις και είχε συγκινήσει µε την οµιλία του τους Ισπανούς βουλευτές (ορισµένους µέχρι δακρύων) που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινοβούλιο για να αποτίσουν φόρο τιµής για πρώτη φορά στους Δηµοκρατικούς εκτοπισθέντες από το Γ΄ Ράιχ.

Η είδηση της απάτης του έκανε τον γύρο όλου του κόσµου, µετατρέποντας τον Μάρκο από ήρωα στον µέγα απατεώνα, στον τρισκατάρατο σφετεριστή του ηρωισµού και της ιστορίας των άλλων. Ποιος ήταν όµως στ’ αλήθεια ο Ενρίκ Μάρκο; Ο συγγραφέας εφορµά µε πάθος καµικάζι στην αλήθεια της απάτης του Μάρκο για να καταδυθεί µε συνταρακτική τιµιότητα στα βάθη της ίδιας µας της ύπαρξης – στην ανεξάντλητη ικανότητά µας να τρέφουµε αυταπάτες, στον καθηµερινόκοµφορµισµό και στα ηρωικά ψέµατά µας, στην ακόρεστη δίψα µας για στοργή και κοινωνική αναγνώριση, στις αντιτιθέµενες ανάγκες µας για µυθοπλασία και πραγµατικότητα, στις πιο οδυνηρές περιοχές του πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος µας.

Το αποτέλεσµα είναι ένα βιβλίο που δε µιλάει για τον Ενρίκ Μάρκο αλλά για τον καθένα από µας. Είναι το πιο ανατρεπτικό και ριζοσπαστικό έργο του Χαβιέρ Θέρκας, ένα εκπληκτικό βιβλίο που διευρύνει µε πολύ µεγάλο θάρρος τα όρια του µυθοπλαστικού είδους και εξερευνά τα τελευταία σύνορα της σχέσης της ανθρωπότητας µε την εικόνα της.

Βραβευμένο με το PRIX DU LIVRE EUROPEEN 2016 (Βραβείο Ευρωπαϊκoύ Βιβλίου).

Έγραψαν για το βιβλίο:

«Ο πρωταγωνιστής προσπάθησε, µέσω µιας επινοηµένης ζωής, να αγαπηθεί, κι ίσως τελικά τώρα να το πέτυχε ως έναν βαθµό. Σίγουρα πάντως αγαπάµε περισσότερο τον Θέρκας µετά από αυτό το βιβλίο, που διαβάζεται απνευστί και θα µείνει για πάντα µέσα µας».
El Pais

«Ένα µυθιστόρηµα φτιαγµένο από ντοκουµέντα, µε τη µυθοπλασία στην καρδιά του…Ένα βιβλίο που αναδεικνύει µοναδικά τον ρόλο της µυθοπλασίας στην κατανόηση της αλήθειας».
Sunday Times

Προτεινόμενα για εσάς