Εκδήλωση-αφιέρωμα σε Λ. Πρωτοψάλτη & Θ. Παπαγεωργίου από τον Δήμο Ζωγράφου (16/4)

Ο Δήμος Ζωγράφου με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυσή του, διοργανώνει τη Δευτέρα 16 Απριλίου, στις 20:30, στο θέατρο ΣΤΟΑ (Μπισκίνη 55, Ζωγράφου), εκδήλωση αφιέρωμα στη  Λήδα Πρωτοψάλτη, στο Θανάση Παπαγεωργίου και στο θέατρο ΣΤΟΑ, σε μία προσπάθεια ανάδειξης σημαντικών ανθρώπων από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών που ζουν και δημιουργούν στην πόλη  του Ζωγράφου.

Μέσα στην καρδιά της δικτατορίας, το 1971, το ισόγειο μιας πολυκατοικίας στου Ζωγράφου, που προοριζόταν για κινηματογράφος, μεταμορφώθηκε τελικά σε θεατρική σκηνή. Στην οδό Μπισκίνη 55, δύο νέοι ηθοποιοί ίδρυσαν την «ΣΤΟΑ», ένα από τα πρώτα θέατρα εκτός του κέντρου της Αθήνας, καθώς πίστευαν ότι το θέατρο  για να έχει λαϊκή απήχηση πρέπει να παίζεται στις γειτονιές . Πρώτη τους παράσταση ήταν οι «Τρωαδίτισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου.

Με τις δραματουργικές επιλογές και την καλλιτεχνική ευαισθησία και συνέπεια τους, άνοιξαν νέους δρόμους για το νεοελληνικό θέατρο, ενώ για πολλές δεκαετίες  η ΣΤΟΑ αποτελούσε  πολιτιστικό στέκι για τους  φοιτητές, ενώ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς πυρήνες  της πόλης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Μιχάλης Γρηγορίου, Λέα Κούση, Παναγιώτης Μέντης, Κώστας Μποσταντζόγλου.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Λίγα Λόγια για τη Λήδα Πρωτοψάλτη

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 24 Ιανουαρίου του 1940 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έξι χρονών  έκανε την πρώτη της οντισιόν. Στα δέκα, εμφανίζεται στην ταινία «Το παιδί μου πρέπει να ζήσει».

Στα δώδεκα, συμμετέχει στον πρώτο επαγγελματικό Παιδικό Θίασο που δημιουργήθηκε από την Κατερίνα Ανδρεάδη, στο θέατρο Κυβέλη κα παίζει  στην παράσταση  «Βασίλισσα του Χιονιού» του Χ. Κ. Άντερσεν, σε σκηνοθεσία Τ. Μουζενίδη.

 

Πριν τελειώσει  τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, αποκτά επαγγελματική άδεια ηθοποιού, μετά από πρόταση του Κουν  και παίζει το 1959 στην «Πατέντα» του Πιραντέλλο.

Από το 1960 μέχρι και το 1965 συνεργάζεται με το θίασο Β. Διαμαντόπουλου – Μ. Αλκαίου και ερμηνεύει βασικούς ρόλους, σε έργα ρεπερτορίου. Επίσης  με τον Γ. Εμιρζά, τον Μάνο Κατράκη, το θίασο Φέρτη- Καλογεροπούλου.

Το 1969 συνιδρύει με τον Τάκη Καλφόπουλο και τον Θαν. Παπαγεωργίου το Θίασο ΒΗΜΑΤΑ. Από το 1974 είναι μόνιμη πρωταγωνίστρια σε όλες τις παραγωγές του  Θεάτρου ΣΤΟΑ

Ανάμεσα στις  συνεργασίες της: ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (1993) ‘Φαύστα’ του Μποστ σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, Θέατρο της Άνοιξης (2006) «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη, ΚΘΒΕ  (2009) «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη όπου  εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Λίγα Λόγια για τον Θανάση Παπαγεωργίου

Γεννήθηκε στη Καισαριανή, στις 16 Φεβρουαρίου 1938. Σπούδασε Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Χρήστου Βαχλιώτη. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν  το 1962, στο θίασο του Κ. Λειβαδέα (Κρέων στον Οιδίποδα Τύραννο).

Το 1969 συνιδρύει μαζί με τη Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Τ. Καλφόπουλο το θίασο Βήματα. Σκηνοθετεί για πρώτη φορά το έργο «Η αυλή των θαυμάτων», του Ι. Καμπανέλλη.  Η δικτατορία διαλύει το θίασο.

Το 1971 ιδρύει μαζί με την ηθοποιό Ε. Καρπέτα τη Στοά, στην πόλη του Ζωγράφου, την οποία διευθύνει μόνος του από το 1974 έως σήμερα.

Στο θέατρο αυτό, με βασικό συνεργάτη τη Λήδα Πρωτοψάλτη, έχει ανεβάσει περίπου ενενήντα  έργα, κυρίως νεοελλήνων συγγραφέων (Χάκκας, Ποντίκας, Διαλεγμένος, Θωμόπουλος, Μέντης, Βέργου, Μποστ, Καμπανέλλης, Φακίνος), αλλά και Μποντ, Λόρκα, Πιραντέλλο, Στρίντμπεργκ καθώς και τρεις τραγωδίες του Ευριπίδη.