"Τα Μάγια της πεταλούδας": Εικαστικό αφιέρωμα στον Λόρκα με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννησή του

Η ΙΑΝΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ με την ευκαιρία της επετείου της συμπλήρωσης  120 ετών από τη γέννηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα,  διοργανώνει  ένα εικαστικό αφιέρωμα  στη  ζωή και το έργο του  Ισπανού  ποιητή, που υπήρξε για τους Έλληνες ένας οικείος ξένος.  Παρότι πέρασαν  82 χρόνια από την τόσο άγρια δολοφονία του, ο μύθος του παραμένει ζωντανός στη χώρα μας  μέσω του έργου του, που δεν έπαψε να διαβάζεται, να παίζεται και να αγαπιέται από όλες τις  γενιές.

Από τα Μάγια της πεταλούδας έως τα Σονέτα του Σκοτεινού έρωτα, το Ντουέντε ( «αυτή η μυστήρια δύναμη που όλοι νιώθουμε και κανείς φιλόσοφος δεν κατάφερε να εξηγήσει, το ίδιο το πνεύμα της γης, η ρίζα του πάθους ή το πάθος της ρίζας» όπως ο ίδιος το μετέφραζε) διέτρεξε και διέσωσε το έργο του Λόρκα αλλά και την ίδια τη ζωή του. Ο Λόρκα- ποιητής,  ο Λόρκα -θεατρικός συγγραφέας, ο Λόρκα – μουσικός, ο Λόρκα – ζωγράφος, ο Λόρκα – σκηνοθέτης, ο Λόρκα – ακτιβιστής, ο Λόρκα – αιώνια νέος, ο Λόρκα- δολοφονημένος άγρια: κομμάτια όλα  της εικόνας και του μύθου του.

Τα «Μάγια της πεταλούδας»  υπήρξε το πρώτο έργο του Λόρκα. Πέρα από το γεγονός όμως πως ο τίτλος αυτός  σηματοδοτεί την συγγραφική αφετηρία του ποιητή,  η πεταλούδα είναι κι ένα σύμβολο που μας υπενθυμίζει το δίδαγμα των αλλαγών και της μεταμόρφωσης, την ελευθερία  και το πέταγμα της ψυχής, στοιχεία που χαρακτήρισαν τα χρόνια, το έργο και τη ζωή του ποιητή.  Ελπίζουμε και θέλουμε το εικαστικό αφιέρωμα στον κόσμο  του  Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα να είναι ένα αξιομνημόνευτο ταξίδι, μια αισθητική κατάδυση στις ρίζες του Ντουέντε το 2018.

Η συγκεκριμένη έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί στη συνέχεια στη Μαδρίτη και τη Γρανάδα, με τη φροντίδα της Ελληνικής Πρεσβείας.

Το εικαστικό αφιέρωμα θα ξεκινήσει παράλληλα με το κεντρικό και πολυσχιδές αφιέρωμα του ΙΑΝΟΥ στον ποιητή.

Διάρκεια αφιερώματος: έως και το Σάββατο 19 Μαΐου 2018.

Την επόμενη ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο ΙΑΝΟS διοργανώνει τον καθιερωμένο Μαραθώνιο Ποίησης, με πολλές και σημαντικές συμμετοχές ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

Η έκθεση εντάσσεται κι αυτή στο ίδιο αφιέρωμα.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Στέλιος Αλεξάκης, Γιάννης Αδαμάκης, Ελέσα Αντύπα, Νεκτάριος Αποσπόρης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Δημήτρης Γιαννέλος, Στέφανος Δασκαλάκης, Γιάννης Ευθυμιάδης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Πέρρος, Μιχάλης Ρούγκας, Γιώργος Σαλταφέρος, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή
Η IANOS Αίθουσα Τέχνης, διανύει τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, εστιάζοντας στην παρουσίαση θεματικών αφιερωμάτων και ατομικών εκθέσεων με κυρίαρχη αφετηρία την άμεση ή έμμεση αναφορά στο πολυσχιδές, συναρπαστικό σύμπαν της λογοτεχνίας και της ποίησης, αλλά και τη σχέση ενός χώρου αφιερωμένου στον κόσμο του βιβλίου με την πόλη που τον περικλείει.

 

IANOS Αίθουσα Τέχνης, Αθήνα

Σταδίου 24, 210-3217917, www.ianos.gr

Τα Μάγια της Πεταλούδας

Αφιέρωμα στον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Ομαδική εικαστική έκθεση

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μικρή Άρκτος

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Εγκαίνια: Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, 20.30 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαρτίου – 19 Μαΐου 2018

Ώρες λειτουργίας: Δευ – Παρ: 9:00 – 21:00, Σαβ: 9:00-20:00

 

Χορηγός επικοινωνίας

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Επικοινωνία IANOS,

Τ. 210 – 3217810 (εσ. 5), Κ. 6958004810 – 6977605271, Ε. pr@ianos.gr