Αυτά είναι τα 6 νέα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε ή να δωρίσετε στις γιορτές!

Αυτά είναι τα βιβλία που σας προτείνουμε για τις ήσυχες στιγμές της πιο έντονης εορταστικής περιόδου του έτους αλλά και προτάσεις για εκλεκτά δώρα για να χαρίσετε ή να σας χαρίσουν.

Μόνο λίγα χιλιόμετρα, Ιστορίες για την Ιστορία

Το βιβλίο, δομημένο ως σειρά συζητήσεων και ιδιαίτερα προσιτό σε κάθε αναγνώστη, αποτελεί «καρπό της φιλίας δυο φιλιστόρων», της καθηγήτριας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Ευθυμίου και του δημοσιογράφου Μάκη Προβατά. Το κύριο θέμα του βιβλίου είναι, φυσικά, η Ιστορία, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, αλλά και η προσωπική σχέση της Μαρίας Ευθυμίου με την επιστήμη της μνήμης και του χρόνου. «Η Ιστορία είναι η ιστορία των ανθρώπων. Αυτών των εύθραυστων, θνησιγενών πλασμάτων, των εκτεθειμένων σε κάθε κίνδυνο και κάθε ανατροπή. Των ίδιων ανθρώπων, όμως, που έχουν, παράλληλα, νου, σκέψη, βούληση, αισθήματα, στοχεύσεις, ιδιοτέλεια, ανιδιοτέλεια, αίσθηση χρόνου και αίσθηση θανάτου», όπως διαβάζουμε στο κεφάλαιο Ιστορία: μια αλαφροΐσκιωτη ερωμένη.

i Μαρία Ευθυμίου, Εκδ. Πατάκη, Τιμή: € 13,30


Τετράδια ονείρων

Το ταξίδι στον κόσμο των ονείρων και η χαρτογράφησή του σε ξεχωριστά τετράδια αρχίζει από ένα «εντυπωσιακό ενύπνιο», ένα όνειρο με δυο φάλαινες που παλεύουν με τα κύματα. Θα προηγηθούν πολλά χρόνια καταγραφής σε σελίδες και ημερολόγια με «διάφορα περίεργα γραφόμενα» που «αντί να περιέχουν γεγονότα ή συναισθήματα της ημέρας, ξεχειλίζουν από όνειρα της νύχτας». Τα όνειρα, ωστόσο, δεν υπαγορεύουν τα όσα γράφονται στις ιστορίες αλλά μετατρέπονται σε πρώτη ύλη της μυθοπλασίας. «Με τα χρόνια μαθαίνω να ‘διαβάζω’ τον εαυτό μου μέσα σε αυτά, τι γράφει εκεί πού δεν φαίνομαι, με την προϋπόθεση ασφαλώς ότι υπάρχουν και σημεία ‘αδιάβαστα’, αδιάβατα και ανερεύνητα – από πού ξεκινούν και τί γυρεύουν και τί θέλουν να μου πουν, μόνο τα πουλιά το ξέρουν».

i Ζυράννα Ζατέλη, Εκδ. Καστανιώτη, Τιμή: € 15,90


Τα απομεινάρια μιας μέρας

Όταν ο εξαίρετος μπάτλερ Στίβενς ξεκινά την αποτίμηση του βίου του, αναμοχλεύοντας την μνήμη του και προσπαθώντας να πείσει τον εαυτό του για την ηθική διάσταση των υπηρεσιών του προς τον Λόρδο Ντάρλινγκτον, ανακαλύπτει ότι στο αυτοβιογραφικό αυτό ταξίδι καραδοκούν βασανιστικές αμφιβολίες και ανείπωτες αγωνίες. Ένα βιβλίο που αποτυπώνει με αριστουργηματικό τρόπο την εγκράτεια που βρίσκεται στα όρια της αυταπάρνησης και της αυταπάτης, τα συναισθήματα που εκφράζονται δια της τεθλασμένης, την αναθεώρηση εαυτού, τρίτων και πράξεων μέσα στη σιωπή του ενδόμυχου διαλόγου: «Τελικά, αποφάσισα ότι η καλύτερη στρατηγική θα ήταν απλώς να βγω από το δωμάτιο πολύ αιφνίδια και με ξέφρενη ταχύτητα. Κι έτσι πήγα, όσο πιο αθόρυβα μπορούσα, στο σημείο από όπου θα μπορούσα να βγω κατ’αυτό τον τρόπο». Ο Ισιγκούρο, ο οποίος σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξη του είχε πει ότι για το τέλος του βιβλίου εμπνεύστηκε από τη μουσική του Tom Waits, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017.

i Καζούο Ισιγκούρο Μτφ: Α. Μαντόγλου Εκδ. Ψυχογιός Τιμή: € 14,20


Ηρακλής Πουαρό, Έγκλημα στον Όριεντ Εξπρές

Ένα από τα πλέον γνωστά, αν όχι το διασημότερο, μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι σε εξαιρετική εικονογραφημένη έκδοση που φέρνει στο νου τις πολλές κινηματογραφικές αποδόσεις του έργου, στις οποίες προστέθηκε πρόσφατα ακόμη μια. Η εικονογράφηση, με εναλλαγές μεταξύ του παγωμένου και απειλητικού τοπίου και του κομψού αλλά τελικά κλειστοφοβικού περιβάλλοντος του τρένου, σε συνδυασμό με το λιτό κείμενο μας βυθίζουν στη χαρακτηριστική ατμόσφαιρα της Άγκαθα Κρίστι.

i Agatha Christie Benjamin von Eckartsberg, Chaiko (Απόδοση, εικονογράφηση) Μτφ: Τ. Γαλάτουλα Εκδ. Διόπτρα Τιμή: € 11,10


Απρόσιτες ακτές – Η ζωή μου σε μια ελληνική εφοπλιστική οικογένεια

Το βιβλίο κλείνει μια τριλογία αυτοβιογραφικών και εξομολογητικών μυθιστορημάτων που περιλαμβάνει το The Feasts of Memory και το Η Συνωμοσία της Αμοργού. Σε όλα τα βιβλία του Κουλουκουντή, που μας δίνουν μια σχεδόν ανατρεπτική εικόνα του εσωτερικού μιας ιδιαίτερης εφοπλιστικής οικογένειας – όπου κάποια πράγματα «ψιθυρίζονταν στο αυτί» ενώ άλλα κρίνονταν με αμείλικτους και άρρητους κανόνες – κυριαρχεί η προσπάθεια συμφιλίωσης δυο παραδόσεων και πατρίδων, μια συνεχής προσέγγιση του ανήκειν σε όλα τα επίπεδα, αλλά και μια ροπή του ίδιου του συγγραφέα προς την περιπέτεια, τις μεταστροφές και την έμπρακτη αναζήτηση μιας ταυτότητας που τελικά αρχίζει να καταλαγιάζει μέσα από κάποιους ανθρώπους της ζωής του.

i Ηλίας Κουλουκουντής, Μτφ: Β. Ποταμιάνου Εκδ. Ποταμός Τιμή: € 21,00


Η γραφομηχανούλα, Nietzsche ex Machina

Ο αφηγητής στη Γραφομηχανούλα δημιουργεί μια παράφορη σχέση με τη γραφομηχανή του, απόδιδοντάς της χαρακτηριστικά μοναδικότητας και πάθους για να καταλήξει στη μελαγχολία της απομάγευσης και της επιστροφής στον κόσμο. Ο φιλόσοφος Νίτσε από την πλευρά του, που θα χρησιμοποιήσει, όπως διαβάζουμε στη θαυμάσια εισαγωγή του Νικήτα Σινιόσογλου, μια από τις πρώτες γραφομηχανές, αναφέρεται σε αυτή σαν να πρόκειται για έμβιο ον, για το πώς «κούρνιασε» στο σπίτι του. Η ταύτιση, όμως, θα τον οδηγήσει και σε εκπληκτικές διαπιστώσεις («το μέσον με το οποίο γράφουμε συνεργεί στις σκέψεις μας») ενώ σε ένα από τα ποιήματα που δακτυλογραφεί, ενθουσιασμένος με τη νέα τεχνολογία, ομολογεί πως «η γραφόσφαιρα είναι ένα πράγμα σαν κι εμένα από ατσάλι…».

i Ζίγκφριντ Κρακάουερ, Φρίντριχ Νίτσε Μτφ: Ν. Σινιόσογλου Εκδ. Κίχλη Τιμή: € 9,80

http://www.athinorama.gr