"Όσα δεν είπες": Ο Mark Mazower αυτοβιογραφείται και ακτινογραφεί μια γενιά και όχι μόνο

Από τις εκδόσεις “Άγρα” κυκλοφόρησε το βιβλίο του Mark Mazower “Όσα δεν είπες – Ένα ρώσικο παρελθόν και το ταξίδι προς την πατρίδα – Φόρος τιμής“. Μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

«Το Όσα δεν είπες είναι το είδος της αυτοβιογραφίας που μόνο ένας από τους καλύτερους ιστορικούς μας θα μπορούσε να έχει γράψει… Αυτό το έπος των πόλεων –Βίλνα, Μόσχα, Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη– είναι ένας βαθύς στοχασμός για το τι θεωρούμε πατρίδα μας».
MICHAEL GREENBERG
Συγγραφέας του Hurry Down Sunshine

TΟ «OΣΑ ΔΕΝ ΕΙΠΕΣ», μια τρυφερή και οξυδερκής αφήγηση, τα απομνημονεύματα ενός διακεκριμένου ιστορικού, εξερευνά τις ευρωπαϊκές συγκρούσεις του 20ου αιώνα μέσα από τη ζωή, τις ελπίδες και τα όνειρα μιας και μοναδικής οικογένειας – της οικογένειας του συγγραφέα. Διερευνώντας τις ιδιαίτερες και συγκινητικές ιστορίες των μελών της, ο Μαρκ Μαζάουερ αφηγείται τις θυσίες και τις σιωπές που σφράγισαν μια γενιά και τους απογόνους της. Η μοίρα θέλησε μέλη της οικογένειας να βιώσουν την πολιορκία του Στάλινγκραντ, τον εγκλεισμό στο γκέτο της Βίλνας, την Κατοχή στο Παρίσι, η να βρεθούν ακόμα και στις γραμμές της Βέρμαχτ. Ο Βρετανός πατέρας του, γιος Ρωσοεβραίων εμιγκρέδων που διέφυγαν από τους μπολσεβίκους, τον εμφύλιο και την επανάσταση και εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο, υπήρξε ο τυχερός της οικογένειας. Ο Μαξ, ο παππούς του συγγραφέα, ένας σοσιαλιστής που είχε αγωνιστεί στα οδοφράγματα κατά των στρατιωτών του τσάρου, δεν μίλησε ποτέ γι’ αυτό. Η Φρούμα, η γυναίκα του Μαξ, προερχόταν από μια οικογένεια η οποία, αν και δοκιμάστηκε από τις Μεγάλες Εκκαθαρίσεις, κατόρθωσε να βρει το δρόμο της στη σοβιετική κοινωνία.

Εκατό χρόνια μετά τη Ρωσική Επανάσταση, το Όσα δεν είπες ξετυλίγει την ιστορία ενός σοσιαλισμού που έχει διαγραφεί από τη μνήμη – του παθιασμένου ουμανιστικού σοσιαλισμού που είχε απήχηση σε ευρύ φάσμα ανθρώπων. Παράλληλα, εξερευνά την απροσδόκητη ευτυχία που ενδέχεται να περιμένει τους χαμένους της Ιστορίας, τη δύναμη της φιλίας, καθώς και της αγάπης για έναν τόπο, ένα αίσθημα που επέτρεψε στον γιο του Μαξ και της Φρούμα να θεωρήσει πατρίδα του την Αγγλία.

Έγραψαν/είπαν για το βιβλίο:

«Ο Μαρκ Μαζάουερ είναι σπουδαίος ιστορικός και ευαίσθητος και οξυδερκής συγγραφέας που εστιάζει στις μικρές ανθρώπινες λεπτομέρειες».
OΡXAΝ ΠΑΜΟΥΚ
Βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006

«Μια δυνατή αφήγηση περί επανεγκατάστασης, κατατρεγμού και επιβίωσης στην οποία συναντάμε έναν λαμπερό αστερισμό από ποικίλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ανώτερους αξιωματούχους μπολσεβίκους, αφοσιωμένους πολιτικούς ακτιβιστές, εμιγκρέδες ιστορικούς, φιλοσόφους, συγγραφείς και μηχανικούς που υπήρξαν θύματα του πολέμου, της εθνοκάθαρσης και της επικίνδυνης συνήθειάς τους να αντιστέκονται».
JEREMY HARDING
Συγγραφέας του Border Vigils: Keeping Migrants Out of the Rich World

«Ένα οικογενειακό πορτρέτο, συναρπαστικό και συγχρόνως πολύ προσωπικό».
KIRKUS REVIEWS