Μη χάσετε αυτές τις 10 μοναδικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις!

Ξεχωριστές προτάσεις για κάθε γούστο που θα κάνουν τις γιορτινές μέρες που έρχονται μοναδικές.

#1 O Δήμος Αθηναίων μάς βάζει σε χριστουγεννιάτικο mood

Μετά τη φωταγώγηση της πόλης την περασμένη Τρίτη 12/12 από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη­ συνοδεία της φιλαρμονικής στην Πλατεία Συντάγματος, η Αθήνα βρίσκεται πλέον κι επισήμως στην εορταστική της περίοδο, με τις πρώτες εκδηλώσεις του πλούσιου φετινού προγράμματος να έχουν ήδη… ακροβολιστεί στις γειτονιές του κέντρου. Από την Πέμπτη 14/12 ξεκινούν οι χριστουγεννιάτικες δράσεις στη «γιορτινή Κυψέλη», με μουσική, παιχνίδια και διασκεδαστικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, ενώ το πνεύμα των ημερών μπαίνει και στα μουσεία της πόλης με πρωτότυπες δράσεις για τους μικρούς μας φίλους (όπως στα μουσεία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Βυζαντινό). Επίσης έρχονται οι πρώτες εορταστικές multi-culti συναντήσεις μουσικών στην Ομόνοια, με χάλκινα όργανα βαλκανικής καταγωγής στις 16 και αφροβραζιλιάνικα κρουστά στις 17 του μηνός.

#2 Ένας animated «Καρυοθραύστης»

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής 1895 Cinematic Creations, δίνει διαφορετική μορφή στο διάσημο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζοντας έναν «Αλλιώτικο Καρυοθραύστη». Εδώ, μέσα από ένα ευφάνταστο animation, ο ξύλινος καρυοθραύστης-παιχνίδι ζωντανεύει το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, μεταμορφώνεται σε πρίγκιπα και μαζί με την Κλάρα ταξιδεύουν σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Κι εμείς μαζί τους – με την ΚΟΑ και τις Παιδικές Χορωδίες του Ωδείου Kodaly και της Σχολής Hill (Μέγαρο Μουσικής, 16-17/12).

#3 Χριστούγεννα στο Μέγαρο

Το concert hall της πόλης είναι must προορισμός αυτές τις ημέρες: μετά το Johann Strauss Ensemble (φωτό), που έδωσε το σύνθημα, ακολουθεί το σύνολο Les Musiciens du Louvre, με διευθυντή τον ιδρυτή του Marc Minkowski, στο εμβληματικό «Ορατόριο των Χριστουγέννων» του Μπαχ (20/12), ένα έργο-σταθμός για το μπαρόκ ρεπερτόριο. Στις 21-22/12 ο Γιάννης Μαρκόπουλος μεταγράφει κάλαντα και άλλα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με τη συμμετοχή της Ξένιας Καλογεροπούλου. Στις 26/12, τέλος, έχουμε το καθιερωμένο ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου με την Ουρανία Γκάσιου.

#4 Φαντασμαγορική «Ωραία κοιμωμένη»

Ιδανική πρόταση για τις γιορτές, η «Ωραία κοιμωμένη» που παρουσιάζει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» μας μεταφέρει στον κόσμο του παραμυθιού, της φύσης και της φαντασίας για ακόμη πέντε παραστάσεις (15, 16, 22, 23, 29, 31/12). Το κλασικό αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι παρουσιάζεται σε χορογραφία του Πόντους Λίντμπεργκ και σκηνικά και κοστούμια του Πάτρικ Κίνμονθ. Τη μουσική διεύθυνση υπογράφουν οι Ανδρέας Τσελίκας και Ηλίας Βουδούρης.

#5 Δώρα από το σπίτι των παιχνιδιών

Τα Χριστούγεννα τα παιχνίδια έχουν την τιμητική τους και φέτος έχουν ένα λόγο παραπάνω να γιορτάζουν, αφού για πρώτη φορά έχουν το δικό τους σπίτι, το οποίο μάλιστα μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. Κάντε μια βόλτα στο μαγικό κόσμο του νέου Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών­, που στεγάζεται σε έναν πύργο σήμα κατατεθέν του Φαλήρου (Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο, 2130258498) φιλοξενώντας 20.000 παιχνίδια, και ανακαλύψτε το πωλητήριό του, που φοράει τα γιορτινά του κι εμπλουτίζεται με τα πιο ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα δώρα!

#6 Το «Loving Vincent» εκτίθεται

Μετά την ολοκλήρωση της πρωτοποριακής σινε-προσπάθειας για τη χειροποίητη δημιουργία «Loving Vincent» με 65.000 καρέ-ελαιογραφίες πάνω στην τεχνοτροπία του Βαν Γκογκ, 18 από τους 125 ζωγράφους της ταινίας συγκεντρώνουν τα έργα τους στην έκθεση «Van Gogh Revisited». ­Μέχρι 29/12, στο My Art Box του Τεχνοχώρου (Λεμπέση 12, Μακρυγιάννη, 2111823818), προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις και τοπία δίνουν νέα οπτική στο σύμπαν του Ολλανδού πρωτοπόρου.

#7 Ο δωρεάν περίπατος στις γκαλερί επιστρέφει

Λίγο πριν από το τέλος του 2017, μιας χρονιάς-σταθμός για την ελληνική εικαστική­ σκηνή καθώς η Αθήνα φιλοξένησε την Documenta 14, το φιλότεχνο κοινό της πόλης παίρνει και φέτος θέση για τον πιο καλλιτεχνικό «μαραθώνιο» από άκρη σε άκρη της πόλης. Στις 16-17/12 το δημοφιλές Gallery Walk ανοίγει δωρεάν τις πόρτες των γκαλερί και διευρύνει το ωράριό τους (Σάβ. 16/12, 11 π.μ.-5 μ.μ., και Κυρ. 17/12, 11 π.μ.-3 μ.μ.), προσκαλώντας μας έτσι στο πιο εικαστικό σαββατοκύριακο του έτους!

#8 Γαλοπούλα… to go

Αν επιθυμείτε τη θαλπωρή του οικογενειακού γιορτινού τραπεζιού, αλλά δεν… ψήνεστε να βάλετε μόνοι σας τη γαλοπούλα στο φούρνο, μπορείτε να την αναθέσετε στο catering Δειπνοσοφιστήριον. Αναλαμβάνει όλο το μαγείρεμα –από τις σούπες μέχρι τα γλυκά– και, φυσικά, στο τερέν «γαλοπούλα» έχει πολλές προτάσεις: μπούτια με σταφίδες, δαμάσκηνα, κουκουνάρι και κρασί, γεμιστή γαλοπούλα αλλά και ρολό με τσορίθο, αποξηραμένα φρούτα και φιστίκια Αιγίνης.

#9 Swingin’ Xmas and more!

Εκρηκτικές βραδιές καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορ­τών μάς επιφυλάσσει το «Half Note Jazz Club». Από τις 21 έως τις 27/12 έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας οι Sugarpie & the Candymen, ένα σπουδαίο ιταλικό γκρουπ που ξέρει πώς να δένει το swing με το καθαρό rock περιεχόμενο, από τον Ray Charles και τους Beatles μέχρι τους Guns ‘n‘ Roses! Στη συνέχεια (28/12-4/1) το εκπληκτικό τρίο Divinas (φωτό) είναι έτοιμο για μια ρετρό… αποπλάνηση με ένα ταξίδι στη χρυσή εποχή του swing. Μια πραγματική μουσική μαγεία σε λαμπερή εορταστική ατμόσφαιρα!

#10 Acropolis by Christmas

Από το Σάββατο 16/12 ξεκινούν κι επίσημα οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Μουσείου Ακρόπολης. Απολαύστε τα εκθέματα συνοδεία ατμοσφαιρικών live, ανακαλύψτε το γιορτινό μενού του εστιατορίου και του cafe και δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να μεταμορφωθεί σε σύγχρονους Ικτίνο και Καλλικράτη χτίζοντας το δικό του ναό με… Lego! Μην παραλείψετε όμως να περάσετε και από το πωλητήριο για το φετινό γούρι, ένα στεφάνι μυρτιάς με την ευχή «Αγαθή τύχη».

 

ΠΗΓΗ http://www.athinorama.gr/