"Ο Πικάσο, δραματουργός και ποιητής": Στις 19:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Τελικά οι τέχνες αποτελούν σύνολο, μπορείς να γράψεις μια ζωγραφιά με λέξεις όπως και να ζωγραφίζεις αισθήσεις σ’ ένα ποίημα. Πικάσο.

Η έκτη εκδήλωση του κύκλου «Λέξεις επί σκηνής» για το 2017 είναι αφιερωμένη στον ιδιαίτερο σύνδεσμο του μεγάλου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο με τους ποιητές του καιρού του.

Ο Πικάσο αρχίζει ουσιαστικά να γράφει το 1935, μέχρι και το 1959. Όλα του τα κείμενα είναι στα Γαλλικά ή στα Ισπανικά, συχνά χωρίς στίξη, γραμμένα με σινικό μελάνι, πολυδουλεμένα αλλά με εξαιρετική καλλιγραφία. Συνολικά, βρέθηκαν πάνω από τριακόσια σαράντα ποιητικά κείμενα και δυο θεατρικά έργα : Le désir attrapé par la queue, το 1941, Τα τέσσερα κοριτσάκια (Les quatre petites filles) το 1947.

Τα τελευταία του κείμενα, γραμμένα μεταξύ 1957 και 1959 με τη μορφή ποιήματος/θεατρικού εκδίδονται με τον τίτλο L’enterrement du comte d’Orgaz.

Το σύνολο των κείμενων εκδόθηκε το 1989 με τον τίτλο Écrits από τις εκδόσεις Gallimard/RMN.

Στενά συσχετισμένη με την ζωγραφική του, η γραφή του Πικάσο παρουσιάζει τα ίδια θέματα: έρωτας και θάνατος, πόλεμος και ταυρομαχίες, σταύρωση και Μινώταυρος…

Ήχοι και μυρωδιές, αισθήσεις, αντικείμενα, πειράματα βιωμένα ή φαντασμένα , χρώματα και τροφές, πόλεμος και έρωτας αναμιγνύονται χωρίς ιεραρχία, πότε μέσα στη χαρά και πότε μέσα στη μελαγχολία.

Την βραδιά θα συντονίσει ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος, ενώ θα συζητήσουν για το φιλολογικό έργο του Picasso ο Didier Ottinger, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Centre Pompidou και ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης της Πόλης των Αθηνών. Θα ακουστούν αποσπάσματα από τα γραπτά του.

Δίγλωσση ανάγνωση: Μαρία Αποστολακέα

ΚΥΚΛΟΣ «ΛΕΞΕΙΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ»
Μια λογοτεχνική στιγμή στην σκηνή

Ο ΠΙΚΑΣΟ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, 19.00’
Auditorium Théo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΑΓΡΑ

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση