"Η Ευρώπη μεταξύ Μεσαίωνα και ρήξης": Ο Ηλίας Θερμός "χαρτογραφεί" την κρίση στην Ε.Ε.

Από τις εκδόσεις Ἱ.Σιδέρη” κυκλοφορεί το βιβλίο του Ηλία Θερμού “Η Ευρώπη μεταξύ Μεσαίωνα και ρήξης”.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η κρίση στην Ευρώπη είναι εδώ. Μια κρίση που ήρθε αφού οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγνόησαν και εξακολουθούν να αγνοούν επίμονα κρίσιμα διλήμματα από την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης.

Στη στρατηγική δόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέχθηκε η διχοτόμηση της ιστορικής ευρωπαϊκής πραγματικότητας, διαχωρίζοντας την ευρωπαϊκή ήπειρο σε Δυτική και Ανατολική Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία και με φιλοδοξίες υπονόμευσης της ρωσικής εθνικής ολοκλήρωσης και της διαχρονικής ασφάλειάς της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δομήθηκε ως οικονομικό οικοδόμημα και δεν μπόρεσε να εξισορροπήσει τον βιομηχανικό Βορρά με τον μεσογειακό Νότο. Αυτή η ανισορροπία μεταξύ των πλεονασμάτων του Βορρά και των ελλειμμάτων του Νότου έχει διχάσει την Ε.Ε., ενώ η πολιτική ολοκλήρωση έχει καθυστερήσει, με συνέπεια να μην υπάρχει σήμερα ένα ολοκληρωμένο και εξισορροπημένο πολιτικό σύστημα με διανομή εξουσίας, σταθερότητα και κοινωνική δικαιοσύνη με κυρίαρχο τον Ευρωπαίο πολίτη.

Έτσι, τόσο ο Αριστοτέλης, όσο και παρακαταθήκες του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού δεν αξιοποιούνται για να δομηθεί ένα ενιαίο πανευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα με επίκεντρο τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών.