«Ρόζα Εσκενάζυ» Η βασίλισσα του Ρεμπέτικου, του Π. Μέντη και πάλι στο Αθηναΐς (Από 17/10)

Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς  – Μουσική Θεατρική Σκηνή παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, λόγω επιτυχίας, η παράσταση «Ρόζα Εσκενάζυ», του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου, με την Νεφέλη Ορφανού στον ομώνυμο ρόλο.

Ο  Αντώνης Λουδάρος, ο ξεχωριστός αυτός καλλιτέχνης,  που ξέρει πως να ζεσταίνει τις καρδιές μας μέσα από την τέχνη του θεάτρου, αυτή την φορά με την ιδιότητα του σκηνοθέτη, μας προτρέπει να αφεθούμε και να ταξιδέψουμε  στην μυθική ζωή μιας γυναίκας «σύμβολο». Στην ζωή της Ρόζας Εσκενάζυ, που έγραψε μοναδικά ο Παναγιώτης Μέντης και ερμηνεύει με ιδιαίτερο τρόπο  η Νεφέλη Ορφανού.

Ένα συγκλονιστικό έργο για την “βασίλισσα” του  ρεμπέτικου τραγουδιού.  Την «Ρόζα την ναζιάρα με τα σγουρά μαλλιά» που ήξερε πώς να ξεσηκώνει τα πλήθη. Το «Χαρικλάκι» της, η «Δημητρούλα» της, η «Λιλή την σκανδαλιάρα», το «Ράμπι-Ράμπι» και τόσες άλλες μεγάλες επιτυχίες της που ακούγονται και στην παράσταση μας ταξιδεύουν από την Κωνσταντινούπολη του 1883 μέχρι την Αθήνα του 1980.
Η Ρόζα, χαρισματική ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού, έζησε μια ζωή γεμάτη ένταση και μυστήριο.

Η Ρόζα βίωσε τις πιο σημαντικές δεκαετίες της ιστορίας της Ελλάδας. Πέρασε δια πυρός και  σιδήρου μέσα από πολέμους, κατοχή, αντίσταση, δικτατορίες κι έρωτες, χωρίς να πάψει ούτε στιγμή να είναι μια γυναίκα που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί της.  Ρόζα η παραβατική, η απρόβλεπτη. Με αληθινό “φως” όμως… Το “φως” της Ρόζας καίει ακόμα και θεραπεύει ψυχές. Η φωνή της, φάρος για τις επόμενες γενιές, μας διατάζει σαν γνήσια βασίλισσα, πως να γλεντάμε, πως να πίνουμε, και πως να αγαπάμε.

Συντελεστές:

Το εξαιρετικό έργο υπογράφει ο Παναγιώτης Μέντης – Τη σκηνοθεσία ο Αντώνης Λουδάρος – «Ρόζα» η Νεφέλη Ορφανού

Στα τραγούδια της παράστασης η  φωνή της Μαρίας Σουλτάτου  και της μικρής Παναγιώτας Ζαρείφη.

Στην παράσταση ακούγονται οι ηθοποιοί: (με αλφαβητική σειρά): Θανάσης Κουρλαμπάς, Φανης  Μουρατίδης, Θοδωρής  Μπουζικάκος, Παύλος Ορκόπουλος, Γιάννης  Στάνκογλου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΤΡΙΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Κάθε Τρίτη από την Τρίτη 17 Οκτωβρίου
Ώρα έναρξης:
21.15
Είσοδος: €15, €10 (μειωμένο)

Διάρκεια: 75’
Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς-Μουσική Θεατρική Σκηνή: Καστοριάς 34-36, Βοτανικός
Τηλέφωνο ταμείου-κρατήσεις: 210 3480080 .  Ώρες ταμείου: 10.00-13.00 & 17.00-22.00