Επαναλειτουργούν οι εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα"

Οι ευχάριστες ειδήσεις στο χώρο των εκδόσεων διαρκώς λιγοστεύουν, καθώς το βιβλίο ήταν από τα πρώτα είδη που «χτύπησε» η κρίση. Η πνευματική τροφή δεν θεωρείται άλλωστε – δυστυχώς – είδος πρώτη ανάγκης.Σε αυτό το πλαίσιο, η επαναλειτουργία ενός εκδοτικού οίκου με ιστορία και παράδοση είναι ιδιαίτερα ευχάριστη.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο εκδότης Παύλος Δ. Παπαχριστοφίλου οι εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» «ξανανοίγουν», έξι χρόνια μετά την παύση της λειτουργίας τους.

Τα Ελληνικά Γράμματα υπήρξαν οίκος με μεγάλη δραστηριότητα στα σχολικά και πανεπιστημιακά βιβλία, αλλά και στο χώρο της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.

Ιδρύθηκαν το 1957 ως προσωπική επιχείρηση του Δημήτρη Παπαχριστοφίλου και πέρασαν στοv γιο του Παύλο, οπότε «άνοιξε» μια νέα περίοδος για την επιχείρηση, καθώς επεκτάθηκε σε πολλούς τομείς, όπως το παιδικό βιβλίο, η λογοτεχνία και το non fiction. Σημαντικοί συγγραφείς κοσμούσαν το πλούσιο εκδοτικό του πρόγραμμα, από τον Ευγένιο Τριβιζά μέχρι τον Μήτσο Αλεξανδρόπουλο, τον Σωτήρη Δημητρίου, τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη και τον Γιάννη Ξανθούλη, μεταξύ άλλων, για τους Έλληνες, και από τον Έκο, τον Μπόρχες, τον Κάρεϊ, τον Ουίλιαμ Τρέβορ και δεκάδες άλλους για τους ξένους. Και από τον ακαδημαϊκό χώρο δεκάδες πανεπιστημιακοί είχαν εμπιστευθεί τα έργα τους στα Ελληνικά Γράμματα, ανάμεσά τους οι Γ. Μπαμπινιώτης, Ι. Ν. Παρασκευόπουλος, Θ. Πελεγρίνης, Στ. Παπαστάμου κ.ά.

Τα Ελληνικά Γράμματα, από τους πλέον παραγωγικούς οίκους, Το 2001 τα Ελληνικά Γράμματα ξεκίνησαν συνεργασία με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, που απέκτησε το 51% της εταιρείας, και το 2007 το 100%, οπότε ο εκδότης τους, Παύλος Δ. Παπαχριστοφίλου, εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Το 2010 ο νέος ιδιοκτήτης έβαλε λουκέτο στον εκδοτικό οίκο, δημιουργώντας έναν σοβαρό κραδασμό στον χώρο του βιβλίου. Σήμερα το θλιβερό «διάλειμμα» των έξι ετών κλείνει.