"Έφυγε"η Γαλλίδα ηθοποιός Μισέλ Μοργκάν

Η Μισέλ Μοργκάν έφυγε χθες από την ζωή σε ηλικία 96 ετών

Ήταν μια από τις μεγαλύτερες Γαλλίδες ηθοποιούς του 20ου αιώνα η οποία μάγευε με τα πανέμορφα γαλοζοπράσινα μάτια.

“Τα ωραιότερα μάτια του κινηματογράφου έκλεισαν οριστικά σήμερα το πρωί” έγραψε η οικογένειά της ανακοινώνοντας τον θάνατό της.

Γεννημένη το 1920 έφυγε από το σπίτι της στα 15 της αποφασισμένη να γίνει ηθοποιός. Είχε ήδη προλάβει να γίνει διάσημη στην χώρα της κυρίως μέσα από την ταινία του Μαρσέλ Καρνέ «Το Λιμάνι των Αποκλήρων», στην οποία συμπρωταγωνιστούσε με τον Ζαν Γκαμπέν.

michele-morgan-9

«Έχεις όμορφα μάτια το ξέρεις;» της λέει εκείνος σε μια σκηνή κι αυτή απαντά «φίλα με».

Κάπως έτσι αλλά και δίκαια αφού τα μάτια της έλαμπαν με ξεχωριστή λάμψη στο φως της μεγάλης οθόνης, η Μισέλ Μοργκάν έγινε γνωστή ως «τα πιο όμορφα μάτια του σινεμά».

michele-morgan-7

Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στην Γαλλία και συνέχισε την καριέρα της κερδίζοντας ανάμεσα σε άλλα το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες το 1946 για το «La Symphonie Pastorale» του Ζαν Ντελανόι, αλλά παίζοντας σε και αγγλόφωνα φιλμ όπως το «The Fallen Idol» του Κάρολ Ριντ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 60 και με την άνοδο της νουβέλ βαγκ, η Μισέλ Μοργκάν σταδιακά αποσύρθηκε από το σινεμά κρατώντας μόνο μικρούς ρόλους και κάνοντας εμφανίσεις στην τηλεόραση, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της στράφηκε στην ζωγραφική.

michelle_morgan_1946

Η Warner Bros κι ο Μάικλ Κέρτιζ την ήθελαν για πρωταγωνίστρια στην «Casablanca», αλλά η εταιρεία της, RKO, αρνήθηκε να την «δανείσει» για τα γυρίσματα.

46b6a78a43a2c520c379b4fbc0606538